3.6.1 Geldend bestemmingsplan
Voor het plangebied geldt het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2002’ en de herziening van 2007 van de gemeente Neerijnen, respectievelijk goedgekeurd door de raad op 28 maart 2002 en 30 november 2006. Op het perceel aan de Bulkheuvelseweg 10-12 zijn de bestemmingen Agrarisch gebied -A- en Agrarische bedrijfsdoeleinden van toepassing.
Uitsnede uit de plankaart van het bestemmingsplan Buitengebied 2002.
3.6.2 Welstand
In de ‘Welstandsnota gemeente Neerijnen juni 2004’ worden in § 4.11 ‘Buitengebied - bebouwingsthema Agrarische bebouwingslinten’ de welstandscriteria opgesteld die gelden voor bebouwing aan Bulkheuvelseweg 10-12. Voor dit deel van het buitengebied zal Welstand het plan beoordelen aan de hand van de reguliere toets, dit is welstandniveau 2.
Algemeen
Het buitengebied van Neerijnen kent verschillende landschapstypen. Het is belangrijk dat bij de bebouwing rekening gehouden wordt en ingespeeld wordt op de aanwezige landschapstypen: de uiterwaarden, de oeverwallen en de komgronden. Verspreid over deze landschapstypen komen verschillende bouwsituaties voor. Kenmerkend voor de agrarische bebouwingslinten is de groepering van bebouwing langs veelal doorgaande wegen. De meeste agrarische bebouwingslinten zijn uitlopers van de bebouwde kommen van de dorpskernen van de gemeente Neerijnen. Oorspronkelijk betrof het voornamelijk agrarische bebouwing. De laatste jaren echter hebben steeds meer agrarische bedrijven hun oorspronkelijke functie verloren en zijn verbouwd tot burgerwoning of gesloopt en vervangen door burgerwoningen. Daarnaast zijn er ook andere (niet-agrarische) bedrijven ontstaan.
Bebouwingsbeeld
De bebouwingslinten bestaan uit losjes gegroepeerde (voormalige agrarische) bebouwing. Tussen de individuele gebouwen en (voormalige agrarische) bedrijfscomplexen is een sterke visuele relatie met het omliggende landschap blijven bestaan. Het doorzicht tussen de gebouwen is karakteristiek en moet worden gehandhaafd. Verder zijn de gebouwen georiënteerd op de vestingsas, waarbij de afstanden groter zijn dan in stedelijk gebied, maar niet zo groot dat de relatie met de vestingsas verloren zou gaan.
De agrarisch complexen in de gemeente Neerijnen zijn van oudsher vrij bescheiden van omvang. Woonhuis en bedrijfsgedeelte waren in één gebouw ondergebracht, vooral langhuizen, krukboerderijen, T-huizen. Vrijstaande bijgebouwen waren ondergeschikt van omvang. Moderne ontwikkelingen in de bedrijfsvoering en de agrarische wooncultuur hebben geleid tot loskoppeling van het woon- en bedrijfsgedeelte en tot een sterke schaalvergroting van de bedrijfsgebouwen. De vormgeving van de agrarische bedrijfsgebouwen is strikt functioneel. Landbouw en veeteelt hebben steeds meer een industriële uitstraling gekregen.
3.6.3 Woonvisie Neerijnen 2010-2025
Gemeente Neerijnen heeft op 9 juli 2009 de Woonvisie Neerijnen 2010-2025 ‘Behoud door ontwikkeling’ vastgesteld. Belangrijke thema’s in deze woonvisie zijn het behoud en uitbreiding van het economische, maatschappelijke en sociale voorzieningenniveau en het behoud van de identiteit, het rustieke en landelijke karakter. Het kunnen behouden en realiseren van voldoende en passende voorzieningen vereist voldoende economisch draagvlak: een voldoende bevolkingsomvang en een diverse bewonerssamenstelling.
'Groei' en 'Ontwikkeling' zijn daarom de centrale thema's in de woonvisie. Groei en ontwikkeling zijn nodig om de bevolkingsomvang te kunnen laten stijgen en diverser van samenstelling te laten zijn. Daardoor kan het gewenste voorzieningenniveau behouden c.q. gerealiseerd worden. En dat is weer voorwaarde om de leefbaarheid van de (kleine) kernen te kunnen waarborgen. 'Behoud door ontwikkeling' is de hoofdstrategie van de woonvisie.
De ambitie in deze woonvisie betreft de realisatie van circa 1.500 nieuwe woningen in de gemeente Neerijnen in de periode tot circa 2025. Voor de woningopgave in de 7 kleinere kernen, waaronder Ophemert, wordt gebruik gemaakt van corporaties, projectontwikkelaars en particulieren (vrije kavels). De te realiseren nieuwbouw versterkt de bestaande identiteit van de kern, verrommeling wordt tegengegaan.
De gemeente speelt een actieve en stimulerende rol. De programmering wordt in overleg met de gemeente bepaald. Nieuwbouw staat expliciet in het teken van doorstroming/wooncarrières.
3.6.4 VAB-beleid en landschappelijke verevening
De gemeente Neerijnen heeft beleid opgesteld ten aanzien van ‘Vrijkomende agrarische bebouwing’ (VAB) in de ‘Partiële herziening bestemmingsplan buitengebied’, vastgesteld door de raad op 11 februari 2010. In hoofdstuk 4.4 ‘Beleidskader hergebruik vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing in het buitengebied’ worden de uitgangspunten voor functieverandering verwoord. Onderdeel van de functieverandering van agrarisch naar wonen is de sloop van alle overtollige bedrijfsbebouwing.
Het plan voorziet in de sloop van 1152 m2, waarna nog 285 m2 agrarische bebouwing blijft bestaan. Ofschoon het bouwplan afwijkt van het VAB-beleid, staat de gemeente Neerijnen positief ten opzichte van het bouwvoorstel aangezien het voorgenomen beplantingsplan past binnen het gemeentelijk landschapsontwikkelingsplan en de toevoeging van een enkele burgerwoning past binnen het bebouwingslint aan de Bulkheuvelseweg (brief 7 mei 2010 met kenmerk 06/00599-2881).