direct naar inhoud van 4.2 Fietspaden
Plan: Park Randenbroek e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00024-0301

4.2 Fietspaden

Maatregelen

De maatregelen die in de Structuurvisie Park Randenbroek e.o. genoemd worden, zijn:

  • 1. Het uitbreiden van het padenstelsel langs de beek met een wandelpad langs de beek.
  • 2. Het verbinden van Park Randenbroek en de Dorresteinsesteeg met een langzaam verkeersroute.
  • 3. Het verbinden van Park Randenbroek met het overige plangebied met een doorgaande langzaamverkeerroute.

Beschrijving van de inrichting volgens het Inrichting- en beheerplan Park Randenbroek e.o.

Een belangrijke doelstelling in de structuurvisie is het verbeteren van de toegankelijkheid van het gebied en de relatie tussen de omliggende wijken en het park te verbeteren. In het Inrichting- en beheerplan en in dit bestemmingsplan is er vanuit gegaan dat alle functies in het gebied goed zo goed als mogelijk bereikbaar moeten zijn op de fiets. Op dit moment zijn er geen officiƫle fietspaden in het gebied, maar wordt er wel gefietst. Dit levert soms ergernis op bij de wandelaars. Daarom wordt het netwerk van wandelpaden verbeterd en wordt een aantal fietspaden toegevoegd aan het gebied.

Er worden volgens het Inrichting- en beheerplan geen nieuwe fietspaden langs de beek aangelegd om de verstoring voor de natuur bij de ecologische verbindingszone zoveel mogelijk te beperken. De raad heeft daartoe op 24 januari 2012 een amendement aangenomen.

Op verschillende plaatsen wordt het bestaande wandelpad verplaatst, waardoor een grotere afstand tot de beek ontstaat. Het gebied tusen de beek en de wandelpaden krijgt een groene op de ecologische diversiteit afgestemde inrichting.


De recreatieve fietsroutes, die in het plangebied worden aangelegd, vormen twee oost-west verbindingen door het gebied. De noordelijke oost-west verbinding loopt vanaf de entree van Park Randenbroek, over de bestaande oprijlaan naar de Rubensstraat. Dit fietspad wordt 3 m breed, waarmee het voldoet aan de eisen van de brandweer met betrekking tot bereikbaarheid. De zuidelijke oost-west verbinding loopt van de entree van de Vosheuvel naar de Dorresteinsesteeg en sluit daar aan op de route richting Den Treek. Voor deze laatste route zal een nieuwe brug over de beek gelegd worden.

In het gebied worden maatregelen genomen om te voorkomen dat de paden worden gebruikt door brommers en snorfietsen. Dat is mogelijk door het plaatsen van borden die het gebruik van de paden door brommers en snorfietsen verbiedt. De fietspaden in het gebied worden met een verkeersbesluit aangewezen als 'onverplicht fietspad'.

Uit de peiling via het digitale platform www.parkrandenbroek.nl van de meningen over de toekomstige inrichting van het plangebied is naar voren gekomen, dat een meerderheid van de deelnemers tegen het verlichten van de fietspaden is. Daarom is besloten dat de fietspaden onverlicht blijven, met uitzondering van het fietspad in het park, de hoofdlaan c.q. de aftakkingsroute van de hoofdlaan ten behoeve van de bewoners en gebruikers van de gebouwen in dat gebied. Langs deze paden is ook nu al verlichting aanwezig.