direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Groenekanseweg 119 De Bilt
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0310.0016BP11008-OH01

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Woonvisie

Op 29 juni 2006 heeft de raad van de gemeente De Bilt de woonvisie 'Samenwerken aan Wonen' vastgesteld. Deze visie beschrijft de opgaven en ambities voor de gemeente op het gebied van wonen. Het Regionaal Structuurplan (RSP) 2005-2015 schrijft voor dat in de regio 52.500 woningen gebouwd moeten worden. De gemeente De Bilt wil in het kader hiervan 1.200 nieuwe woningen binnen de gemeentegrenzen bouwen.

Conclusie

Deze verdichting op een binnenstedelijke locatie draagt bij aan de realisatie van de woningbouwopgave uit de woonvisie.

3.3.2 Lokaal Waterplan Gemeente De Bilt

Het Lokaal Waterplan De Bilt is een gemeenschappelijk plan van de gemeente De Bilt en van het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en is door de besturen van deze instanties vastgesteld in oktober 2002. De provincie Utrecht en de N.V. Hydron Midden-Nederland hebben beide actief geparticipeerd in de planvorming door deel te nemen in de projectgroep, hetgeen geresulteerd heeft in een breed gevormd en gedragen lokaal waterplan. In de waterparagraaf in hoofdstuk 4 van dit bestemmingsplan, zal verder worden ingegaan op het waterbeleid met betrekking tot het plangebied.

3.3.3 Welstandsnota

De Welstandsnota beschrijft het welstandsbeleid van de gemeente De Bilt en dient als toetsingskader voor het verlenen van bouwvergunningen. De historische kern van De Bilt is aangewezen als gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. De aanwijzing als beschermd dorpsgezicht houdt in dat de hoogste kwaliteitszorg met een intensieve welstandstoets wordt gehanteerd en is met name gericht op de bescherming van de aanwezige monumenten en van de ruimtelijke structuur van het betreffende gebied, zoals dat zich in de negentiende eeuw heeft ontwikkeld.

Enkele relevante doelstellingen in de Welstandsnota zijn:

  • de bestaande historische bebouwing is het kwalitatieve referentiepunt voor ieder bouwwerk;
  • er dient een heldere scheiding te zijn tussen privé- en publieke ruimten;
  • panden moeten op de openbare ruimte zijn georiënteerd;
  • het historische en afwisselende karakter van het centrum moet behouden blijven;
  • bij verbouw of renovatie moet het oorspronkelijke materiaalgebruik tot uitgangspunten worden genomen.

Conclusie

De nieuw te bouwen, solitaire woning moet gebouwd worden in verhouding tot de omliggende middenstandswoningen, waarbij ook evenwicht gezocht moet worden met het monument Klein Jagtlust, om te voorkomen dat de nieuwbouw het monument overstemt.