Plan: | Vierhouterweg 22a 1e herziening |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01120-vg01 |
Ten behoeve van de verbreding van de aansluiting op de Vierhouterweg van de nieuwe brandweerkazerne te Elspeet is door de gemeente Nunspeet een stuk grond aangekocht. Met deze verbreding kan de inrichting van het kazerneterrein verkeerskundig worden verbeterd. In verband met de uitruk van brandweervoertuigen bij calamiteiten en het gelijktijdig inrijden van personenwagens van brandweerpersoneel is het nodig de inrit van gescheiden rijstroken te voorzien. Ook kunnen nog enkele parkeerplaatsen worden aangelegd die nodig zijn in verband met de plaatsing van een fietsenstalling elders op het kazerneterrein en wordt de aanleg van een geluidscherm mogelijk gemaakt.
Voorafgaand aan de vaststelling van het bestemmingsplan Vierhouterweg 22a is met enkele omwonenden afgesproken dat dit bestemmingsplan wordt herzien nadat het gebouw is opgeleverd. De groenstrook zou als zodanig bestemd worden en de maximale bouwmogelijkheden zouden worden beperkt, om latere uitbreidingen van het gebouw tegen te gaan. Met dit bestemmingsplan wordt eveneens uitvoering gegeven aan de gedane toezeggingen.
Het plangebied bestaat uit het gehele plangebied van het bestemminsgplan "Vierhouterweg 22a", uitgebreid met een aangekocht perceel van circa 55 m², dat voorheen bij het perceel Vierhouterweg 24 hoorde. Tevens is er een stukje grond dat voorheen bij het perceel van de kazerne hoorde weer toegevoegd aan het woonperceel, mede vanwege de positie van een bestaande schutting.
Afbeelding 1: Globale ligging plangebied
De beschikbare ruimte ter plaatse van de inrit zal in verband met het veilig in- en uitrijden van het kazerneterrein worden ingedeeld in een rijstrook voor brandweervoertuigen en een rijstrook voor voertuigen van brandweerpersoneel. Logistiek is het nodig de brandweervoertuigen bij het uitrijden vanuit de garage langs de linkerzijde van de uitrit te leiden. Aan de rechterzijde is plaats voor het aanleggen van drie parkeerplaatsen en een te herplanten boom. Tevens wordt een geluidscherm geplaatst om een aanvaardbare geluidbelasting te creëren.
De inrichting van het terrein van de brandweerkazerne wordt in onderstaande afbeelding weergegeven.
Afbeelding 2: Inrichting van het terrein met verbrede inrit, gescheiden rijbanen en drie parkeerplaatsen.
De brede groenstrook achter het gebouw wordt specifiek bestemd tot 'Groen' en het bouwvlak binnen de bestemming 'Maatschappelijk' wordt, eveneals de toegestane goot- en bouwhoogte beperkt tot de huidige omvang van het gebouw.
De gronden liggen grotendeels in het bestemmingsplan "Vierhouterweg 22a" en hebben hierin de bestemmingen 'Maatschappelijk' en 'Verkeer'.
Een deel van de gronden ligt in het bestemmingsplan "Elspeet-Dorp 2011", waarin het de bestemming 'Wonen' met de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2' heeft. Deze bestemming laat de aanleg van een voetpad, een inrit ten behoeve van de brandweerkazerne en het oprichten van een geluidscherm met een hoogte van 2 m niet toe.
Afbeelding 3: Vigerende bestemmingsplannen "Elspeet-Dorp 2011" en "Vierhouterweg 22a"
De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) geeft een integraal kader voor het ruimtelijk en mobiliteitsbeleid op rijksniveau en is zo de 'kapstok' voor bestaand en nieuw rijksbeleid met ruimtelijke consequenties. De SVIR is vastgesteld op 13 maart 2012 en vervangt verschillende nota's zoals de Nota Ruimte. Om naleving van deze en andere structuurvisies te kunnen afdwingen, is besloten tot de vaststelling van algemene regels. Deze zijn opgenomen in het 'Besluit algemene regels ruimtelijke ordening' (Barro) dat op 30 december 2011 in werking is getreden.
Het beleid van het Rijk richt zich op nationale belangen. Een verbreding van een uitrit raakt geen nationaal ruimtelijk belang. Van enige strijd met Rijksbeleid is dan ook geen sprake.
Het ruimtelijk beleid van de provincie Gelderland tot 2015 is vastgelegd in het Streekplan Gelderland 2005. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. Dat betekent dat de inhoud van het streekplan voor de provincie de basis blijft voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening.
De kern Elspeet valt op basis van het streekplan onder stedelijk gebied. Het stedelijk gebied beslaat het grootste deel van de provincie en omvat de steden, dorpen en buurtschappen buiten het Groen-Blauwe raamwerk, waardevolle landschappen en het multifunctioneel platteland. Vitaliteit van de multifunctionele gebieden wordt bevorderd door planologische beleidsvrijheid voor samenwerkende gemeenten, onder andere gericht op vitale steden en dorpen; elke regio heeft buiten een stedelijk netwerk of een regionaal centrum vele verspreid liggende steden, dorpen en buurtschappen die tezamen het voorzieningenniveau bepalen.
Dit bestemmingsplan heeft betrekking op een binnenstedelijke ontwikkeling, waarmee geen provinciale ruimtelijke belangen in het geding zijn en die bovendien grotendeels al is gerealiseerd.
De verbreding van de uitrit maakt onderdeel uit van de nieuwbouw van een brandweerkazerne aan de Vierhouterweg in Elspeet. Voor het overige betreft dit bestemmingsplan een beperking van de bouwmogelijkheden ten opzichte van het geldende bestemmingsplan.
De bouw van de brandweerkazerne is recentelijk mogelijk gemaakt middels het bestemmingsplan Vierhouterweg 22a. Deze ontwikkeling is in overeenstemming met de Integrale Ruimtelijke Toekomstvisie, omdat hiermee een nieuwe voorziening wordt gerealiseerd op een centrale locatie.
De omvang van het plangebied is zeer beperkt en er worden geen nieuwe functies toegevoegd of bouwmogelijkheden geboden anders dan het plaatsen van een geluidscherm. De bouwmogelijkheden worden verder bovendien beperkt. Dit plan heeft daarom geen gevolgen voor de luchtkwaliteit, externe veiligheid, waterhuishouding en cultuurhistorisch waardevolle elementen. Ook is geen onderzoek nodig naar de bodemkwaliteit en speelt milieuzonering geen rol. Op een aantal andere omgevingsaspecten wordt in dit hoofdstuk wel nader ingegaan.
Door de Omgevingsdienst Noord-Veluwe is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek, dat als bijlage 1 bij deze plantoelichting is gevoegd, volgt dat op 2 woningen kan niet worden voldaan aan de standaardnormstelling uit het Activiteitenbesluit.
Op basis van de onderzoeksresultaten wordt het volgende advies gegeven: "Door maatwerkvoorschriften vast te stellen in avond- en nachtperiode en toepassing te geven aan artikel 2.22 van het Activiteitenbesluit, in combinatie met een absorberend scherm van 2,0 meter hoog en circa 80 meter lang, langs de perceelsgrens aan de noord- en oostzijde, kan de kazerne worden gerealiseerd op het Vierhouterweg 22a."
In de planregels bij de bestemming 'Verkeer' wordt een regeling opgenomen die de plaatsing van het geadviseerde geluidscherm mogelijk maakt.
In februari 2013 is op de bouwlocatie van de brandweerkazerne een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd door RAAP, zie bijalge 2 bij deze plantoelichting. Hierbij zijn geen behoudenswaardige sporen aangetroffen. Gezien de zeer beperkte omvang van het plangebied en de ligging direct tegen de onderzoekslocatie van het proefsleuvenonderzoek, kan gesteld worden dat de conclusies ook voor het plangebied van dit bestemmingsplan gelden. Er is voor dit plangebied dan ook geen afzonderlijk archeologisch onderzoek nodig.
De gronden binnen dit plangebied zijn hoofdzakelijk bebouwd of verhard en een deel is in gebruik als tuin. Hierdoor zijn er geen nadelige effecten te verwachten ten aanzien van beschermde soorten en/of beschermde natuurgebieden. In het kader van het bestemmingsplan Vierhouterweg 22a is al een quickscan uitgevoerd, die uitwees dat er voor dat bestemmingsplan geen ontheffing nodig is van de Flora- en faunawet en dat er geen aanvullende maatregelen getroffen hoeven te worden. Gezien het voorgaande kan deze conclusie worden doorgetrokken naar het plangebied van dit bestemmingsplan.
De Wet ruimtelijke ordening bepaalt dat ruimtelijke plannen digitaal en analoog beschikbaar moeten zijn. Dit brengt met zich mee dat bestemmingsplannen digitaal uitwisselbaar zijn en op vergelijkbare wijze gepresenteerd worden. Daarom stelt onder andere de Wro eisen waaraan digitale en analoge plannen moeten voldoen. Zo bevat de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP) bindende afspraken waarmee bij het maken van bestemmingsplannen rekening moet worden gehouden. De SVBP kent hoofdgroepen van bestemmingen, een lijst met functie- en bouwaanduidingen, gebiedsaanduidingen en een verplichte opbouw van de planregels en het renvooi.
De planregels zijn zoveel mogelijk overgenomen uit de onderliggende bestemmingsplannen "Vierhouterweg 22a" en "Elspeet-Dorp 2011". Er vindt immers een "uitruil" plaats van bestemmingen en het is voor het overzicht belangrijk dat deze inhoudelijk goed op elkaar aansluiten.
De regels zijn onderverdeeld in inleidende regels, bestemmingsregels, algemene regels en overgangs- en slotregels.
De inleidende regels vormen hoofdstuk 1 en bevatten de begrippen en de wijze van meten. Hoofdstuk 2 bevat de bestemmingsregels. Hierin zijn de regels bij de in het plan voorkomende bestemmingen opgenomen. Onder de algemene regels in hoofdstuk 3 zijn regels opgenomen die niet beperkt zijn tot een specifieke bestemming, maar gelden voor het gehele plangebied, zoals de anti-dubbeltelregel en algemene afwijkingsregels.
Tot slot zijn in hoofdstuk 4 de overgangsregels en de slotregel opgenomen.
In dit bestemmingsplan komen de bestemmingen 'Groen', 'Maatschappelijk', 'Verkeer' en 'Wonen' voor. De regels bij de bestemmingen 'Groen' en 'Wonen' zijn overgenomen uit het bestemmingsplan "Elspeet-Dorp 2011" en de regels bij de bestemming 'Maatschappelijk' uit het bestemmingsplan "Vierhouterweg 22a". De regels bij de bestemming 'Verkeer' zijn eveneens overgenomen uit het bestemmingsplan "Vierhouterweg 22a" en aangevuld met een regeling die de bouw van geluidschermen mogelijk maakt met een maximale hoogte van 2 meter.
De algemene afwijkingsbevoegdheid die standaard in vrijwel ieder bestemmingplan wordt opgenomen, en waarmee tot ten hoogste 10% kan worden afgeweken van maten, afmetingen en percentages, is in dit bestemmingsplan achterwege gelaten. Reden hiervoor is dat één van de doelen van deze planherziening is dat de bouwmogelijkheden beperkt worden, zodat de brandweerkazerne in de toekomst niet kan uitbreiden.
Het betreft een gemeentelijk initiatief. De uitrit maakt onderdeel uit van een groter project waarvoor krediet beschikbaar is en er is overeenstemming over de overdracht van gronden. De economische uitvoerbaarheid is niet in het geding.
Dit bestemmingsplan betreft uitsluitend een beperking van de bouwmogelijkheden, het verbreden van een uitrit en een aantal kleine grenscorrecties. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt, waardoor geen afzonderlijk vooroverleg nodig is met de Rijks- en provinciale diensten of met het Waterschap.
Gezien de beperkte impact van dit plan is op dit plan geen inspraak verleend.