Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bulkheuvelseweg 10-12 te Ophemert
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0304.BPbgbbulkhweg1012-1003

4.10 Externe veiligheid


Toetsingskader
Het externe veiligheidsbeleid is gericht op de beperking en/of beheersing van de risico's voor de omgeving vanwege gevaarlijke stoffen binnen inrichtingen en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het uitgangspunt van het beleid is dat burgers voor de veiligheid van hun omgeving mogen rekenen op een minimum beschermingsniveau (plaatsgebonden risico; kortweg PR). Hierbij geldt de PR 10-6 contour die in het bestemmingsplan kan worden opgenomen. Daarnaast moet in relevante situaties de kans op een groot ongeluk met meerdere slachtoffers (groepsrisico; kortweg GR) worden afgewogen en verantwoord bij een toename van het aantal personen binnen het invloedsgebied of een toetsingszone van een risicobron.  
Voor (de omgeving van) de meest risicovolle bedrijven is het "Besluit externe veiligheid inrichtingen" (Bevi) tezamen met de "Regeling externe veiligheid inrichtingen" (Revi) van belang. Aanvullend zijn in het Vuurwerkbesluit en Activiteitenbesluit (Besluit algemene regels inrichtingen milieubeheer) veiligheidsafstanden genoemd die rond minder risicovolle inrichtingen moeten worden aangehouden.
Daarnaast is het toetsingskader voor de omgeving van transportassen en buisleidingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen vastgelegd in respectievelijk de "Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen" en het "Besluit externe veiligheid buisleidingen" (Bevb) tezamen met de "Regeling externe veiligheid buisleidingen" (Revb). Tenslotte is de "Wet vervoer gevaarlijke stoffen" (Wvgs) van belang voor de routering voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.  
Overeenkomstig het gestelde in de Externe Veiligheidsvisie (EV-visie) van Neerijnen conformeert de gemeente Neerijnen zich aan het wettelijke kader voor het omgaan met de externe veiligheidsproblematiek, behandelt de circulaires alsof deze wet zijn en anticipeert op de beleidsontwikkelingen rond het transport van gevaarlijke stoffen. Verder geeft de EV-visie richtinggevende uitspraken over:
  • de invulling van de beleidsvrije ruimte bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen (kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten) rondom de meest risicovolle bedrijven (BEVI-bedrijven), en langs relevante transportassen en buisleidingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen,
  • de gebieden waar nieuwe risicorelevante bedrijven wel of niet kunnen worden toegestaan. 
Uitsnede van de Risicokaart van de Provincie Gelderland.
 
Risicovolle inrichtingen
Uit de risicokaart van de provincie Gelderland blijkt dat het plangebied niet is gelegen binnen het invloedsgebied van een Bevi-bedrijf. Hierdoor is geen verantwoording van het groepsrisico nodig.
Daarnaast ligt het plangebied ook niet binnen de veiligheidsafstanden van bestaande stationaire risicobronnen, waarop het Bevi niet van toepassing is.
 
Vervoer van gevaarlijke stoffen
Door de gemeente Neerijnen is geen routering voor het vervoer van gevaarlijke stoffen vastgesteld. Het is dus mogelijk dat incidenteel tankwagens met brandbare gassen over gemeentelijke wegen langs het plangebied rijden om propaantanks in het buitengebied te bevoorraden. Gelet op de gemiddelde bevoorradingsfrequentie van propaantanks in het buitengebied, wordt niet verwacht dat een contour voor het PR van 10-6 per jaar ligt buiten een gemeentelijke weg langs het plangebied. Ook zal geen sprake zijn van een relevant groepsrisico langs een dergelijke weg.
Daarnaast ligt het plangebied ruimschoots buiten de toetsingszone van 200 meter vanaf rijkswegen, de spoorlijn Utrecht-Den Bosch, de Betuweroute en de Waal. Hierdoor is er geen verantwoording van het groepsrisico nodig vanwege het vervoer van gevaarlijke stoffen.
 
Leidingen
Op basis van de provinciale risicokaart is vastgesteld dat het plangebied is gelegen op 41 meter vanaf een hoge druk aardgastransportleiding. Het gaat om een aardgasleiding met een diameter van 42 inch en een druk van maximaal 66 bar. Het Bevb is van toepassing, omdat het bestemmingsplangebied is gelegen binnen het invloedsgebied van deze leiding.
Dit houdt in dat in de eerste instantie een toetsing moet plaatsvinden aan de grens- en richtwaarden voor het plaatsgebonden risico (PR). De grens- of richtwaarde wordt overschreden indien (beperkt) kwetsbare objecten zijn gelegen binnen de risicocontour voor het PR van 10-6 per jaar. Uit recente berekeningen van de Gasunie blijkt dat deze risicocontour niet buiten de leiding is gelegen. Dit betekent dat er geen sprake is van een overschrijding van grens- en richtwaarden voor het PR.
In verband met de bescherming en het beheer van de leiding, moet een zakelijk rechtszone of belemmeringenstrook van 5 meter aan weerszijden van de leiding worden aangehouden. Het plangebied is niet gelegen binnen deze belemmeringenstrook.  
Recent is het ontwerp-besluit structuurvisie buisleidingen gepubliceerd, waaruit blijkt dat een reserveringsruimte wordt aangewezen voor nieuwe buisleidingen aan weerszijde van de nabijgelegen gasleiding. Op de visiekaart, behorend bij dit ontwerp-besluit, reikt deze strook tot 35 meter aan weerszijden van de gasleiding. Het plangebied ligt op 6 meter vanaf deze strook. Dit levert dus geen belemmeringen op.  
Ook moet een verantwoording van het groepsrisico plaatsvinden bij de vestiging van (beperkt) kwetsbare objecten binnen het invloedsgebied. Deze bestaat uit:  
  • een inventarisatie van de personendichtheid binnen het invloedsgebied; 
  • het groepsrisico (volgens het vigerende en nieuwe bestemmingsplan) in vergelijking met de oriënterende waarde;
  • mogelijke maatregelen ter beperking van het groepsrisico in bepaalde situaties (in dit geval: indien het berekende groepsrisico niet hoger is dan 0,1 maal de oriënterende waarde of de toename van het groepsrisico is lager dan 10%);
  • mogelijkheden tot bestrijding en beperking van rampen;
  • mogelijkheden tot zelfredzaamheid van personen binnen het invloedsgebied (m.n. binnen het plangebied).
Ten aanzien van de laatste twee aspecten zal de regionale brandweer in de gelegenheid worden gesteld om een advies uit te brengen.  
 
Personendichtheid
Het plangebied ligt geheel binnen het invloedsgebied. Binnen het invloedsgebied neemt het aantal woningen toe van 2 naar 3 ten opzichte van de vigerende bestemming. Op basis van kentallen komt dit overeen met een toename van 4,8 naar 7,2 personen. De afstand van de te realiseren woningen tot de gasleiding bedraagt resp. 49 meter(woning nr. 10), 50 meter (nieuw te realiseren woning) en 48 meter (woning nr. 12). Daarnaast zijn binnen het invloedsgebied (inventarisatiegebied voor het groepsrisico) een beperkt aantal verspreid liggende woningen en agrarische bedrijven gelegen. De personendichtheid is lager dan 1 persoon per hectare . Toevoeging van één woning (2,4 personen) aan het gebied heeft slechts een zeer marginale invloed op de personendichtheid.
 
Hoogte groepsrisico en evt. (mogelijke) maatregelen ter beperking van het groepsrisico
Het groepsrisico is niet berekend, omdat de personendichtheid binnen het invloedsgebied van de gasleiding laag is, de personendichtheid slechts in zeer geringe mate toeneemt, en de afstand van een woning tot de gasleiding (t.o.v. de bestaande woning en t.o.v. de vigerende bestemming) niet kleiner wordt. Hierdoor wordt verwacht dat het groepsrisico verwaarloosbaar is en niet of nauwelijks toeneemt. De afweging van maatregelen ter beperking van het groepsrisico is in dat geval niet nodig.
 
Bestrijdbaarheid en zelfredzaamheid
Door toezending van het ontwerp-bestemmingsplan wordt de regionale brandweer in de gelegenheid gesteld om een advies over deze aspecten uit te brengen. Indien advies wordt uitgebracht, zal nader op deze onderwerpen worden ingegaan. Vooralsnog wordt verwacht dat deze aspecten geen gevolgen zullen hebben voor het plan.
 
Conclusie
Het plangebied ligt niet binnen het invloedsgebied van een Bevi-inrichting, de veiligheidsafstanden van andere stationaire risicobronnen, en de toetsingszones van relevante transportroutes voor gevaarlijke stoffen.
Het plangebied ligt wel binnen het invloedsgebied van een hoge druk gasleiding. Vaststelling van het plan leidt echter niet tot een overschrijding van een grens- of richtwaarde. Ook is het plangebied niet gelegen binnen de belemmeringenstrook en een buisleidingenstrook die in de ontwerp-besluit structuurvisie buisleidingen is opgenomen. Daarnaast wordt verwacht dat het GR verwaarloosbaar is, en niet of nauwelijks toeneemt. De regionale brandweer wordt nog in de gelegenheid gesteld om een advies uit te brengen over de aspecten zelfredzaamheid en rampenbestrijding, maar vooralsnog wordt verwacht dat deze aspecten geen gevolgen zullen hebben voor het plan.