direct naar inhoud van 4.7 Watertoets
Plan: Regterweistraat 5
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0304.BPwaaregterweistr5-1204

4.7 Watertoets

In het plangebied is Waterschap Rivierenland de waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheerder, de vaarwegbeheerder, de beheerder van de primaire en secundaire waterkeringen én beheerder van de rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Het Waterschap kent naast zijn beleid de Keur als regelgeving. Deze regelgeving is bedoeld om watergangen, wateren, onderhoudspaden, kaden en dijken te beschermen tegen beschadiging.

In de huidige situatie zijn onderstaande oppervlakten berekend.

  bestaand oppervlak in m2   percentage %  
bebouwd   503   8  
verhard   3.754   60  
groen   2.004   32  
totale kavel   6.261   100  

Tabel 3: overzicht verhard oppervlak

Bij uitbreiding van het verhard oppervlak, dient er afhankelijk van de mate van toename van het verhard oppervlak compenserend oppervlak aan open water te worden gegraven. Zodoende kan de door toename verhard oppervlak veroorzaakte versnelde afvoer van het hemelwater naar het oppervlaktewater opgevangen worden, zodat niet elders in het peilgebied ongewenste peilstijgingen optreden.

Met de ontwikkeling op de locatie zal op basis van het oppervlak aan bebouwing en inrichting van de buitenruimte met parkeren en groen is berekend wat het verhard oppervlak is in de nieuwe situatie.

Voor de nieuwe situatie zijn onderstaande oppervlakten berekend.

  bestaand oppervlak in m2   percentage %  
bebouwd   1.950   31  
verhard   3.000   48  
groen   1.311   21  
totale kavel   6.261   100  

Tabel 4: overzicht verhard oppervlak nieuwe situatie

In de nieuwe situatie is 4.950 m2 verhard ten opzichte van 4.257 m2 in de huidige situatie. Het verhard oppervlak neemt toe met 693 m2.

4.7.1 Overleg waterschap

Het Waterschap Rivierenland heeft een reactie opgesteld over het voorontwerpbestemmingsplan. Deze reactie is in een overleg toegelicht aan de initiatiefnemers. In deze paragraaf wordt aandacht besteed aan enkele specifieke items.

A-Watergang

Het plangebied grenst aan een A-watergang die voor onderhoud een beschermingszone hebben. Omdat de watergang grenzend aan het plangebied via het water wordt onderhouden geldt voor het plangebied een beschermingszone van 1,5 meter breed langs de boveninsteek van de watergang. Deze strook is bedoeld voor onderhoud en dient obstakel vrij te zijn en blijven.

Verandering verhard oppervlak

Door het bouwplan zal er een toename zijn van verhard oppervlak. Alle toename boven de 500 m2 aan verhard oppervlak dient gecompenseerd te worden.

Deze compensatie zal moeten worden uitgewerkt in het inrichtingsplan voor het gebied dat nog wordt opgesteld. Er zijn verschillende mogelijkheden om de extra verharding te compenseren waarbij de onderstaande opties zijn besproken met het Waterschap Rivierenland:

  • a. aanleg van 32 m2 extra oppervlaktewater (inclusief compensatie kwel) door de bestaande watergang te verbreden waarbij een deel van de oever dan eigendom wordt van de initiatiefnemer;
  • b. aanleg van 32 m2 extra oppervlaktewater (inclusief compensatie kwel) als een waterpartij in de groene aankleding van het pand in overleg met de opsteller van het inrichtingsplan;
  • c. het realiseren van waterberging onder het maaiveld bijvoorbeeld met kratten/ grindkorven. De berging bedraagt 436 m3 per hectare verharding voor een bui T=10 +10% en 664 m3 per hectare verharding bij een bui T=100 +10%. Voor het realiseren van waterberging onder het maaiveld is een dubbelbestemming noodzakelijk in het bestemmingsplan;
  • d. het (deels) halfverharden van het parkeerterrein om het verhard oppervlak te reduceren (halfverharding telt als 50% verhard gebied mee) waarbij er ca. 400 m2 aan halfverharding dient te worden aangelegd;
  • e. het realiseren van waterberging of het vasthouden van water (vertraagd afvoeren) op het dak van het nieuwe gebouw;
  • f. een combinatie van bovenstaande maatregelen.

Welke maatregelen voor watercompensatie worden toegepast zal worden uitgewerkt in het inrichtingsplan.

Kwel en hydrologisch neutraal bouwen

Het plangebied is gelegen op bedrijventerrein Slimwei. Dit terrein ligt in de nabijheid van de waterkering van de rivier de Waal. Doordat het gebouw als een split-level gebouw wordt gerealiseerd zal ongeveer de helft op een diepte van -1,60 tot - 1,80 meter beneden het maaiveld worden gebouwd.

Het waterschap verzoekt om met een berekening aan te tonen of er vanwege het gebouw extra kwel optreedt in het plangebied en omgeving en zo ja hoe deze kwel wordt gecompenseerd.

Voor het plan is een Mesure-berekening uitgevoerd (zie Bijlage 7). Uit deze berekening blijkt dat de hoeveelheid kwel toeneemt met 3 tot 8 mm dag. Bij de aanleg van 30 m2 nieuw oppervlaktewater betekent dit een toename van de kwelaanvoer van maximaal 0,24 m3/dag. Om dit effect te compenseren is het advies om 2 m2 extra oppervlaktewater aan te leggen.

Het bouwplan op de locatie voorziet in de aanleg van een halfverdiepte waterdichte kelder over ongeveer de helft van de oppervlakte van het gebouw. Deze kelder zal tot circa 1,8 meter beneden het maaiveld worden aangelegd. De kelder heeft enkel in de bouwfase effecten op de kwelstroom, daarna niet meer.

Daarnaast wordt de horizontale stroming van grondwater niet tot nauwelijks verstoord, aangezien in zeer slecht doorlatende pakketten (kleipakketten) niet tot nauwelijks sprake is van horizontale stroming. De aanleg van de halfverdiepte kelder heeft derhalve geen gevolgen voor de hoeveelheid kwel.

Afkoppelen hemelwater en goede waterkwaliteit

In het bouwplan wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen (geen zink, koper, lood en PAK-houdende materialen) die niet uitlogen, of worden deze materialen voorzien van een coating om uitloging tegen te gaan.

Bij realisatie van het nieuwe gebouw wordt er een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Dit betekent dat schoon hemelwater wordt gescheiden van het afvalwater. Afvalwater wordt vervolgens afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie, terwijl schoon hemelwater wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater.

Op het industrieterrein Slimwei is vastgelegd dat het regenwater wat valt op de dakvlakken van gebouwen direct op oppervlaktewater moet worden geloosd. Het regenwater dat op de overige verhardingen valt (wegen & parkeerplaatsen) moet worden aangesloten op het HWA (hemelwaterafvoer). Vanzelfsprekend moet het rioolwater worden aangesloten op het DWA (droogweerafvoer).