direct naar inhoud van 3.3 Ruimtelijke opbouw
Plan: Liendertseweg e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00073-0301

3.3 Ruimtelijke opbouw

Structuur en bebouwing

In het stedenbouwkundig plan past in het bestaande stedebouwkundig raamwerk, waarop de Liendert oorspronkelijk is gebouwd. De ruimtelijke opzet met een blokkenstructuur rond binnenhoven vormt de basis van het stedebouwkundig plan. De nieuwe blokken begeleiden samen met de bestaande de hoofdstructuren (zoals de wandvorming langs de Liendertseweg en Wiekslag). De twee blokken aan de Wiekslag zorgen er tevens voor dat de stedebouwkundige stempel wordt hersteld en begeleiden het park. De Fazantenstraat en de Kwartelstraat worden aantrekkelijke woonstraten, aan beide zijden door (rij)woningen begeleid. Alle nieuwe blokken bestaan uit grondgebonden eengezinswoningen, die zijn georiënteerd op de straat en/ of de openbare ruimte. De woningen zijn allemaal maximaal 3 lagen, waarvan het grootste deel zal worden uitgevoerd als tweelaagse woningen met een kap.

Groenstructuren

Groenstructuren (inclusief de bestaande bomen) vormen dragers van het stedebouwkundig plan (met name de Liendertseweg en de Wiekslag). De bestaande straatprofielen zijn zoveel mogelijk gerespecteerd en waar nodig zijn groenzones toegevoegd of aangepast om meer eenheid in de wijk te creeeren. Ook binnen de nieuwe hoven worden bestaande bomen zoveel mogelijk ingepast. Daarnaast worden bomen toegevoegd om de groenstructuren te versterken (de Groene Saldoregeling is van toepassing (zie bijlage)).

Het park is een belangrijk groenelement binnen de wijk. In het stedebouwkundig plan wordt de betekenis van het park versterkt door de wandbebouwing langs de Liendersteweg, de Wiekslag en de Rietzangerstraat. Het is een park voor de wijk, voor kinderen die willen spelen, maar ook voor bewoners die willen wandelen of in het park willen zitten. Het park zorgt tevens voor de wandelverbinding tussen de Roerdormpstraat en de Rietzangerstaat. Bestaande bomen blijven gehandhaafd en nieuwe bomen worden eventueel toegevoegd. Waar nodig zal de padenstructuur worden aangepast. Aan geen van de zijden van het park is parkeren mogelijk, waardoor het park toegankelijk is en de groene randen aansluiten op de straatprofielen.

Overgangen privé / openbaar

De eengezinswoningen hebben allemaal een overgangszone (zogenaamde “encrouchmentzone”) tussen privé en openbaar. Dit maakt de toegankelijkheid van de woningen beter en versterkt de relatie met het openbaar gebied. De encrouchmentzones verschillen van maat en karakter en zijn afgestemd op de openbare ruimte, het (huidige) straatbeeld of het te verwachten gebruik. In het stedebouwkundig plan worden drie verschillende invullingen van deze encrouchementzone onderscheiden: een ‘stoep’ van circa 60 centimeter, een ondiepe groene zone of een ondiepe voortuin. Met name de ondiepe zones worden ingevuld met bijvoorbeeld een bankje en/ of een bloembak (zie plantekening en beelden in hoofdstuk ‘Beeldkwaliteit’). Overige overgangen worden waar nodig vastgelegd door middel van hagen en/ of tuinmuren (zie hoofdstuk ‘Beeldkwaliteit’).

Rooilijnen

De rooilijnen van de nieuwbouw wijken deels af van die van de bestaande bebouwing, maar sluiten wel aan op de stedebouwkundige opzet van de totale Liendert. Langs de Rietzangerstraat liggen de nieuwe rooilijnen meer in het verlengde van de overige bebouwing langs deze straat. De rooilijnen langs de Liendertseweg liggen verder van de straatzijde af dan de koppen van de bestaande bebouwing, maar doordat het middelste nieuwe bouwblok naar voren springt, vormen deze blokken een accent bij het park in de gevarieerde reeks bebouwing aan deze zijde van de Liendertseweg. Langs de Wiekslag is de parallelstraat aangepast, waaraan de twee nieuwe woonblokken in de huidige rooilijn staan. Dit maakt het totale wegprofiel met groene berm en laanbeplanting van de Wiekslag af.

Centrale plantsoen

Bij een toekomstige herinrichting van het centrale plantsoen, ingekaderd door de Liendertseweg, Wiekslag en Rietzangerstraat, is het volgende programma (‘lijst van wensen’) het uitgangspunt:

  • Speelplek, met specifieke verharding voor kinderen van 2 tot 6 jaar, ca. 50m2;
  • Speelplek, met specifieke verharding voor kinderen van 6 tot 12 jaar, ca. 200m2;
  • Open veld, met hekken en ballenvangers, optimaal gedraineerd t.b.v. bespeelbaarheid, zo mogelijk kunstgrasveld, minimaal 600m2;
  • Zitgelegenheid in de vorm van een lange zitrand, circa 40m;
  • Wandelpaden, minimaal 1.50m breed, 200m, bij voorkeur asfalt;
  • Behoud van waardevolle bomen, aanplant van circa 10 nieuwe bomen, formaat 25/30;
  • Langs de speeltuin (geschoren) hagen handhaven en waar nodig aanvullen en herstellen.

Het hierna volgende beeld toont een ruimtelijk impressie van het totale stedebouwkundig plan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00073-0301_0005.jpg"

Stedenbouwkundig plan, OeverZaaijer