direct naar inhoud van 3.1 Beleid
vastgesteld
NL.IMRO.0308.000034-VG01

3.1 Beleid

Op verschillende niveaus gelden beleidsnota's die betrekking hebben op het verordeningsgebied. Op rijksniveau zijn dit onder andere de 'Structuurvisie Ruimte en Infrastructuur' en het 'Besluit algemene regels ruimtelijke ordening'. Deze geven geen uitgangspunten voor het verordeningsgebied.

Op provinciaal niveau zijn dat de 'Structuurvisie 2005 - 2015', de 'Provinciale Ruimtelijke Verordening' en de in voorbereiding zijnde Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013 - 2028 en Provinciale Ruimtelijke Verordening, Provincie Utrecht 2012.

Volgens de Verordening ligt het verordeningsgebied binnen de cultuurhistorische hoofdstructuur. Plannen binnen dit gebied moeten regels bieden ter bescherming van de cultuurhistorische waarden. Voor deze beheersverordening geldt dat het gebied is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Voor een beschermd gezicht is het belangrijk om het bestaande straat- en bebouwingsbeeld in stand te houden. Een beheersverordening is een instrument waarbij de bestaande situatie wordt vastgelegd (met enkele uitbreidingsmogelijkheden) en is dus een goed instrument ter bescherming van het beschermde dorpsgezicht.

Daarnaast ligt het verordeningsgebied volgens de Verordening in het infiltratiegebied voor de Utrechtse Heuvelrug. In dit gebied mogen geen ruimtelijke ontwikkelingen worden toegestaan die een bedreiging vormen voor de grondwaterkwaliteit met het oog op de drinkwaterwinningen en de kwelstromen naar omliggende natuurgebieden. Omdat deze beheersverordening uitgaat van het bestaande gebied zijn dergelijke ontwikkelingen niet toegestaan.

De Verordening wijst het plangebied aan als 'stedelijk gebied'. Hier is verstedelijking toegestaan. Nieuwvestiging van kantoren is in dit gebied niet toegestaan. Deze beheersverordening legt de bestaande kantoren vast. Uitbreiding van kantoren is niet aan de orde.

De Verordening heeft het plangebied aangewezen als onderdeel van het landschap Utrechtse Heuvelrug. Beschreven moet worden op welke wijze de kernkwaliteiten behouden blijven. Het gaat hierbij om de robuuste eenheid, reliëfbeleving en de extreme historische gelaagdheid. Deze beheersverordening legt de bestaande situatie vast. Belangrijke historische kernkwaliteit is de waarde van het beschermd dorpsgezicht, die een bepaalde eenheid vertoond. Deze wordt met deze beheersverordening vastgelegd. In de beheersverordening is verder een omgevingsvergunning nodig voor diverse werken en werkzaamheden waaronder vergravingen in de bodem. Hiermee wordt het reliëf beschermd.

Op gemeentelijk niveau gaat het onder andere om de in voorbereiding zijnde plannen 'Toekomstvisie Baarn in 2030' en 'Structuurvisie'. De gemeentelijke beleidsnota's geven voor het verordeningsgebied geen ontwikkelingen aan die voor de beheersverordening van belang zijn. Net als op rijks- en provinciaal niveau wordt gestreefd naar voortzetting en verbetering van het bestaande kwaliteitsniveau.

Voor wat betreft aan huis verbonden bedrijvigheid is de Nota aan-huis-verbonden activiteiten van toepassing waarin voorwaarden zijn opgenomen waaraan de bedrijvigheid moet voldoen.