direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Park Randenbroek e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00024-0301

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie Amersfoort (2009)

In deze Structuurvisie is geen nieuw beleid geformuleerd, maar is het ruimtelijk relevante bestaande beleid in samenhang gepresenteerd. Het gaat in hoofdlijnen om beleidsnota's en ruimtelijke kaders die voor projecten zijn bepaald. In de structuurvisie is het gebied van dit bestemmingsplan aangeduid als "Groene herstructurering / Stedelijk groen". Verbetering van de groenstructuur met een goede inpassing van de sportfaciliteiten staan hierin centraal.

afbeelding : Structuurvisie Amersfoort (Ruimtelijke hoofdstructuur 2009)

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00024-0301_0011.png"

3.4.2 Structuurvisie Park Randenbroek e.o.

Op 7 juli 2009 heeft de gemeenteraad de Structuurvisie Park Randenbroek vastgesteld. In de structuurvisie worden de visie en de ambitie voor het plangebied beschreven. In de visie wordt het Heiligenbergerbeekdal gezien als de gemeenschappelijke drager van een parkgebied waarin veel functies een plek hebben. Het vormt de verbindende schakel tussen de Amersfoortse binnenstad en de landgoederen op Leusdens grondgebied. Het is de veelheid aan functies die het gebied voor een breed publiek aantrekkelijk maakt. Zo kun je hier sporten in de natuur of wonen dichtbij cultuur. Het is de opgave om al die functies op waarde te schatten en een zorgvuldige afweging te maken bij het maken van noodzakelijke keuzes. De kwaliteit die daarbij voor ogen staat kan worden bereikt door de verschillende deelgebieden gefaseerd aan te pakken. Altijd in relatie tot de omliggende wijken en vanuit een integrale ambitie en een samenhangend kader.

De ambitie bestaat om van Park Randenbroek e.o. een krachtig groen gebied te maken waarvan het karakter wordt bepaald door het monumentale bomenbestand en de Heiligenbergerbeek. Het beekdal wordt een groene icoon voor de stad. Samen met een uitbreiding en versteviging van recreatieve en sportieve functies en nieuwe woningbouw wordt een gebied gerealiseerd met een intensieve, groene belevingswaarde en een stabiele toekomstwaarde voor heel Amersfoort. De herinrichting en (her)ontwikkeling van het beekdal waarborgen nu en in de toekomst de aanwezigheid van voldoende groen in en voor de stad. Het groene beekdal als ontmoetingsplek voor de stad in het algemeen en de omliggende wijken in het bijzonder. De stadsvernieuwing van de wijken Randenbroek en Ganskuijl wordt versterkt door de ingrepen in Park Randenbroek en omgeving.

In de visie worden per deelgebied maatregelen voorgesteld. Deze maatregelen worden beschreven in hoofdstuk 4 ("Planbeschrijving") van deze toelichting.

Doelstellingen en uitgangspunten

De algemene doelstelling van de structuurvisie is de ontwikkeling van het plangebied tot een beekdal waarin natuur en cultuur elkaar ontmoeten en dat functioneert als een gevarieerd recreatief groengebied voor heel Amersfoort. De verschillende onderdelen sport, recreatie, milieu (ecologie en landschap), beheer (water en groen), wonen en verkeer ziojn hierbij op elkaar afgestemd. Uit deze algemene doelstelling komen de volgende subdoelstellingen en uitgangspunten voort.

Gebruik

- Vergroten van het openbaar toegankelijk gebied.
- Verbeteren van de toegankelijkheid en de verblijfsmogelijkheden van het gebied.
- Stimuleren en optimaliseren van functies die voor bewoners uit de hele stad aantrekkelijk zijn.
- Zorgen voor vitale sportverenigingen.
- Inzetten van informatie en educatie om het gebied onder de aandacht te brengen.
- Wonen ingekleed in het groen.

Visueel-ruimtelijk

- Aanbrengen van ruimtelijke samenhang door de toepassing van eenduidig groen (beplanting, bomen) en door het tegengaan van verstening, doorsnijding en versnippering.
- Creëren van meer ruimte en betekenis voor de beek en het beekdal.
- Beter zichtbaar en herkenbaar maken van functies als natuur, cultuur, sport en recreatie.


Natuur

- Zorgen voor behoud en versterking van de droge landnatuur (bos, bomen) en het verbinden van de bestaande landgoedbossen.
- Ontwikkelen van natte landnatuur (broekbos, beekdalgrasland).
- Zorgen voor een betere kwaliteit van de waternatuur.
- Versterken van de functie als ecologische verbindingszone voor zowel land- als waternatuur.

Cultuur

- Versterken van cultuurhistorische kwaliteiten en met name de culturele betekenis van het park, Villa Randenbroek en het beekdal.

3.4.3 Coalitieprogramma 2010-2014

In het Coalitieprogramma 2010-2014 geeft het college aan op welke manier ze zich gaat inzetten voor de stad voor de korte en de lange termijn. Centrale waarden zijn verbondenheid, slagvaardigheid en duurzaamheid. In het programma is vastgelegd, dat de Elisabethlocatie niet wordt bebouwd, maar een groene bestemming krijgt in de vorm van een samen met bewoners in te richten en te beheren stadspark. Voor de sport is vastgelegd, dat waar mogelijk de sportaccommodaties de ruimte krijgen die past bij de sportbehoefte van een jonge groeiende stad. Voor het huidige Sportfondsenbad wordt volgens het Coalitieprogramma een quick scan uitgevoerd naar de opties voor renovatie of vernieuwbouw daarvan om dit als alternatief voor de bouw van een nieuw bad aan de Hogeweg goed in beeld te krijgen. Inmiddels is deze quick scan uitgevoerd. Op basis daarvan en het besluit van het college van burgemeester en wethouders daarover van 5 oktober 2010, wordt conform de structuurvisie Park Randenbroek e.o. uitgegaan van woningbouw op de zwembadlocatie.

3.4.4 Startnotitie bestemmingsplan Park Randenbroek e.o.

De gemeenteraad heeft op 14 december 2010 de startnotitie voor het bestemmingsplan Park Randenbroek e.o. vastgesteld. Deze startnotitie geeft een beeld van de begrenzing en opzet van het nieuwe bestemmingsplan Park Randenbroek e.o., de planning van de bestemmingsplanprocedure en de met het bestemmingsplan samenhangende financiën en participatie. In de notitie wordt verder een voorstel gedaan voor de modelkeuze van het bestemmingsplan.

In de startnotitie is vastgelegd, dat in het nieuwe bestemmingsplan op een aantal punten wordt afgeweken van de in 2009 vastgestelde Structuurvisie Park Randenbroek e.o. Het gaat daarbij om de volgende onderdelen:


1. ter uitvoering van het Coalitieakkoord 2010-2014 krijgt de Elisabethlocatie een groene bestemming in de vorm van een in te richten en te beheren stadspark;
2. in de Sportstrook worden de bestemmingen c.q. bestemmingsgrenzen afgestemd op de meest actuele ruimtebehoefte van de sportverenigingen (voetbalverenigingen en honk- en softbalvereniging);
3. in de Sportstrook wordt de bestemmingsgrens van de combinatiebaan afgestemd op het toekomstige ruimtebeslag voor de ecologische zone langs de beek;
4. in het kader van het nog vast te stellen inrichtingsplan voor het gebied wordt onderzocht of de Dahliatuin kan worden verplaatst naar de Elisabethlocatie;
5. het ijsbaanterrein blijft beschikbaar voor evenementen met uitzondering van de kermis en andere activiteiten die het gebied te zwaar belasten.


In de startnotitie is voorts vastgelegd, dat in het bestemmingsplan de her-/nieuwbouw van de scouting in deelgebied de Vosheuvel mogelijk wordt gemaakt en voorts de resultaten van de verkavelingstudie voor het perceel Heiligenbergerweg 171 (vervangende nieuwbouw en sloop) worden verwerkt.

Bij de vaststelling van de hiervoor genoemde startnotitie zijn door de gemeenteraad een amendement en een motie aangenomen. Met het amendement wordt beoogd om recht te doen aan de groeikansen van de sportverenigingen in het plangebied en de ruimtelijke inpassing in de sportstrook en de bestemming groen mede daaraan te relateren. In de motie worden burgemeester en wethouders opgedragen de procedure voor de Elisabethlocatie separaat te vervolgen indien de procedure van het bestemmingsplan Park Randenbroek e.o. vertraging oploopt door oorzaken die in de locatie Elisabeth zijn gelegen.

3.4.5 Inrichting- en beheerplan Park Randenbroek e.o.

De gemeenteraad heeft op 24 mei 2011 het Inrichting- en beheerplan Park Randenbroek e.o. vastgesteld. Het plan heeft betrekking op de deelgebieden Park, Beek en Vosheuvel, de Sportstrook en villa Randenbroek. De uitwerking van de deelgebieden zwembad- en Elisabethlocatie wordt later opgepakt. Voor deze locaties zal in overleg met belanghebbenden en betrokkenen een nadere uitwerking gemaakt worden. Met het opstellen van het Inrichting- en beheerplan zijn de inrichtingswensen en beheermaatregelen gelijk opgegaan. Tevens is er getekend en gerekend. De concrete beheermaatregelen worden niet in het plan beschreven, maar in een afzonderlijk beheerplan. De uit te voeren maatregelen in het gebied, zoals die zijn beschreven in het Inrichting- en beheerplan worden toegelicht in hoofdstuk 4 (Planbeschrijving) van deze toelichting.

Ten opzichte van startnotitie bestemmingsplan Park Randenbroek e.o. is in het Inrichting- en beheerplan en in dit bestemmingsplan een aantal zaken aangepast c.q. uitgewerkt. Zo is aangegeven dat in het nieuwe bestemmingsplan ruimte wordt gereserveerd voor een (extra) sportveld voor AFC Quick. Met de vereniging is overeenstemming bereikt over de herinrichting van de huidige accommodatie. Daarmee kan dit extra veld (met de bijbehorende was- en kleedaccommodatie) komen te vervallen. Ook is in de startnotitie aangegeven, dat de sportverenigingen zich in het nieuwe bestemmingsplan kunnen ontwikkelen tot “brede verenigingen' en daarom naast hun reguliere activiteiten ook zorg- en opvangvoorzieningen kunnen ontwikkelen. Voor AFC Quick kunnen die voorzieningen in ieder geval geen kinderopvang omvatten. In het Milieubeleidsplan van de gemeente is vastgelegd dat het om redenen van gezondheid niet aanvaardbaar is om scholen en kinderdagverblijven te situeren binnen 100 m van autosnelwegen. In het ontwerp-bestemmingsplan Park Randenbroek e.o. heeft de Elisabethlocatie een groene bestemming gekregen. De raad heeft bij de vaststelling van dit bestemmingsplan de begrenzing van het plangebied aangepast, waardoor de Elisabethlocatie geen deel (meer) uitmaakt van dit bestemmingsplan.

In overleg met de scouting wordt op de locatie van de huidige noodbebouwing nieuwbouw gerealiseerd. In de oorspronkelijke plannen was die nieuwbouw nog op een andere plek in het deelgebied Vosheuvel gedacht. In de plannen wordt verder rekening gehouden met de komst van een nieuwe ontmoetingsplek ('Groenplein') van de ANWB in deelgebied Vosheuvel. Over de nadere invulling van dit Groenplein wordt nog geparticipeerd met de bewoners van de omliggende wijken.

In de gebieden met de bestemmingen Sport en Groen kunnen bij wijze van medegebruik ook evenementen (maximaal 3 per jaar per bestemming) in de zomerperiode.

In de startnotitie bestemmingsplan Park Randenbroek is aangegeven dat nader onderzoek zou worden gedaan naar de nieuwe locatie van de dahliatuin. Die tuin is momenteel nog gevestigd op de zwembadlocatie. In dit bestemmingsplan wordt de dahliatuin met de bijbehorende voorzieningen gepositioneerd op de locatie Metgensbleek bij de nieuwe entree van het park aan de Ringweg Randenbroek.

Bij de vaststelling van de startnotitie bestemmingsplan Park Randenbroek e.o. is door de raad een amendement aangenomen (“Groeikansen sportclubs”). Het amendement beoogt recht te doen aan de groeikansen voor sportverenigingen en de ruimtelijke inpassing en afstemming in de sportstrook en de bestemming groen mede daaraan te relateren. In het nieuwe bestemmingsplan is het voor de sportverenigingen in de sportstrook mogelijk om hun accommodaties intensiever te gebruiken. De aanleg van een combibaan maakt het voor de AIJV mogelijk om haar activiteiten jaarrond te organiseren. Voor de andere verenigingen geldt dat waar nodig gebouwde accommodaties kunnen worden uitgebreid, veldverlichting wordt toegestaan en kunstgras planologisch tot de mogelijkheden behoort. Met de verenigingen in het gebied is overeenstemming bereikt over de wijze waarop de accommodaties zijn gefaciliteerd in het Inrichting- en beheerplan en in dit bestemmingsplan. De begrenzing van het ijsbaanterrein is aangepast aan de wensen van de AIJV en dichter bij de beek gesitueerd, waardoor een groter gebied beschikbaar blijft voor de natuurijsbaan aan de zijde van de Rubensstraat. De ruimte van het vrijkomende extra veld van AFC Quick blijft beschikbaar om te voorzien in de eventuele toekomstige behoefte aan groei van de sportverenigingen in het gebied. Door daar in het bestemmingsplan geen onomkeerbare planologische mogelijkheden te bieden wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat deze ruimte op termijn voor sport beschikbaar kan komen.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan door de raad op 7 februari 2012 zijn wijzigingen aangebracht in het Inrichting- en beheerplan Park Randenbroek e.o. De afbeelding hieronder is de kaart van het gewijzigde Inrichting- en beheerplan Park Randenbroek e.o. Een belangrijke wijziging omvat het "schrappen" van fietspaden langs de Heiligenbergerbeek en de (dwars)fietsverbinding vanaf de Ringweg Dorrestein (amendement van de raad d.d. 24 januari 2012) alsmede het laten vervallen van de (dwars)fietsverbinding vanaf de Ringweg Dorrestein.


afbeelding: kaart Inrichting- en beheerplan Park Randenbroek e.o.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00024-0301_0012.png"

afbeelding: legenda Inrichting- en beheerplan Park Randenbroek e.o.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00024-0301_0013.png"

3.4.6 Beleidsvisie Groen-Blauwe Structuur (31 maart 2004)

Algemeen doel van de gemeente is het behoud van en de variatie aan landschappen binnen en buiten de stad. De uitgangssituatie voor de Groen Blauwe Structuur van Amersfoort is gunstig. De verschillende landschappen rondom de stad, die voor een deel terugkomen in de stad, bieden volop mogelijkheden voor natuurontwikkeling en recreatie. Versterking en het benutten van de differentiatie is dan ook het belangrijkste uitgangspunt voor de Groen Blauwe Structuur.


Het bestemmingsplangebied Park Randenbroek is in de Groen Blauwe Structuur aangewezen als 'Park". Er wordt gestreefd naar een ruimtelijk integrale en samenhangende structuur met een verbetering van de landschappelijke, recreatieve en ecologische structuur, cultuur en natuur.

3.4.7 Gemeentelijk Verkeer- en vervoerplan

Het gemeentelijk beleid is gericht op het realiseren van een doelmatig verkeer- en vervoerssysteem voor alle vervoerswijzen om de bereikbaarheid in en van Amersfoort te waarborgen. Daarbij worden sluipverkeer en doorgaand verkeer geweerd en de verkeersveiligheid en leefbaarheid verbeterd. Stilstaand verkeer is slecht voor de luchtkwaliteit. Met de toenemende ontwikkelingen in de stad ligt hier een opgave om een efficiënt verkeer- en vervoerssysteem in te richten voor alle modaliteiten. De gemeente wil de beschikbare verkeersruimte op het wegennet optimaal gaan benutten. Dit houdt in dat gekeken wordt naar een slimmere indeling van bestaande rijstroken en ook, waar dit winst voor de totale afwikkeling oplevert, extra opstelstroken op kruispunten met verkeerslichten worden toegevoegd.

In het Fietsstimuleringsplan 2008 is een directe fietsverbinding tussen de Heiligenbergerweg en de Dorresteinseweg als ontbrekende schakel in het hoofdfietsnetwerk aangegeven.

3.4.8 Nota Parkeernormen

In de nota parkeernormen Amersfoort 2009 zijn specifieke parkeernormen geformuleerd voor diverse functies. Ze geven een indicatie van het aantal auto's dat bij een bepaalde functie geparkeerd wordt in een bepaalde tijdsperiode. De normen worden gebruikt voor nieuwbouwsituaties of bij functiewijzigingen, waarvoor een vergunning of ontheffing dient te worden verkregen. In de parkeernormen wordt rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen in het autobezit. Vanuit de hoofddoelstelling uit het parkeerbeleidsplan ‘bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte en de leefbaarheid is het van belang dat er strikte bepalingen worden gehanteerd ten aanzien van parkeren. Parkeren moet indien mogelijk zoveel mogelijk op eigen terrein plaatsvinden zodat een ontwikkeling niet of zo min mogelijk zorgt voor extra parkeerdruk in het openbaar gebied. De belangrijkste voorwaarde is dan ook dat het aantal parkeerplaatsen volgens de norm moet worden aangelegd. Hiervoor zijn in Nota Parkeernormen Amersfoort normen opgenomen per type voorziening. In het parkeerbeleidsplan is tevens aangegeven dat bij het opstellen van parkeerbalansen rekening wordt gehouden met de mogelijkheid tot meervoudig gebruik van parkeerplaatsen.

3.4.9 Archeologie

Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (als onderdeel van de Monumentenwet 1988) in werking getreden. Op grond van de Monumentenwet is de raad verplicht bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening te houden met de in de grond aanwezige of te verwachten archeologische waarden. Deze waarden en verwachtingen zijn aangegeven op de archeologische beleidskaart, die op basis van archeologische waarnemingen en vondsten, landschappelijke en historische gegevens tot stand is gekomen. De archeologische beleidskaart is door de gemeenteraad vastgesteld op 28 september 2010.


Zoals is beschreven in hoofdstuk 2 van deze toelichting bevinden zich binnen het plangebied van Park Randenbroek e.o. geen wettelijk beschermde archeologische monumenten. Wel zijn er gebieden met archeologische waarden en verwachtingen.

In de gebieden van hoge archeologische waarden dient in het geval van ontwikkelingen met bodemingrepen dieper dan 30 cm een voorafgaand archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. In de gebieden met een hoge archeologische verwachtingswaarde is in het geval van ontwikkelingen met bodemingrepen dieper dan 30 cm en groter dan 100 m² een voorafgaand archeologisch onderzoek nodig. In de gebieden met een middelhoge archeologische verwachting ligt de grens voor een voorafgaand onderzoek bij bodemingrepen groter dan 500 m² en voor gebieden met een lage verwachting is dat 10.000 m2.

3.4.10 De kracht van Sport, kadernota voor het sportbeleid 2008-2015

Deze nota vormt het beleidskader dat beschrijft op welke wijze in de periode 2008-2015 invulling wordt gegeven aan het gemeentelijke sportbeleid. Het formuleert doelstellingen voor de sport op zichzelf maar ook voor de sport in samenhang met andere beleidssectoren, zoals jeugd- en gezondheidsbeleid. De centrale missie is dat Amersfoort een sportieve stad wil zijn waarin de kracht van de sport in zijn meest brede betekenis wordt benut. Daartoe wordt gestreefd naar:
* een sportaanbod dat voor iedereen toegankelijk is;
* sportvoorzieningen die zoveel mogelijk aansluiten bij vraag en behoefte;
* een 'gezonde' verenigingsstructuur die een afspiegeling vormt van de samenleving;
*het vergroten van de mogelijkheden voor de ontwikkeling van jong talent.

In de nota wordt een aantal thema's uitgewerkt. Voor dit bestemmingsplan is met name van belang het thema "vitale verenigingen". Het is belangrijk dat verenigingen die dat willen extra maatschappelijke taken uitvoeren (zg 'brede verenigingen"). Het gaat daarbij bijvoorbeeld om sportaanbod op school of naschoolse opvang, het actief werven en begeleiden van jeugd en kader afkomstig uit etnische groepen, aanbod ten behoeve van mensen met een beperking etc. De gemeente streeft er naar dat in 2015 circa 10% van de verenigingen 'sterk' is. Zo sterk dat deze verenigingen niet alleen in staat zijn om de eigen leden te bedienen, maar zich ook richten op het onderwijs, de naschoolse opvang, de wijk en/of de vaak kwetsbare doelgroepen die in verhouding minder aan sport.