Plan: | OUDEWEG 20 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01092-vg01 |
Het Streekplan Gelderland 2005 is op 29 juni 2005 vastgesteld door Provinciale Staten en is op 20 september 2005 in werking getreden. Met ingang van 1 juli 2008, de datum waarop de nieuwe Wet ruimtelijke ordening in werking is getreden, is de term 'Streekplan' vervangen door de term 'Structuurvisie'. De inhoud van het beleid is niet gewijzigd.
Het streekplan is gebaseerd op de Nota Ruimte van het Rijk en is in nauw overleg met gemeenten, maatschappelijke organisaties, waterschappen en het Rijk opgesteld. Het streekplan kent een selectieve beleidsinzet op die zaken die van provinciaal belang zijn. Daarbij hoort een grotere beleidsvrijheid en eigen verantwoordelijkheid van gemeenten voor die zaken die van lokaal belang zijn.
Met het Streekplan ‘Gelderland 2005’ kiest de provincie voor de versterking van de ruimtelijke kwaliteit in Gelderland. In het Streekplan ‘Gelderland 2005’ leggen Provinciale Staten de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen voor het provinciale grondgebied op hoofdlijnen vast. Met inwerkingtreding van de Wro heeft het Streekplan de status van structuurvisie gekregen.
Het projectplan is gelegen in het buitengebied van de kern Hulshorst (gemeente Nunspeet). Op de beleidskaart ruimtelijke structuur, behorend bij het streekplan “Gelderland 2005”, aangeduid als Multifunctioneel gebied waardevol landschap.
uitsnede beleidskaart ruimtelijke structuur (bron: www. Gelderland.nl)
In de regio Noord-Veluwe zijn het gebied van het Veluwemassief, de Randmeerkust, het gebied Oosterwolde Oldebroek, de Noordelijke IJsselvallei, de wiggen Oost-Veluwe en de uiterwaarden van de IJssel te beschouwen als waardevolle landschappen.
Deze landschappen liggen behalve in het groenblauwe raamwerk deels ook in het multifunctioneel gebied. Voor de delen van deze waardevolle landschappen die samenvallen met gebieden die op grond van andere dan landschappelijke waarden (bijvoorbeeld EHS of water) tot het groenblauwe raamwerk behoren, geldt de daarbijbehorende “nee, tenzij”-benadering.
Voor dat deel van deze landschappen dat is gelegen in het multifunctioneel gebied (zoals hier het geval is) geldt conform het generieke beleid een “ja, mits”-benadering voor het toevoegen van bouwlocaties en andere ruimtelijke ingrepen, waarbij recht wordt gedaan aan de kernkwaliteiten van de betreffende landschappen.
Functieverandering
In het streekplan wordt een aantal aspecten genoemd die een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van realiseerbare ontwikkelingsplannen. Eén van die aspecten is functieverandering van vrijkomende (agrarische) bebouwing. De beleidsinvulling kan op regionaal niveau worden uitgewerkt. De gemeente Nunspeet heeft samen met andere gemeenten op de Noord-Veluwe de streekplanuitwerking Functieverandering Noord-Veluwe opgesteld. Dit beleid is geaccordeerd door Gedeputeerde Staten via de streekplanuitwerking Functieverandering. In paragraaf 2.3.2 wordt nader ingegaan op deze streekplanuitwerking.
Kwalitatief Woonprogramma
Om tot uitvoering te komen van het regionaal gedifferentieerd woonbeleid heeft de provincie Gelderland afspraken gemaakt met de regio’s en de daarin samenwerkende gemeenten en de woningcorporaties over de realisering van het regionaal kwalitatief woonprogramma.
Dit regionaal afsprakenpakket over de ambities en opgaven op het gebied van wonen is voor de eerste keer vastgelegd in het Kwalitatief Woonprogramma Gelderland 2000-2009 (KWP1), het derde deel c van de Woonvisie. De delen b en c van de Woonvisie zijn in april 2004 vastgesteld door het College van Gedeputeerde Staten.
Anderhalf jaar na de vaststelling van deel c van de Woonvisie Gelderland is deze geactualiseerd voor de periode 2005-2014. Met de vaststelling van het Kwalitatief Woonprogramma 2005-2014 (kortweg KWP2 genoemd) is het KWP1 vervallen.
In paragraaf 5.5 van het Kwalitatief Woonprogramma wordt aangegeven dat met de gemeente Nunspeet is afgesproken dat zij zich extra inspant om in het buitengebied het woonmilieu landelijk wonen primair te realiseren door functieverandering, hergebruik bestaande gebouwen en woningsplitsing (ambitie-indicatie voor de regio 90%), en secundair door nieuwbouw (in de vorm van uitbreiding van kernen);
Verder zal de gemeente Nunspeet zich in regionaal verband extra inspannen om mee te werken aan het in de periode 2005 tot en met 2014 in de regio Noord-Veluwe realiseren van 9.500 woningen netto.
Aan de hierboven genoemde aandachtspunten komt het betreffende plan aan tegemoet. Het past daarmee binnen het Kwalitatief Woonprogramma.