direct naar inhoud van Hoofdstuk 5 Omgevingsaspecten
Plan: Bestemmingsplan Kerklaan 40-44
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0310.0019BP12001-VG01

Hoofdstuk 5 Omgevingsaspecten

Verkeer, lucht en geluid

Het plan ziet toe op de vervanging van een schuur, behorende bij een woning. Er zijn geen veranderingen in de verkeersintensiteiten. De situatie ten aanzien van luchtkwaliteit en geluid verandert niet en vormt geen belemmering voor de bouw van de nieuwe schuur. Er blijven voldoende mogelijkheden voor parkeren op eigen terrein.

Bodem

De gronden van de nieuwe schuur zijn nu in gebruik als tuin bij de woning. Er valt hier op grond van historische informatie geen verontreiniging te verwachting. Er is geen aanleiding om aan te nemen dat de bodemkwaliteit dusdanig is, dat de nieuwe schuur niet tot de mogelijkheden behoort. De overige gronden worden conform het bestaande gebruik bestemd.

Externe veiligheid

Het bestemmingsplan biedt geen mogelijkheid tot vestiging van risicovolle inrichtingen. In de omgeving bevinden zich geen risicovolle inrichtingen of transportroutes met structureel vervoer van gevaarlijke stoffen. Het aspect externe veiligheid behoeft daarom geen nadere afweging.

Water

De gemeente heeft samen met het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een beleidsstuk opgesteld over het waterbeheer in de gemeente. Het Lokaal Waterplan De Bilt is een breed gevormd en gedragen lokaal waterplan. Het waterplan geeft het toekomstig gemeentelijke beleid voor de inrichting en gebruik van water. Het plan kan in die zin worden gebruikt als toetsingskader voor en schakel tussen bestemmingsplannen, stedelijke uitbreidingen, gemeentelijk rioleringsplan, milieubeleidsplan, natuurontwikkeling en andere gebiedsgerichte projecten. Tevens vormt het plan een basis voor communicatie naar de burger. Het Lokaal Waterplan is een tactisch/operationeel plan dat beoogt het functioneren van het lokale watersysteem in beeld te brengen, kansen te benutten en bedreigingen te stoppen. Binnen de gemeentegrenzen wil de gemeente komen tot een duurzaam watersysteem. Hierbij is afstemming tussen verschillende partijen nodig met betrekking tot de onderwerpen oppervlaktewater, afvalwater en grondwater.

De rest van het plangebied valt binnen het gebied met het streefbeeld ‘Spannend Water’. De benaming ‘Spannend water’ is gekozen, omdat er veel dynamiek is en het water in dit streefbeeldgebied beleefd kan worden. In het stedelijk gebied wordt het water als belevingswater gezien. Water en groen versterken elkaar.

Het plan voldoet aan de belangrijkste minimale voorwaarde van het hoogheemraadschap: het 'stand still'- beginsel. Dit beginsel houdt in dat er geen verslechtering mag ontstaan van de waterhuishouding. Het bebouwde oppervlak neemt af. Gezien de ligging van het terrein en de hoge grondwaterstand is infiltratie ter plaatse slechts zeer beperkt mogelijk. De afwatering vindt plaats via de bestaande riolering.

Ecologie

Het plangebied ligt binnen de bebouwde kom van De Bilt en is niet gelegen in beschermd natuurgebied (Natura2000) of de Ecologische Hoofdstructuur. De dichtstbijzijnde ecologische verbindingszone is de Biltsche Grift, ten zuiden van de Utrechtseweg. Door de ligging aan de rand van het Van Boetzelaerpark heeft de omgeving van het plangebied wel een groen karakter.

Bij de uitvoering van de werkzaamheden dienen de bepalingen van de Flora- en faunawet in acht genomen te worden. De gunstige staat van instandhouding van beschermde soorten komt niet in gevaar.

Archeologie

Er geldt een lage archeologische verwachtingswaarde voor het plangebied en omgeving. Bovendien is de oppervlakte van de toegelaten gebouwen gering. Nader onderzoek wordt daarom niet doelmatig geacht. Er wordt aangenomen dat geen archeologische resten worden verstoord.