direct naar inhoud van Regels
Plan: 1e partiële herziening bestemmingsplan 'Recreatieterreinen 2010' voor 't Frusselt 30 (Paasheuvel)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01131-vg02

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan

het bestemmingsplan 1e partiële herziening bestemmingsplan 'Recreatieterreinen 2010' voor 't Frusselt 30 (Paasheuvel) met identificatienummer NL.IMRO.0302.BP01131-vg02 van de gemeente Nunspeet.

1.2 bestemmingsplan

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij horende bijlagen.

1.3 overige begrippen

op dit plan zijn de begrippen uit de regels van het bestemmingsplan 'Recreatieterreinen 2010' van de gemeente Nunspeet van toepassing.

Artikel 2 Wijze van meten

Op dit plan is de wijze van meten uit de regels van het bestemmingsplan 'Recreatieterreinen 2010' van de gemeente Nunspeet van toepassing.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Recreatie - Gemengd terrein

Ter plaatse van de voor 'Recreatie - Gemengd terrein' aangewezen gronden zijn de regels van de bestemming 'Recreatie - Gemengd terrein' uit de regels van het plan 'Recreatieterreinen 2010' van de gemeente Nunspeet van toepassing, met uitzondering van de onderstaande aanvullende bepalingen.

Ter plaatse van de 'Recreatie - Gemengd terrein' aangewezen gronden vervallen de regels van artikel 6.6 onder sub a (Wijzigingsbevoegdheid uit de regels van het plan 'Recreatieterreinen 2010' van de gemeente Nunspeet.

3.1 Bestemmingsomschrijving

In- en uitgangen zijn alleen toegestaan waar dat is aangeduid op de tekening als opgenomen in bijlage 2 van de toelichting (Natuurinclusief Plan de Paasheuvel).

3.1.1 Voorwaardelijke bepalingen

1. Watergang

Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen - watergang' dient, vóórdat 90% van de te realiseren oppervlakte van 2.900 m2 aan groepsaccommodaties is gebouwd, de Nunbeek zichtbaar gemaakt te worden zoals in hoofdlijnen is aangegeven op de tekeningen in bijlage 2 onder ingreep 'A' van de toelichting (Natuurinclusief Plan de Paasheuvel) waarna deze zichtbare watergang in stand dient te worden gehouden.

2. Grondwal

Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen - grondwal' dient, vóórdat 90% van de te realiseren oppervlakte van 2.900 m2 aan groepsaccommodaties is gebouwd, een grondwal van minimaal 2,5 m hoog te worden aangelegd en ingericht conform de tekeningen in bijlage 2 onder ingreep 'B' van de toelichting (Natuurinclusief Plan de Paasheuvel) waarna deze grondwal in stand dient te worden gehouden.

3. Boomgaard

Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen - boomgaard' dient, vóórdat 90% van de te realiseren oppervlakte van 2.900 m2 aan groepsaccommodaties is gebouwd, een boomgaard te worden aangelegd en ingericht conform de tekeningen in bijlage 2 onder ingreep 'CI' van de toelichting (Natuurinclusief Plan de Paasheuvel) waarna deze boomgaard in stand dient te worden gehouden.

4. Houtsingel verbeteren

Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen - houtsingel' dient, vóórdat 90% van de te realiseren oppervlakte van 2.900 m2 aan groepsaccommodaties is gebouwd, de bestaande houtsingel te worden verbeterd conform de tekeningen in bijlage 2 onder ingreep 'CII' van de toelichting (Natuurinclusief Plan de Paasheuvel) waarna deze houtsingel in stand dient te worden gehouden.

3.1.2 Afwijken voorwaardelijke bepalingen

Het bevoegd gezag kan door middel van het verlenen van een omgevingsvergunning, afwijken van het bepaalde in 3.1.1, indien het doel van de landschappelijke inpassing en te realiseren natuurwaarde nog steeds wordt bereikt.

3.2 Bouwregels

Groepsaccommodaties

de gezamenlijke oppervlakte van de groepsaccommodaties mag niet meer bedragen dan 2.900 m2 exclusief de bestaande groepsaccommodatie;

  • a. de gezamenlijke oppervlakte van de groepsaccommodaties mag niet meer bedragen dan 2.900 m2 exclusief de bestaande groepsaccommodatie;
  • b. de goothoogte van een groepsaccommodatie mag niet meer dan 4,5 m bedragen, tenzij de bestaande goothoogte hoger is, in welk geval de goothoogte ten hoogste de bestaande goothoogte mag bedragen;
  • c. de bouwhoogte van een groepsaccommodatie mag niet meer dan 9 m bedragen, tenzij de bestaande bouwhoogte hoger is, in welk geval de bouwhoogte ten hoogste de bestaande bouwhoogte mag bedragen.

Voorzieningengebouwen

Voor het bouwen van voorzieningengebouwen gelden de volgende aanvullende regels:

  • a. de gezamenlijke oppervlakte van de voorzieningengebouwen mag niet meer bedragen dan 5% van de oppervlakte van het bestemmingsvlak verminderd met de gerealiseerde groepsaccommodaties zoals bedoeld in bovenstaande bouwregels.

Artikel 4 Waarde - Archeologie

Ter plaatse van de voor 'Waarde - Archeologie' aangewezen gronden zijn de 'Bestemmingsregels' van de bestemmingen 'Waarde - Archeologie 2' en 'Waarde - Archeologie 3' uit de regels van het bestemmingsplan 'Recreatieterreinen 2010' van de gemeente Nunspeet van toepassing, met dien verstande dat met betrekking tot de bouwregels geldt dat:

  • binnen de bestemming 'Waarde - Archeologie - 2' de daar genoemde maat van 120 m2 aangepast wordt tot 75 m2;
  • binnen bestemming 'Waarde - Archeologie - 3' de daar genoemde maat van 500 m2 aangepast wordt tot 75 m2.

Artikel 5 Waarde - Natuur

5.1 Bestemmingsomschrijving

De voor 'Waarde - Natuur' aangewezen gronden zijn, naast de bestemming als gegeven in artikel 3, bestemd voor:

  • a. het behoud, het herstel en de ontwikkeling van de natuurlijke waarde;
  • b. voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, waaronder begrepen voorzieningen ten behoeve van het vasthouden, bergen, aan- en afvoeren van water;

met daarbijbehorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde, andere werken en terreinen.

5.2 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
5.2.1 Vergunningsplicht

Voor de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden is een omgevingsvergunning vereist:

  • a. het verwijderen van landschaps- en/of natuurelementen;
  • b. het vergraven en egaliseren van gronden;
  • c. de wijziging van de waterhuishouding of van waterstanden beogen of ten gevolge hebben, zoals uitdiepen, draineren en slaan van putten;
  • d. het aanleggen, verbreden en verharden van wegen, paden en het aanleggen van oppervlakteverhardingen;
  • e. het aanbrengen van onder- en bovengrondse leidingen, constructies, installaties en apparatuur;
  • f. het aanleggen van nieuwe waterlopen en het vergraven, verbreden en dempen van bestaande waterlopen en vennen;
  • g. het ophogen van gronden en aanleggen van geluid- en/of grondwallen;
  • h. het bebossen of anderszins beplanten met houtopstanden, waaronder begrepen het kweken en telen van bomen, struiken en heesters
  • i. het vellen of rooien van houtopstanden, houtwallen, singels, bomenrijen, boomgroepen en bos.
5.2.2 Uitzondering

Het bepaalde in 5.2.1 is niet van toepassing op werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden die;

  • a. normale onderhouds- of exploitatiewerkzaamheden en/of normaal bosbeheer betreffen;
  • b. worden uitgevoerd krachtens een vastgesteld beheersplan;
  • c. aangelegd worden op basis van een voorwaardelijke verplichting.

5.2.3 Toetsingscriteria

De omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk en werkzaamheden als bedoeld in 5.2.1 kan slechts worden verleend, met dien verstande dat geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de natuurlijke en landschappelijke waarden van de gronden.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Op dit plan zijn de Algemene regels uit de regels van het bestemmingsplan 'Recreatieterreinen 2010' van de gemeente Nunspeet van toepassing.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 6 Overgangsrecht

6.1 Bouwwerken

Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,

  • gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
  • na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk teniet is gegaan.
6.2 Afwijking

Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde in 6.1 een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het eerste lid met maximaal 10%.

6.3 Uitzondering op het overgangsrecht bouwwerken

Het eerste lid is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

6.4 Gebruik

Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet, behoudens voor zover uit de Richtlijnen 79/409/EEG en 92/43/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand onderscheidenlijk van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna, beperkingen voortvloeien ten aanzien van ten tijde van de inwerkingtreding van het bestemmingsplan bestaand gebruik.

6.5 Strijdig gebruik
  • Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in 6.4 , te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • Indien het gebruik, bedoeld in 6.4 , na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
6.6 Uitzondering op het overgangsrecht gebruik

Het bepaalde in 6.4 en 6.5 is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 7 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als:

Regels van het bestemmingsplan '1e partiële herziening bestemmingsplan 'Recreatieterreinen 2010' voor 't Frusselt 30 (Paasheuvel)'.