direct naar inhoud van 2.4 Monumenten
Plan: Park Randenbroek e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00024-0301

2.4 Monumenten

In het plangebied bevindt zich een aantal rijksmonumenten.

Heiligenbergerweg 113-1 Huize Randenbroek

Huize Randenbroek is in oorsprong een 17de-eeuw huis, dat door Jacob van Campen werd verbouwd. Pas in de 18de eeuw werd de westelijke zijvleugel toegevoegd. Omstreeks 1830 werd het huis vernieuwd. Aan de oostkant is het huis omstreeks 1800 met een keuken uitgebreid. Een aanbouw aan de voorgevel, aan de kant van de Heiligenbergerbeek, uit 1873 en een serre aan de achterzijde zijn bij de restauratie van 1958 verwijderd.

Heiligenbergerweg (koetshuis Randenbroek)

Het gaat hier om een voormalig koetshuis met oorspronkelijk een stalling voor vier panden aan de oprijlaan. Het gebouw dateert uit de 18de eeuw en is na het midden van de 19de eeuw met een kleine woning aan de zuidoostkant uitgebreid.

Heiligenbergerweg (orangerie Randenbroek)

De voormalige oranjerie is gelegen aan de voormalige moestuin en dateert uit het begin van de 19de eeuw.

Heiligenbergerweg (duiventil Randenbroek)

Het bouwwerk, waarin zowel kippen als duiven werden gehouden, dateert uit omstreeks 1830 en is in de as van de orangerie gelegen.

Heiligenbergerweg (tuinmanswoning)

Aan de rand van de voormalige moestuin ligt de voormalige tuinmanswoning, daterend uit het begin van de 20ste eeuw.

Heiligenbergerweg (hek entree Bisschopsweg)

De hoofdentree wordt geaccentueerd door een hek, dat oorspronkelijk bij de Utrechtsepoort stond. In 1865 werd de 'barrière' naar Randenbroek verplaatst. Het hek met de teksten 'Randen' en 'Broek' dateert uit de 19de eeuw en bestaat uit twee middenvleugels, zijvleugels en gebogen zijhekken. De hekpijlers zijn afgedekt met een geprofileerde lijst.

Heiligenbergerweg (hek entree Heiligenbergerweg zuid)

Deze entree bestaat uit twee gemetselde bakstenen hekpijlers op een natuurstenen voet met inspringende hoeken. De natuurstenen afdekplaten bezitten een zware geprofileerde lijst met gebeeldhouwde bekroning. Tussen de pijlers zijn gebogen smeedijzeren hekvleugels. Aan de zijkanten bevinden zich voluut(=krul)vormige hekdelen.

Heiligenbergerweg (hek entree Heiligenbergerweg midden)

Deze entree bestaat uit een klein hek tussen ronde gietijzeren palen met een dennenappelbekroning. Getoogde spijlen hekvleugel met de naam 'Randenbroek'. Gebogen vleugels met spijlen aan de zijkanten.

Park Randenbroek

Tussen 1625-1650 werd met inbreng van Jacob van Campen een formele tuinaanleg gerealiseerd, met onder andere een t-vormige visvijver, fonteinen en een uitzichtheuvel.

Voor het rijksmonument Park Randenbroek is in dit bestemmingsplan geen planologisch-juridische beschermingsregeling opgenomen. De bescherming van dit monument vindt plaats via de lijn van de Monumentenwet 1988.

afbeelding : begrenzing Rijksmonument Park Randenbroek

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00024-0301_0004.png"