direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Partiële herziening soesterkwartier - aanpassen geluidzone gezoneerd industrieterrein
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00234-0301

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Op 20 december 2012 heeft de gemeenteraad van Amersfoort het bestemmingsplan 'soesterkwartier' vastgesteld. Dit plan vormt het planologisch-juridisch kader voor de wijk Soesterkwartier in Amersfoort.

Ten noorden van de wijk Soesterkwartier is het gezoneerde industrieterrein 'de Isselt' gelegen. Tussen het industrieterrein en de wijk Soesterkwartier bevindt zich naast de ontsluitingsweg richting Soest (Amsterdamseweg) een groene buffer om voldoende afstand te behouden tussen het industrieterrein en de woonwijk Soesterkwartier.

Om ervoor te zorgen dat bewoners van het Soesterkwartier geen te hoge geluidsbelasting ondervinden van de bedrijvigheid, is in het bestemmingsplan 'Soesterkwartier' een 'geluidszone - industrie' aangebracht. Binnen deze geluidszone is ruimte gereserveerd voor geluidsgeneratie door bedrijvigheid. De grens van de geluidszone geldt als grens voor de 50dB(A) etmaalcontour. Binnen deze contour is de belasting hoger dan deze 50dB(A) etmaalcontour en kan geen goed woon- en leefklimaat worden gegarandeerd (conform Wet Geluidshinder). Binnen de contour is dus sprake van akoestische ruimte voor bedrijvigheid. Echter lijkt deze ruimte ter plaatse van de Twentseweg tot op de grens van de geluidszone te zijn verbruikt. Nieuwe bedrijvigheid zal daarom de grens van geluidsgeneratie binnen de zone 'geluidszone - industrie' doen overschrijden. Om te voorkomen dat dit plaatsvindt is het van belang dat de 'geluidszone - industrie' zo wordt hervormd dat omwonenden worden beschermd en hier geen hinder van ondervinden, maar waarbij ook ruimte wordt geboden aan ontwikkeling van het industrieterrein. Om deze ontwikkeling te faciliteren is het voorliggende bestemmingsplan 'Partiële herziening Soesterkwartier - aanpassen geluidscontour gezoneerd industrieterrein' opgesteld.

Door alle nieuwe bestemmingsplannen volgens een uniforme systematiek op te stellen binnen de kaders van het Handboek bestemmingsplannen, wordt uniformiteit in kaartbeeld en planregels bewerkstelligd, waardoor de rechtszekerheid en de praktische hanteerbaarheid van de bestemmingsplannen wordt vergroot.

Tevens wordt voldaan aan de verplichting tot digitalisering en digitaal gebruik van de bestemmingsplannen. Het bestemmingsplan is conform de IMRO-standaard (informatie model ruimtelijke ordening) vervaardigd. Hierdoor is het bestemmingsplan eenvoudig in te brengen in het gemeentelijk (raadpleeg-)systeem en kan het bestemmingsplan op een eenvoudige wijze worden uitgewisseld met andere overheden zoals de provincie. De nieuwe digitale systematiek heeft weliswaar gevolgen voor het vertrouwde kaartbeeld en de opbouw van de regels, maar sluit naadloos aan bij de huidige eisen die aan een bestemmingsplan worden gesteld.

1.2 Aard van de partiële herziening

Het karakter van een partiële herziening is dat het bestemmingsplan dat wordt herzien in stand blijft, maar dat er geringe wijzigingen plaatsvinden in de regels of verbeelding. Het gaat dus niet om een nieuw bestemmingsplan, maar om een herziening van bestemmingen op onderdelen. Het geldende bestemmingsplan 'soesterkwartier' blijft ook na het van kracht worden van de partiële herziening gelden.

Gezien de beperkte wijzigingen ten opzichte van het geldende bestemmingsplan 'soesterkwartier', wordt volstaan met een beperkte toelichting op het plan.

1.3 Plangebied

Met de partiële herziening worden enkel de verbeelding en onderdelen van de regels aangepast voor de hoek Twentseweg - Dollardstraat (ter plaatse van de basisschool DaVinci Eemland) en het noordelijk deel van enkele percelen aan de Dollardstraat (ter plaatse van de nummers 128 tot en met 274). Het plangebied beslaat het grasveld ten zuiden van de basisschool en de zuidelijke gevel hiervan. Daarnaast beslaat het plangebied het noordelijk deel van de percelen aan de overzijde van de Dollardstraat ter plaatse van de nummer 128 tot en met 274. Op deze delen is nu namelijk de 'geluidzone - bedrijven' gelegen. De geluidzone wordt met dit plan weggenomen van deze voor 'tuin' en 'wonen' bestemde gronden, waarmee het woon- en leefklimaat beter wordt geborgd. Voor een uitgebreide toelichting zie paragraaf 2.2. Op onderstaande afbeelding is het plangebied van de partiële herziening weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00234-0301_0001.png"

Plangebied Partiële herziening Soesterkwartier - aanpassen geluidzone gezoneerd industrieterrein

1.4 Geldende planologie

Ter plaatse van het plangebied geldt het bestemmingsplan 'soesterkwartier' dat op 20 december 2011 is vastgesteld door de gemeenteraad. In dit bestemmingsplan heeft het plangebied verschillende enkelbestemmingen, een dubbelbestemming, een gebiedsaanduiding en functieaanduidingen. Zo geldt ter plaatse van de Twentseweg een enkelbestemming 'Verkeer', ter plaatse van de Dollardstraat een enkelbestemming 'Verkeer - verblijf', ter plaatse van het grasveld en park een bestemming 'Groen' en ter plaatse van de school een bestemming 'Maatschappelijk'. Deze maatschappelijke bestemming heeft een functieaanduiding 'onderwijs', waar de zuidelijke gevel een functieaanduiding 'cultuurhistorische waarden' heeft.

Ter plaatse van de woningen ten zuiden van de Dollardstraat geldt een woonbestemming, waar de gronden voor de woningen de bestemming 'Tuin' hebben. Voor het gehele plangebied geldt een dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 3'. Deze komt voort uit de bestemmingsplanherziening 'Bestemmingsplan Veegplan B'. Het plangebied heeft tot slot een gebiedsaanduiding 'geluidzone - spoor'.

1.5 Leeswijzer

Dit bestemmingsplan bestaat uit drie delen:

  • een verbeelding waarop enkel dat deel van de bestemmingen is opgenomen dat wordt gewijzigd met voorliggende partiële herziening;
  • de planregels waarin uitsluitend die onderdelen van de regels zijn opgenomen die wijzigen met voorliggende partiële herziening;
  • een korte toelichting waarin de aanleiding en de achtergronden van de wijzigingen worden beschreven. Hoofdstuk 2 van de toelichting beschrijft de bestaande en nieuwe situatie. Hoofdstuk 3 gaat in op de uitvoerbaarheidsaspecten van het plan. Voor de beleidsaspecten wordt verwezen naar de toelichting van het bestemmingsplan 'soesterkwartier'.

De verbeelding vormt samen met de planregels het bindende deel van het bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Huidige situatie

Binnen het plangebied bevinden zich verkeers-, groen-, maatschappelijk- en woonvoorzieningen. Het gaat hier om een deel van de Twentseweg en de Dollardstraat, een hoekje van het park ten westen van de Twentseweg, het grasveld ten zuiden van de basisschool DaVinci Eemland, de zuidelijke vleugel van deze school, een deel van de bijhorende parkeervoorziening en het noordelijke deel van een aantal woonpercelen ten zuiden de Dollardstraat.

Dit hoofdstuk bevat een beschrijving van het plangebied, de functies, de kenmerken en de belangen die in het plangebied aanwezig zijn. Het hoofdstuk beschrijft welke belangen de betrokkenen hebben en wat onderliggende partiële herziening voor hen inhoudt. Het akoestisch onderzoek (Bijlage 1) vormt hierbij de basis waarvanuit conform de Wet geluidshinder onderliggend plan wordt geanalyseerd. Gezien buiten 'geluid' geen andere milieu-gerelateerde onderwerpen worden gewijzigd is geen millieueffectenrapportage nodig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00234-0301_0002.png"

2.2 Nieuwe situatie

Het plangebied zal in de nieuwe situatie in praktijk niet aan verandering onderhevig met uitzondering van wijziging van de planologische situatie. Hier is sprake van het verruimen van de bestaande gebiedsaanduiding 'geluidszone - bedrijven' in zuidwaartse richting tot aan de Dollardstraat en het beperken van de 'geluidszone - bedrijven' ten zuiden van de Dollardstraat (t.p.v nummers 128 t/m 274). Alle enkel- en dubbelbestemmingen en functieaanduiding blijven gelijk aan het huidige bestemmingsplan 'soesterkwartier'. Enkel de contour van de gebiedsaanduiding 'geluidzone - bedrijven' wordt aangepast ter plaatse van het plangebied.

Wat betekent het aanpassen van de geluidszone voor omwonenden?

De belangen van de eigenaren van gevoelige bestemmingen (de woningen aan de Dollardstraat) worden met deze partiële herziening niet geschaad. In het huidige bestemmingsplan 'soesterberg' is de geluidscontour gedeeltelijk op de bouwvlakken gelegen van de woningen aan de Dollardstraat 128 tot en met 274 (zie onderstaande uitsnede uit het huidige bestemmingsplan 'soesterkwartier'). Dit betekent dat in de huidige situatie een hogere akoestische etmaalwaarde mogelijk is op deze locaties dan 50dB(A). Vanuit een goed woon- en leefklimaat bezien is dit onwenselijk. Om het woon- en leefklimaat beter te borgen wordt de 'geluidzone - industrie' daarom verlegd tot op de noordelijke grens van de bouwvlakken behorend bij deze woningen. Deze partiële herziening resulteert daarmee in een verbeterde borging van het woon- en leefklimaat van omwonenden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00234-0301_0003.png"

Als gevolg van partiële herziening veranderen de normen in de geluidzone daarnaast niet. Alle bedrijven binnen het gezoneerde industrieterrein mogen nog steeds gezamenlijk buiten de geluidzone geen hogere geluidbelasting veroorzaken dan 50 dB(A) etmaalwaarde. De partiële herziening resulteert daarom niet in een belasting van de omliggende woningen tot boven de maximale etmaalwaarde.

Wat betekent het aanpassen van de geluidszone voor de basisschool?

De Regionale Uitvoeringsdienst heeft in oktober 2023 Akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de akoestische effecten van het aanpassen van de geluidzone van het geluidgezoneerde industrieterrein Isselt. Dit onderzoek is toegevoegd aan de bijlagen van deze ruimtelijke onderbouwing. In de huidige situatie doorkruist de geluidszone het zuidelijk deel van de basisschool. Door de grens van de geluidzone naar het zuiden te verleggen (zodat deze grenst aan de Dollardstraat) komt dit zuidelijk deel ook binnen de 'geluidzone - industrie' te liggen. Dit kan er in het worst-case scenario voor zorgen dat de geluidsbelasting op deze school met 1,3 á 1,4 dB(A) wordt verhoogd ten opzichte van de huidige theoretisch maximale belasting. In praktijk zal hier echter geen sprake van zijn. Geluidproducerende bedrijven zullen namelijk niet, op basis van verouderde techniek (de basis waarop een deel van de vergunningen is verstrekt), allen tegelijktijdig pieklawaai veroorzaken. Het is daarom waarschijnlijker dat de toename niet groter zal zijn dan 0,76 dB(A). Dit is een vrijwel niet waarneembare toename in geluidsproductie. Er wordt hoe dan ook ruim aan de maximale hogere waarde van 55 dB(A) voldaan worden. Hiermee voldoet het plan aan de eisen zoals gesteld in de Wet geluidhinder. Het is op deze locatie logischer dat het wegverkeerslawaai van de Dollardstraat en de Twentseweg zal overheersen. Het effect van wijziging van de zonegrens zal daarom voor basisschool niet of nauwelijks merkbaar zijn.

Wat betekent het aanpassen van de geluidszone voor de bedrijven op het gezoneerde industrieterrein Isselt?

De belangen van de bedrijven op het gezoneerde industrieterrein worden niet aangetast. Bedrijven op het gezoneerde industrieterrein Isselt mogen gezamelijk buiten de zone geen hogere geluidbelasting veroorzaken dan 50 dB(A) etmaalwaarde. Door het wijzigen van de meetpunten in het zonebeheermodel is duidelijk geworden dat er in de huidige situatie een geringe overschrijding plaatsvindt van de akoestische etmaalwaarde ter plaatse van hoek Twentseweg - Dollardstraat. Deze overschrijding wordt veroorzaakt doordat het cumulatieve geluidsniveau dat de bedrijven gezamenlijk veroorzaken op basis van wat in hun milieuvergunning toestaat, te hoog is ter plaatse van het recent toegevoegde meetpunt. Waar maximaal 50dB(A) etmaalwaarde op de zonegrens niet mag worden overschreden, bedraagt deze ter plaatse van het nieuwe meetpunt 50,72 dB(A).

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00234-0301_0004.png"

Het gaat hier om een theoretische overschrijding. De gecontateerde overschrijding komt om meerdere redenen niet overeen met de werkelijke geluidsproductie van de bedrijven op het gezoneerde industrieterrein de Isselt. Dit heeft er onder andere mee te maken dat meerdere bedrijfsvergunningen op de Isselt zijn verouderd. Sommige bedrijven draaien op vergunningen die jaren, soms decennia geleden zijn verleend. Als installaties worden vernieuwd door stillere techniek, ontstaat er discrepantie tussen verleende niveaus en de praktijk. Daarnaast is er geen sprake van een continue piekproductie. Zo pieken bedrijven vrijwel nooit gelijktijdig in geluidsproductie en wordt voor bedrijven veelal aangenomen dat deze in de avond en nacht produceren, terwijl daar vaak geen sprake van is. In het zonebeheermodel liggen daarnaast op kavels soms nog reserveringen die gebaseerd zijn op de vergunning van bedrijven die al zijn vertrokken. Wanneer na vertrek geen melding voor nieuwe activiteit plaatsvindt, dan blijven deze reserveringen in het systeem staan.

Door deze overschrijding is het momenteel echter niet mogelijk om nieuwe ontwikkelingen op het gezoneerde industrieterrein uit te voeren. Met het verleggen van de zonegrens wordt dit probleem onder de huidige wetgeving verholpen (Wro). Na het aanpassen van de zonegrens kan op een verantwoorde manier, waarbij ook woon- en leefklimaat van de omliggende gevoelige functies, akoestische ruimte worden geboden op het industrieterrein. Hierdoor voldoet het gezoneerde industrieterrein weer aan de normen die gesteld worden in de Wet Geluidhinder.

Met deze partiële herziening van het bestemmingsplan 'soesterkwartier' behouden bedrijven de mogelijkheid om te ontwikkelen en worden de omliggende geluidsgevoelige functies beschermd.

Hoofdstuk 3 Uitvoerbaarheid

3.1 Inleiding

Bij de beschrijving van de uitvoerbaarheid van het plan gaat het zowel over het overleg dat bij de voorbereiding van het plan gevoerd is, als over de planologische procedure en de economische uitvoerbaarheid van het plan. Bij de uitvoerbaarheid speelt ook de handhaving een rol.

3.2 Economische uitvoerbaarheid

 

Volgens het stelsel van de Wro moet de gemeenteraad een exploitatieplan vaststellen voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen, tenzij deze kosten anderszins verzekerd zijn.

Het voorliggende bestemmingsplan maakt geen aangewezen bouwplan mogelijk. Daarom is het niet nodig een exploitatieplan vast te stellen.

Voor het opstellen van bestemmingsplannen is geld gereserveerd op de gemeentelijke begroting. Behalve de plan- en apparaatkosten zijn er aan de uitvoering van dit bestemmingsplan geen kosten verbonden voor de gemeente.

3.3 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

3.3.1 Inleiding

De procedure voor vaststelling van een bestemmingsplan is door de wetgever geregeld. Aangegeven is dat tussen gemeente en verschillende instanties waar nodig overleg over het plan moet worden gevoerd voordat een ontwerpplan ter inzage gelegd kan worden. Bovendien moeten belanghebbenden de gelegenheid hebben om hun visie over het plan te kunnen geven. Pas daarna kan de wettelijke procedure voor de vaststelling van het bestemmingsplan van start gaan.

3.3.2 Inspraak

Inspraak vindt in Amersfoort plaats volgens de in de notitie "Rol van de Raad in RO-procedures" opgenomen gevallen. In deze notitie wordt een driedeling gemaakt in soorten bestemmingsplannen; model 1, 2 en 3 plannen. Model 1 volgt in feite de wettelijk voorgeschreven behandeling met een zo kort mogelijke procedure, model 2 voegt hieraan een extra moment van kaderstelling door de raad toe en model 3 voorziet in de meest uitgebreide behandeling.

Voor bestemmingsplan 'Partiële herziening Soesterkwartier - aanpassen geluidscontour gezoneerd industrieterrein' wordt de procedure behorende bij model 1 gevolgd. Model 1 wordt toegepast bij bestemmingsplannen voor ontwikkelingen met een beperkt karakter die zich in het algemeen afspelen op perceelsniveau. Er is geen strijd met andere beleidsterreinen. En er is een actueel bestemmingsplan. Dit betekent dat er geen inspraak wordt gehouden over het concept-ontwerpbestemmingsplan en zal het ontwerpbestemmingsplan na het vooroverleg direct in ontwerp ter inzage worden gelegd.

Wel is ervoor gekozen om omwonenden voor ter inzage van het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk op de hoogte te brengen van het plan. De basisschool is telefonisch op de hoogte gesteld van het plan en heeft ook een brief ontvangen.

3.3.3 Wettelijk (voor)overleg

Het Besluit ruimtelijke ordening [BRO] geeft in artikel 3.1.1 aan dat burgemeester en wethouders bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg plegen met de besturen van betrokken instanties, gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn.

Aangezien voorliggende partiële herziening slechts een zeer minimale wijziging betreft van het bestemmingsplan 'soesterkwartier' is het plan alleen naar de provincie gestuurd. Gezien onderliggend bestemmingsplan is ontwikkeld in samenspraak met de Regionale Uitvoeringsdienst [RUD] is het vooroverleg met hen afgedaan. Zij hebben eveneens het onderzoek aangeleverd naar de akoestische situatie wanneer in onderliggend plan de 'geluidzone - industrie' wordt aangepast.

De provincie heeft in oktober via het vooroverleg aangegeven geen aanleiding te hebben tot het maken van opmerkingen. De provincie heeft daarom geen bezwaren tegen onderliggende partiële herziening van het bestemmingsplan 'soesterkwartier'.

3.3.4 Vaststelling bestemmingsplan

Het bestemmingsplan heeft van 7 december 2023 t/m 18 januari 2024 in ontwerp ter inzage gelegen waarbij iedereen de mogelijkheid had een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan in te dienen bij de gemeenteraad. In deze periode zijn er geen zienswijzen ingediend ingediend.

3.4 Juridisch

Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en deze toelichting. Op de verbeelding zijn enkel de aanduidingen 'geluidzone - industrie' en 'geluidzone - industrie - verwijderd' opgenomen voor het plangebied. De overige bestemmingen en regels uit het bestemmingsplan 'soesterkwartier' blijven van toepassing op het plangebied van deze partiële herziening. Om de aanduidingen 'geluidzone - industrie' en 'geluidzone - industrie - verwijderd' op de verbeelding wel direct te kunnen koppelen aan de bijbehorende regel, is er voor gekozen om de regels voor de aanduiding 'geluidzone - industrie' op te nemen in deze partiële herziening. Omdat de regel voor de functieaanduiding 'geluidzone - industrie' uit het bestaande bestemmingsplan 'soesterkwartier komt', is het feitelijk niet nodig omdat de inhoud van de regel niet wijzigt. Maar het opnemen van de regel over de aanduiding is wel van belang voor de leesbaarheid en duidelijkheid van deze partiële herziening omdat deze regel nu met een klik op de verbeelding zichtbaar wordt.

De functieaanduiding 'geluidzone - industrie - verwijderd' is een toevoeging aan de regels van het bestemmingsplan 'soesterkwartier'. Ter plaatse van deze functieaanduiding geldt dat de aanduiding 'geluidzone - industrie' in het bestemmingsplan 'soesterkwartier' vervalt.

De verbeelding en de regels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van dit plan. De toelichting heeft geen rechtskracht, maar heeft als doel te onderbouwen waarom deze partiële herziening in procedure is gebracht.