Plan: | Park Randenbroek e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00024-0301 |
In januari 2006 is de Nota Ruimte definitief door het Rijk vastgesteld. In de Nota wordt in hoofdlijnen het nationale ruimtelijke beleid tot 2020 met een doorkijk tot 2030 uiteengezet. Algemene uitgangspunten van de Nota Ruimte zijn: ontwikkelingsplanologie, decentralisatie, deregulering en uitvoeringsgerichtheid.
In de Nota Ruimte is onder andere de visie van het Rijk over natuur vastgelegd. Die is gericht op het behoud, herstel en ontwikkeling van wezenlijke natuurlijke kenmerken en waarden. Vanuit deze doelstelling is onder andere de ecologische hoofdstructuur in het leven geroepen. Het Rijk verwacht dat provincies en gemeenten deze doelstelling laten doorwerken in hun ruimtelijke plannen, zoals het bestemmingsplan.
In de Nota Ruimte wordt ook aandacht besteed aan het groen in en om de stad. In het 'hoofdstuk" recreatie wordt vastgesteld dat de kwaliteit en kwantiteit van het groen in en om de stad in de afgelopen decennia aanzienlijk is verminderd. De beschikbaarheid van bereikbare en toegankelijke sport- en recreatievoorzieningen in en rondom de steden houdt geen gelijke trend met de vergaande verstedelijking van de laatste jaren. Er dreigt een tekort aan vaar-, fiets-, wandel- en andere groene recreatiemogelijkheden. Aanbod van voldoende rode en groene ontspanningsmogelijkheden is belangrijk voor de leefbaarheid, het welzijn en de gezondheid van de bewoners en zelfs voor de economie. In de ruimtelijke plannen van provincies en gemeentes moet daarom de balans tussen bebouwing en groen integraal worden meegenomen. Het is belangrijk dat voldoende ruimte gereserveerd wordt voor de op loop- en fietsafstand liggende en daarmee goed vanuit de stad bereikbare parken, groenvoorzieningen, sportvoorzieningen en recreatiemogelijkheden.
De A28 tussen Utrecht en knooppunt Hoevelaken is onderdeel van twee planstudies. De planstudies zijn door Rijkswaterstaat gestart om de capaciteit en de doorstroming van de A28 en knooppunt Hoevelaken te verbeteren.
In planstudie A28 (Utrecht-Amersfoort) worden maatregelen bepaald voor de korte en middellange termijn. De wegaanpassingen betekenen voor Amersfoort in hoofdzaak het realiseren van plusstroken en weefstroken op het traject Leusden-Zuid/Hoevelaken in beide richtingen, en een verbreding van de verbindingsboog van de A28-Zuid naar de A1-Oost van 1 naar 2 rijstroken. De overige maatregelen betreffen o.a. het aanpassen van viaducten en overige kunstwerken, en de realisatie van geluidsschermen bij Schuilenburg en Randenbroek. De planstudie A28 doorloopt de procedure die is beschreven in de Spoedwet wegverbreding.
Voor het project wordt één vereenvoudigde Milieueffectrapportage (m.e.r.) opgesteld. Het resultaat van de vereenvoudigde m.e.r. wordt beschreven in een Ontwerp Wegaanpassingsbesluit (OWAB). Op het OWAB kan worden ingesproken waarna een Wegaanpassingsbesluit wordt genomen. In de vereenvoudigde m.e.r. worden de gevolgen van de verbreding van de A28 voor het milieu onderzocht. Ook zet de rapportage verzachtende en compenserende maatregelen op een rij. Alle milieumaatregelen die volgens de onderzoeken noodzakelijk zijn, zoals geluidschermen, worden direct aangelegd. De uitvoering van werkzaamheden is gepland in 2011 en 2012.
In de planstudie Knooppunt Hoevelaken worden maatregelen bepaald voor de middellange en lange termijn. Omdat de verkeersproblemen op knooppunt Hoevelaken ingewikkeld zijn worden verschillende alternatieven in een m.e.r onderzocht om tot de beste oplossing te komen. Inmiddels zijn in de m.e.r. 1e fase de verschillende mogelijkheden vergeleken op onder meer probleemoplossend vermogen, inpassing en ruimtebeslag, uitvoerbaarheid en maakbaarheid, budget en wet- en regelgeving. Gekozen is voor het alternatief Verbreden met kansrijke onderdelen van het alternatief Sorteren. Het voorkeursalternatief wordt in de m.e.r. 2e fase in detail uitgewerkt. In de studieperiode zijn diverse momenten waarop inspraak mogelijk is. Naar verwachting wordt in 2011 door het bevoegde gezag een ontwerp-tracébesluit genomen.
Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk wat de consequenties van de verschillende studies zijn voor het gebied van dit bestemmingsplan. Zoals het zich nu laat aanzien (situatie april 2011) zullen maatregelen op basis van de planstudie A28 geen invloed hebben op de gewenste ontwikkelingen in het plangebied. In het kader van de planstudie A28 is door Rijkswaterstaat in maart 2011 het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit (OWAB) voor de wegverbredingen A28 Utrecht-Amersfoort gepubliceerd. Tot en met 28 april 2011 is er gelegenheid gegeven om een zienswijze in te dienen. Het definitieve wegaanpassingsbesluit is voorzien in het najaar van 2011.
De begrenzing van het gebied van het bestemmingsplan Park Randenbroek e.o. aan de zijde van A28 is op verzoek van Rijkswaterstaat gelegd op de rijkseigendomsgrens. De bij het Ontwerp- Wegaanpassingsbesluit betrokken gronden vallen daarmee dus buiten de grenzen van dit bestemmingsplan. Op grond van de Spoedwet wegverbreding stelt de gemeenteraad binnen een jaar nadat het wegaanpassingsbesluit onherroepelijk is geworden een bestemmingsplan vast voor de daarbij betrokken gronden. In dat bestemmingsplan zullen mede worden betrokken de gronden van het rijk ter plaatse van de nog in gezamenlijk overleg en met goedkeuring van de gemeente aan te passen uitwegsituatie van het aan de A28 grenzende hoveniersbedrijf c.q. caravanstalling.
De planstudie Knooppunt Hoevelaken bevat wel varianten, waarbij mogelijk gronden in dit plangebied nabij de A28 zijn betrokken. Daarover zullen medio 2011 besluiten worden genomen.