direct naar inhoud van Bijlagen bij de toelichting
Plan: Landgoed De Grote Wiede
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01180-vg01

Bijlagen bij de toelichting

Bijlage 2 Onderbouwing van de behoefte

De Gelderse Monitor is een informatiebron voor gemeenten, woningcorporaties, zorgaanbieders en instanties. Daarmee kunnen beter onderbouwd beslissingen worden genomen rondom wonen met zorg. Deze cijfers helpen gemeenten en woningcorporaties bij het woonbeleid en de woningvoorraad.

De “vraag” naar zorg is afgeleid van leeftijdspecifieke kengetallen gebaseerd op het feitelijke gebruik van zorg. De “vraag” is geen optelsom van reële personen. Ook wordt geen rekening gehouden met verhuisbewegingen, zorgvragers die verhuizen naar een zorginstelling of naar zorgvoorzieningen in een grote stad. De "vraag” is dus een theoretisch cijfer, waardoor het ook beter is om deze cijfers regionaal te bekijken dan per gemeente.

In de zorg zijn vier opvallende trends waar te nemen:

  • 1. Afname van het wonen in een instelling. Mensen met een zorgvraag wonen steeds vaker in de samenleving.
  • 2. Enorme aanwas van het aantal 85-plussers: een verdrievoudiging in 30 jaar.
  • 3. Nestverlaters in de Ggz: grote instroom in Beschermd Wonen door jonge mensen. Dit legt een flinke druk op de capaciteit. De opgave is deze jongeren op weg te helpen naar een zelfstandig bestaan.
  • 4. Oudergestuurde ontwikkeling in de gehandicaptenzorg. De concentratie van capaciteit in de gehandicaptenzorg is van oudsher groot maar onder invloed van ouders raakt het aanbod steeds meer verspreid over gemeenten en woonplaatsen.

Beschermd wonen

afbeelding "i_NL.IMRO.0302.BP01180-vg01_0017.png"

Tabel: Verschil tussen vraag en aanbod Beschermd Wonen, Gelderland naar Regio

Afspraken die gemeenten en woningcorporaties samen kunnen maken: Het is waarschijnlijk moeilijk sturen op kwantitatieve doelstellingen. Er is vooral maatwerk nodig, in handen van professionals die de lokale situatie goed kennen in een wijk of plaats, bijvoorbeeld sociale wijkteams of de aanbieders zelf. De optelsom van het maatwerk is de “oogst” van het beleid.

Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking

Het aanbod aan wonen met zorg voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige aandoening is van oudsher sterk geconcentreerd op instellingsterreinen. Deze instellingen zijn al jaren bezig om hun grote terreinen af te bouwen en in de omgeving kleinschalige projecten te realiseren. Dit proces van deconcentratie is nog steeds in volle gang. Anderzijds is er ook een tendens om projecten te vergroten vanwege schaalvoordelen.

De vraag naar dit soort woonvormen groeit heel licht, in de regio Noordwest-Veluwe van 1.114 (in 2016) naar 1.136 (in 2046).

afbeelding "i_NL.IMRO.0302.BP01180-vg01_0018.png"

Tabel: Verhouding vraag en aanbod verblijfszorg voor gehandicapten

Prestatieafspraken tussen gemeenten, woningcorporaties en huurders zijn een kans om vernieuwing tot stand te brengen in wonen met zorg voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Aanknopingspunten kunnen hierbij zijn:

  • Visie. Gemeenten – en andere partijen – kunnen nadenken over het wenselijke landschap van wonen met zorg voor mensen met een beperking. Begin met afstand te nemen van het oude concept van twee werelden, een wereld voor de gezonde mensen, en een wereld waar mensen met een verstandelijke / lichamelijke handicap wonen. Deze tweedeling is er niet meer, en in de toekomst zal regulier en specifiek nog veel meer door elkaar gaan lopen.
  • Faciliteren van spreiding, deconcentratie en transformatie van verouderd aanbod. Dit is een typisch thema voor deze sector. Veel instellingen zijn al jaren bezig om hun oude terreinen en gebouwen af te stoten, om te bouwen etc. etc. Er is al veel capaciteit verplaatst van de instellingsterreinen naar de dorpen en woonplaatsen. Dit proces gaat door. In deze monitor staan cijfers over vraag en aanbod, en het verschil, maar het is niet nuttig om deze aantallen als doel te nemen voor het beleid. Het is beter om het tempo af te stemmen op de wensen van de doelgroep zelf, en die kennis is aanwezig bij de instellingen.