Plan: | Wijzigingsplan gronddepot Nijkerkerstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00102-0301 |
Het bij dit wijzigingsplan betrokken perceel (Nijkerkerstraat 1) heeft volgens het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' (NL.IMRO.0307.BP00070-0301) een agrarische bestemming. De desbetreffende gronden zijn bestemd voor de uitoefening van grondgebonden agrarische bedrijven.
Afbeelding: Uitsnede bestemmingsplan Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen
De gemeente is voornemens de gronden te gaan gebruiken als gronddepot voor het bedrijfsmatig opslaan van grond. Er worden ter plaatse geen agrarische activiteiten meer ontplooid. Op 23 augustus 2011 heeft het college hiertoe besloten.
De bij dit wijzigingsplan betrokken gronden zijn gedeeltelijk in eigendom bij de gemeente Amersfoort en gedeeltelijk bij de Staat (Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf). Het laatstgenoemde gedeelte wordt door de gemeente gehuurd. Dit terrein gedeelte kan worden gebruikt totdat het knooppunt Hoevelaken wordt gereconstrueerd.
In het ter plaatse geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de agrarische bestemming te wijzigen naar 'opslag' (artikel 54, lid 3 van de planregels). Het voorliggende wijzigingsplan 'gronddepot Nijkerkerstraat' is hiervan het resultaat.
Dit wijzigingsplan bestaat uit drie onderdelen. Een toelichting, regels en een verbeelding. De toelichting is bedoeld om het plan te verduidelijken en vormt de onderbouwing van de bestemmingswijziging. In de toelichting wordt soms verwezen naar uitgevoerde onderzoeken (bv. akoestiek). De regels en de verbeelding vormen de juridisch bindende gedeelten van dit wijzigingsplan. Op de verbeelding wordt het plangebied met de precieze bestemming(en) aangegeven. Bij een bestemming behoren regels, zoals in dit geval bijvoorbeeld de hoogte van de grondopslag.
Het gebied Nijkerkerstraat e.o. maakt deel uit van het uit 2000 daterende structuurplan De Wieken-Vinkenhoef. De gronden ten westen van de Nijkerkerstraat zijn in dat plan aangewezen als uitleglocatie/bedrijventerrein als onderdeel van de “Werkstad”. In verband met de aanwijzing van dit gebied voor “bedrijvigheid“ hebben vanaf eind jaren 90 verschillende strategische verwervingen door de gemeente plaatsgevonden.
Mede door onduidelijkheid over (de begrenzing van) de uitbreiding van het naastgelegen knooppunt Hoevelaken heeft het college van burgemeester en wethouders in 2003 besloten om het gebied van de Nijkerkerstraat voorlopig niet actief voor bedrijven in ontwikkeling te brengen.
Het gebied Nijkerkerstraat is gelegen in de oksel van de A28 en de A1. Het heeft nu nog overwegend een agrarische uitstraling met in het zuiden bij het viaduct van de A1 een kleinschalig gemengd gebied van wonen en bedrijvigheid (o.a. horeca). In het noorden van het gebied wil de gemeente een gronddepot vestigen. Het gebied heeft nu nog een agrarische uitstraling. Aan de noordkant is al in een ontsluiting van het gebied voorzien. De locatie Nijkerkerstraat is met bepekte middelen geschikt te maken voor de opslag van grond.
Afbeelding: Ligging en begrenzing van het gronddepot (linkerzijde van de afbeelding)
De gemeente heeft enige jaren op het bedrijventerrein 'De Wieken' een tijdelijke opslagplaats voor gemeentelijke grondstromen beheerd. Die exploitatie is gestopt.
De gemeente is thans en in de komende jaren bezig met werkzaamheden waarbij grond vrijkomt en tijdelijk opgeslagen moet worden. Er moet daarom een nieuw depot worden aangelegd. In 2011 is door burgemeester en wethouders besloten om de locatie Nijkerkerstraat 1 als opslagplaats voor gemeentelijke grondstromen in te richten. De locatie aan de Nijkerkerstraat is gelegen nabij de A28 en is goed bereikbaar. Het terrein is met beperkte middelen geschikt te maken voor de opslag van grond.
Het perceel zal geschikt worden gemaakt om als gronddepot gebruikt te kunnen worden. De bestaande houtwallen en watergangen in het gebied worden in stand gehouden. Opslag van grond vindt plaats op minimaal 5 meter uit de houtwallen. Er worden geen bebouwingen gesloopt of gebouwd.
Het depot krijgt een maximale hoogte van 5 meter. Ter plaatse van de ingang van het depot bij de bestaande ontsluiting op de Nijkerkerstraat komt een toegangshek van 2,5 meter. De rijwegen in het gebied bestaan uit menggranulaat met een dikte van 0,15 meter.
De bestaande houtwal in het midden van het terrein wordt verlengd en versterkt met een elzenrij. Aan de zijde van de Nijkerkerstraat en nabij de ontsluiting wordt ook een nieuwe houtwal aangelegd. Verder wordt ook buiten het gebied van het gronddepot, aan de andere zijde van het onderhoudspad, haaks op de Nijkerkerstraat, een bomenrij van elzen geplant.
Afbeelding: Inrichting gronddepot met houtwallen
In het depot wordt zand/grond opgeslagen in de categorieën schoon, wonen en industrie. Er wordt ook grond gemengd. Per jaar worden circa 25.000 m3 grondstromen verwerkt. Daarvan behoort 5000 m3 tot de categorie industrie en het overige deel is klasse wonen en schoon.
De aan- en afvoer van grond bij het depot zal plaatsvinden met behulp van vrachtwagens, trekkers en dumpers. Op het terrein zelf zal grond verplaatst worden met een (rups)kraan en/of een shovel. De kraan is constant aanwezig op het depot en is ongeveer 4 uur per dag operationeel. Net als de aan- en afvoer van grond is dit alleen op werkdagen tussen 07.00 en 17.00 uur. Er wordt uitgegaan van gemiddeld 8 vrachten per dag.
Op 25 juni 2013 december 2011 heeft de gemeenteraad van Amersfoort het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' vastgesteld. Het voorliggende wijzigingsplan 'Gronddepot Nijkerkerstraat' is een wijziging van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen'. In het genoemde bestemmingsplan' is 'Wro-zone wijzigingsgebied 3' in artikel 54.3 van de regels opgenomen.
Afbeelding : Artikel 54.3 uit het bestemmingsplan Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen
Op 23 augustus 2011 heeft het college besloten om tijdelijk een gronddepot in te richten aan de Nijkerkerstraat in Amersfoort.
In Amersfoort vinden de komende jaren veel werkzaamheden plaats met betrekking tot bouwen, riolering en openbare ruimte/infastructuur. Een gemeentelijk gronddepot levert een kostenbesparing op voor wat de grondtransporten betreft die bij dit soort werkzaamheden plaatsvinden. De gemeente hoeft in projecten geen grond aan- en af te voeren naar andere locaties en via marktpartijen. Dat is ook niet optimaal vanuit efficiënt omgaan met grondstromen.
Het gronddepot genereert onder andere aan-en afvoerbewegingen van grond per vrachtwagen. Het gaat dus om zwaar vrachtverkeer. Voor de inrichting is een omgevings(milieu) vergunning aangevraagd (de opslag omvat meer dan 10.000 m3 grond). In deze aanvraag worden de te verwachten verkeersbewegingen genoemd. Het gaat in de representatieve bedrijfssituatie om 8 vrachten per dag. Op dat aantal behoeft de wegenstructuur niet aangepast te worden.
Het depot is bereikbaar via de Nijkerkerstraat vanuit de richting Nijkerk en vanuit de richting Hoevelaken. Het gronddepot kan alleen worden verlaten via een rechtsaf beweging. Het verkeer maakt geen gebruik van de Hanzetunnel.
Het vrachtverkeer brengt wel akoestische gevolgen met zich mee. Dit aspect wordt in het hoofdstuk Milieu behandeld.
Het gebied van dit wijzigingsplan bestaat uit grasland. Het maakt deel uit van het oorspronkelijk kleinschalige agrarische landschap uit deze omgeving. Het plangebied ligt op een dekzandrug en is daardoor relatief droog.
Rondom het grasland zijn sloten en houtwallen aanwezig. Deze worden door de ruimtelijke ingreep in het gebied niet aangetast.
Door middel van een quickscan in het kader van de Flora- en faunawet is onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van beschermde plant- en diersoorten in het gebied (bureau Virides, april 2014). Deze quickscan is toegevoegd als Bijlage 1 bij deze toelichting.
Daaruit blijkt dat er geen beschermde plant- en diersoorten in het gebied aanwezig zijn. Vanwege het gebruik van de houtwallen door vleermuizen (als verblijfplaats en foerageergebied) verdient het aanbeveling om bij de aanleg en het gebruik van het depot voldoende afstand te houden tot de houtwallen. Daarom blijft het gronddepot ook op minimaal 5 afstand van de aanwezige houtwallen. Omdat de omliggende waarden in tact blijven (houtwallen en watergangen) zijn er geen negatieve effecten op vleermuizen en grondgebonden diersoorten te verwachten. Er worden geen nachtelijke werkzaamheden verricht en het terrein wordt niet verlicht. Er is dus geen (licht) verstoring voor diersoorten.
Indien er broedende weidevogels aanwezig zijn op het moment dat de aanleg van het depot zou moeten plaatsvinden, worden die werkzaamheden uitgesteld tot het moment dat de aanwezige nesten niet meer in gebruik zijn. Met inachtneming van de hiervoor beschreven maatregelen is geen ontheffing van de Flora- en faunawet nodig.
De sloten in het gebied van het gronddepot worden ongemoeid gelaten. Voor het aanbrengen van een duiker voor de verbinding tussen de verschillende gebiedsdelen is volgens mededeling van het Waterschap Vallei en Veluwe geen vergunning nodig.
Het gronddepot bevindt zich in een gebied met een hoge archeologische verwachting. Door de aanleg van het gronddepot kan verstoring van archeologische sporen optreden. Door de gronddruk van het depot kan ook zetting ontstaan.
Archeologie heeft op het terrein een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Uitkomst is dat er geen vondsten zijn gedaan, waarmee geen nader onderzoek uitgevoerd hoeft te worden.
In deze paragraaf worden de relevante gevolgen voor het milieu behandeld.
Het depot is vergunningplichtig in het kader van de toepassing van de Wet milieubeheer. Er wordt een Wabo-vergunning (onderdeel milieu) aangevraagd.
Uit verrichte bodemonderzoeken blijkt, dat er licht verhoogde gehalten aan zware metalen aanwezig zijn in de grond en het grondwater. Dit is geen belemmering voor het gebruik van het gebied als gronddepot.
Voor heel Amersfoort is door bureau REASeuro in beeld gebracht in welke gebieden er een verhoogde kans is op het aantreffen van niet gesprongen explosieven en/of munitie. De locatie van het gronddepot ligt niet in een gebied waar op grond van dit onderzoek sprake is van een verhoogd risico. Dat betekent dat er geen aanvullend onderzoek uitgevoerd hoeft te worden naar de aanwezigheid van explosieven.
Als gevolg van de voorgenomen activiteiten vindt geluidsuitstraling plaats naar de omgeving. Daarom is een akoestisch onderzoek verricht om vast te stellen wat de geluidsniveau's zijn ter plaatse van de nabij gelegen woningen. Het onderzoek ('akoestisch onderzoek gronddepot Amersfoort d.d. 12 mei 2014') is als Bijlage 2 toegevoegd aan deze toelichting.
Het onderzoek gaat in op de geluidsaspecten van het verkeer alsmede van het geluid op het terrein van het depot zelf. Uit de beoordeling van de geluidssituatie blijkt dat de richtwaarde van 40 dB(A) voor landelijk gebied wordt overschreden. Een overschrijding van deze waarde is zonder meer toegestaan tot het zogenaamde referentieniveau van het omgevingsgeluid (het achtergrondgeluid). Het referentieniveau wordt in deze omgeving voornamelijk bepaald door het wegverkeer op de A1, de A28 en de Nijkerkerstraat. Het referentieniveau van het omgevingsgeluid varieert van 46 tot 51 dB(A). Dit is hoger dan de richtwaarde van 40 dB(A). De grenswaarde is daarom gelijk aan het referentieniveau van het omgevingsgeluid.
In het akoestisch onderzoek wordt vastgesteld dat de langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus ten gevolge van het gronddepot in de dagperiode bij de woningen lager zijn dan de grenswaarden. Op grond hiervan bestaan er geen akoestische belemmeringen tegen de aanleg van het gronddepot.
In beginsel vormt de vestiging van het gronddepot een verandering van de luchtkwaliteitssituatie in vergelijking met de (nu nog geldende) agrarische bestemming. Dat is toe te wijzen aan het vrachtverkeer dat er zal gaan rijden. Op grond van deze functiewijziging moet het aspect luchtkwaliteit worden afgewogen. Het gaat hier om een relatief kleinschalige ontwikkeling waarvan op voorhand niet verwacht wordt dat deze de luchtkwaliteit zodanig verslechtert, dat de grenswaarden voor luchtverontreinigende stoffen worden overschreden (noch vanuit de vergunningplichtige inrichting noch vanwege de toename van de verkeersomvang en de wijziging van de verkeerssamenstelling op de omringende wegen).
Een instrument om te beoordelen of een bedrijfsmatige activiteit in de omgeving is in te passen is de brochure 'Bedrijven en milieuzonering' van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Een wezenlijk onderdeel daarvan is de tabel met richtafstanden op de aspecten geluid, stof, geur en gevaar.
In de tabel is een gronddepot niet opgenomen als bedrijfsactiviteit. Op basis daarvan kan dus niet worden gesteld dat de activiteit wel of niet inpasbaar is. Er zal dus (meer) maatwerk moeten worden geleverd dan met de toepassing van de brochure mogelijk is. Op de vier relevante milieu componenten zal hierna kort worden ingegaan.
Voor het onderdeel geluid is in de paragraaf Akoestiek uiteengezet, dat er geen akoestische belemmeringen voor de vestiging van het gronddepot zijn.
Van de opgeslagen grond wordt geen geuroverlast verwacht. In perioden van (langdurige) droogte zal er gesproeid worden om verstuiving en daardoor stofoverlast, tegen te gaan.
Grond is geen gevaarlijke stof en er worden ter plaatse ook geen bewerkingen op uitgevoerd die het mogelijk gevaarlijk maken.
In de nabijheid van het gronddepot is een gasleiding aanwezig. De opslag van grond vindt niet plaats op en in de belemmeringenstrook van ter plaatse aanwezige gasleiding zoals weergegeven op de verbeelding van dit wijzigingsplan. Op dat onderdeel zijn er dus geen belemmeringen. De Gasunie heeft zich hiermee akkoord verklaard.
De activiteit valt niet onder de werking van het Besluit externe veiligheid (Bevi) en veroorzaakt dus geen veiligheidsrisico voor de omgeving. Ook is het gronddepot geen kwetsbaar object in de zin van het Bevi. Voor transporten over de A28 vormt het depot geen belemmering.
De aanleg van het gronddepot past in de gemeentelijke duurzaamheidsambities om zo efficiënt mogelijk met het aan- en afvoeren (en hergebruiken) van vrijkomende grond in Amersfoort om te gaan. Opslagplaatsen, zoals in de vorm van gronddepots, dragen daaraan bij.
Op grond van de hiervoor genoemde aspecten wordt geconcludeerd dat de aanleg en het gebruik van het gronddepot aan de Nijkerkerstraat aanvaardbaar is. De effecten voor de omgeving zijn gering en daar waar maatregelen nodig zijn worden deze getroffen in het kader van de toepassing Wet milieubeheer.
Uit het vorenstaande volgt ook dat wordt voldaan aan de in hoofdstuk 1.4 van deze toelichting beschreven voorwaarden voor de toepassing van de wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen', te weten :
Economisch
Met het gronddepot is het mogelijk om overtollige grond uit gemeentelijke projecten met een tijdelijke opslag opnieuw toe te passen in een project. De kosten van het gronddepot bestaan uit eenmalige kosten voor de inrichting van het depot en voor de toekomstige ontmanteling en uit exploitatiekosten. De eenmalige kosten worden over een periode van 5 jaar verwerkt in de tarieven voor inname en uitgifte van grond. Met de tarieven worden ook de exploitatiekosten gedekt.
Uitgaande van een exploitatietermijn van minimaal 5 jaar, zijn de tarieven in grote lijn als volgt opgebouwd:
Uitgaande van een jaarlijkse gemiddelde hoeveelheid van 30.000 m3 grond dat wordt gebracht en weer wordt afgenomen, waarvoor bij zowel het halen als het brengen van grond een tarief geldt van € 3,50 per m3, is op jaarbasis een financieel resultaat mogelijk van 30.000 x 2 x € 3,50 = € 210.000,- .
Het financieel resultaat komt ten gunste van de gemeentebegroting en zal jaarlijks worden vastgesteld, evenals de tarieven voor inname en uitgifte van grond. Wanneer er op jaarbasis meer grond op depot wordt ingenomen dan afgenomen, ontstaat er een overschot op het gronddepot. Om te voorkomen dat het gronddepot vol raakt, zal een blijvend overschot worden aangeboden aan de markt tegen marktconforme tarieven.
Maatschappelijk
Naast de verplichte communicatiemomenten die de Wet ruimtelijke ordening vraagt, is met de directe omgeving gecommuniceerd over de plannen. Hieruit is af te leiden dat het plan voor de aanleg van het gronddepot niet op zwaarwegende bezwaren zal stuiten. Bij de start van de formele procedure om te komen tot vaststelling van dit wijzigingsplan, zullen de direct omwonenden schriftelijk door de gemeente worden geïnformeerd.
Wettelijk vooroverleg
Het Besluit ruimtelijke ordening geeft in artikel 3.1.1 aan dat burgemeester en wethouders bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg plegen met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn.
Het voorliggende wijzigingsplan is geheel in overeenstemming met de wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen'. Dit plan is door de gemeenteraad vastgesteld op 25 juni 2013. Over dit bestemmingsplan - en daarmee ook over de wijzigingsbevoegdheid - is uitvoerig overleg gevoerd met diverse instanties waaronder degenen die voor dit wijzigingsplan relevant zijn (provincie, waterschap, gasunie, rijkswaterstaat en gemeente Nijkerk). Er zijn geen reacties ontvangen waaruit blijkt dat het inrichten van dit plangebied als gronddepot onacceptabel is. Nader vooroverleg over dit wijzigingsplan wordt gelet hierop niet nodig geacht en wordt dan ook achterwege gelaten.
Zienswijzenprocedure
Nadat burgemeester en wethouders op 1 juli 2014 met het ontwerp van dit wijzigingsplan hebben ingestemd, heeft het plan van 3 juli tot en met 13 augustus 2014 voor een iedereen ter visie gelegen. Het plan kon ook digitaal worden geraadpleegd via www.ruimtelijkeplannen.nl en onze gemeentelijke website www.amersfoort.nl.
Tijdens de periode van de tervisielegging konden belanghebbenden een zienswijze over het ontwerp wijzigingsplan aan het college van burgemeester en wethouders kenbaar maken. Hiervan is geen gebruik gemaakt zodat het college het plan heeft vastgesteld. Na deze vaststelling volgt er de mogelijkheid tot het indienen van beroep en/of voorlopige voorziening bij de Raad van State. Na het doorlopen van de fase van beroep en/of voorlopige voorziening wordt het plan onherroepelijk.
Nadat het wijzigingsplan in werking is getreden kunnen de benodigde vergunningen voor het gronddepot worden verleend.
Het wijzigingsplan 'gronddepot Nijkerkerstraat' bestaat uit een verbeelding met bijbehorende regels en wordt vergezeld van een toelichting. Op de verbeelding wordt de bestemming van de gronden aangegeven, via een combinatie van coderingen, arceringen en lijnen. De materiële inhoud van de bestemmingen is opgenomen in de regels.
Na het onherroepelijk worden van dit wijzigingsplan, krijgen de verbeelding en de regels hetzelfde rechtskarakter als de verbeelding en de regels van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen'. Zij worden dan geacht daarvan deel uit te maken.
De regels van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen', voor zover relevant voor deze wijziging, zijn onverkort van toepassing op het voorliggende wijzigingsplan. Van belang zijn dan met name de bepalingen van de bestemmingen 'Leiding - gas' (artikel 39) en 'Waarde archeologie - categorie 2' (artikel 41) uit hoofdstuk 2, de ‘Inleidende regels’ uit Hoofdstuk 1 en de 'Algemene regels' uit Hoofdstuk 3.
Voor de goede orde zijn de regels van de bestemmingen 'Leiding - gas' en 'Waarde archeologie-categorie 2' uit het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' als bijlagen bij de regels van dit wijzigingsplan gevoegd.
Dit wijzigingsplan heeft inleidende regels, algemene regels, bestemmingsregels en een slotbepaling.
In de bestemmingsregels (artikel 3) is het gronddepot bestemd voor 'Bedrijf'. Op de als zodanig aangewezen gronden is de opslag van grond mogelijk met de daarbij behorende voorzieningen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde. In de regels is vastgelegd dat de opslag van grond niet hoger mag zijn dan 4 meter.
Op de verbeelding is de belemmeringenstrook van de gasleiding aan de zijde van het gronddepot verbreed naar 10 meter. Aan de zijde van de Nijkerkerstraat blijft deze 5 meter. Verder is de aanduiding 'houtwal' opgenomen ter bescherming en versterking hiervan. De opslag van gronden dient op een minimale afstand van 5 meter uit deze houtwallen te blijven.