Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bulkheuvelseweg 10-12 te Ophemert
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0304.BPbgbbulkhweg1012-1003

4.9 Flora en fauna


Om de ruimtelijke ingreep te kunnen toetsen aan de Flora- en faunawet en geldend gebiedsgericht natuurbeleid heeft Stichting Staring Advies bv uit Zelhem op 27 juli 2010 een quickscan natuurtoets (projectnummer 1490, rapportnummer 1104) uitgevoerd. De quickscan bestaat uit een literatuuronderzoek en veldbezoek aan het plangebied.
 
Beschrijving plangebied
Het plangebied ligt in het buitengebied van de gemeente Neerijnen, ten noordwesten van de woonkern Ophemert. Het plangebied ligt in een relatief grootschalig agrarisch landschap, met weinig opgaande begroeiing. Het plangebied grenst aan de zuidzijde aan de Bulkheuvelseweg en wordt verder ingeklemd door (bedrijfs)woningen. De onderzoekslocatie bestaat uit een voormalig bedrijfspand. Het omliggend terrein is grotendeels met hoogopgaande kruiden begroeid en in de westrand bevindt zich een smalle elzensingel.
 
Flora
Tijdens het veldbezoek zijn rondom de te slopen schuur voornamelijk algemene soorten van voedselrijke en ruderale omstandigheden als echte kamille, akkerdistel, kompassla, gekroesde melkdistel, gewone braam, kleefkruid, pitrus, ridderzuring, gewone paardenbloem en knoopkruid aangetroffen. In de westrand van het plangebied staat een smalle elzensingel. Gedurende het veldbezoek zijn in het plangebied geen waarnemingen gedaan van beschermde plantensoorten en Rode lijstsoorten.
 
Broedvogels
Een volledige broedvogelkartering heeft niet plaatsgevonden. Tijdens het veldbezoek zijn de volgende vogelsoorten in en in directe omgeving van het plangebied aangetroffen: grasmus, houtduif, koolmees, merel, pimpelmees en ringmus. Naast deze waarnemingen kunnen er nog andere soorten een territorium bezetten in het omringende gebied van het plangebied waardoor ze gebruik maken van het plangebied.
 
Zoogdieren
Tijdens het veldbezoek zijn geen (sporen van) licht en/of streng beschermde zoogdiersoorten waargenomen. De volgende licht beschermde zoogdiersoorten (Flora- en faunawet, tabel 1) kunnen in het gebied voorkomen: egel, haas, konijn, echte muizen, spitsmuizen en marterachtigen. Het plangebied is niet geschikt als leefgebied voor streng beschermde zoogdiersoorten als de eekhoorn.
 
Vleermuizen
Tijdens het veldbezoek zijn geen (verblijfplaatsen van) vleermuizen (Flora- en faunawet, tabel 3) waargenomen. Er is gericht gezocht naar geschikte invliegopeningen, geschikte verblijfplaatsen en sporen van vleermuizen (uitwerpselen, meststrepen e.d.). Door het binnenklimaat (ontbreken spouwmuur en dakbeschot) lijkt de schuur ongeschikt als verblijfplaats voor gebouwbewonende vleermuizen als gewone dwergvleermuis en laatvlieger. Er zijn verder geen oude bomen met voor vleermuizen geschikte holten en spleten in het plangebied aanwezig, waardoor verblijfplaatsen van boombewonende soorten niet aanneembaar wordt geacht. De directe omgeving van het plangebied is matig geschikt als jachtgebied en vliegroute voor vleermuizen. Het plangebied maakt naar verwachting geen onderdeel uit van het jachtgebied en vliegroute van vleermuizen.
 
Overige diersoorten
Amfibieën, reptielen, vissen en ongewervelden zijn niet aangetroffen. Gezien het ontbreken van (voldoende) geschikt leefgebied zijn streng beschermde amfibieën, reptielen, vissen en ongewervelden niet te verwachten in het plangebied.
 
Conclusie
Aanvullend onderzoek of het aanvragen van een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet is niet noodzakelijk.