Plan: | OUDEWEG 20 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01092-vg01 |
Op het onderhavige perceel bevinden zich een diverse voormalige agrarische opstallen met een gezamenlijke oppervlakte van 616,5 m2 (exclusief de boerderij).
Na een verwoestende brand zijn de restanten van de boerderij gesloopt en van het perceel verwijderd.
Terrein en opstallen bestaand (bron: Slaa + van Asselt architecten BNA)
Terrein en opstallen bestaand, inclusief (gesloopte) boerderij (bron: Slaa + van Asselt architecten BNA)
Alle bestaande agrarische opstallen met een totaaloppervlak van 616,5 m2 (excl. boerderij) zullen worden gesloopt. Hiervoor in de plaats zullen twee vrijstaande woningen met een oppervlak van maximaal 120 m2 per woning worden gerealiseerd. Per woning wordt een bijgebouw (of bijgebouwen) met een maximale oppervlakte van 75 m2 per woning gerealiseerd.
Eén woning geldt als compensatie van de gesloopte agrarische gebouwen en één woning als herbouw van de door brand verwoeste boerderij.
Terrein en opstallen nieuw (bron: Slaa + van Asselt architecten BNA)
Architectuur en Stedebouw
De verschijningsvorm van de nieuwe bebouwing zal duidelijk een verwijzing, al dan niet letterlijk, moeten zijn naar de agrarische bebouwing waardoor een landschappelijke inpassing plaatsvindt.
Voor wat betreft rangschikking en architectonische hiërarchie zal er een onderscheid moeten zijn tussen de hoofdmassa (de “boerderij”) en de bijbehorende bebouwing (“schuurwoning”), waardoor er een nieuwe erfsituatie ontstaat. Om tot het gewenste resultaat te komen zal de architectonische vormgeving van alle bebouwing moeten samenwerken.
Het geheel dient ontsloten te worden vanaf de Oudeweg middels één gezamenlijke ontsluiting en één gezamenlijk binnenterrein (het centrale erf) waarop alle bebouwing ontsloten wordt.
Schets inrichting terrein en opstallen nieuw (bron: Slaa + van Asselt architecten BNA)
Landschappelijke situatie
De locatie ligt tussen de Oudeweg en de Harderwijkerweg. De Harderwijkerweg is onderdeel van de Zuiderzeestraatweg tussen Amersfoort en Zwolle die in 1830 is aangelegd. Het betreft hier een kampenlandschap dat de overgang vormt van de beboste Veluwe richting de randmeerkust. Het is een oud agrarisch zwermlandschap met oude boerderijen.
Luchtfoto gebied langs Harderwijkerweg, met daarop aangegeven de planlocatie (bron: Google Earth)
Ten behoeve van de te volgen procedure en als basis voor de landschappelijke inpassing is door de ervenconsulent van het Gelders Genootschap een Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden (erfadvies) opgesteld. Deze notitie is als Bijlage 4 bij deze plantoelichting gevoegd.
Landschapsinrichtingsplan
Door de initiatiefnemers is opdracht verstrekt aan ontwerpbureau Korsian voor het opstellen van een landschapsplan. Bij het ontwerp van het landschapsplan zijn de aandachtspunten vanuit het advies van de ervenconsulent leidend geweest. Het betreffende landschapsplan is als Bijlage 5 bij deze plantoelichting gevoegd.
Het nieuwe erf ligt besloten tussen de (nieuwe) bouwmassa’s en beukenhagen en middels een ontsluiting aangesloten op de Oudeweg. Bij de aansluiting van de uitrit op de Oudeweg dient rekening gehouden te worden met handhaving van de aanwezige (monumentale) boomstructuur langs de Oudeweg. De beplanting van randen, hagen, tuinen en bomen is eenvoudig en landschappelijk bepaald (gebiedseigen soorten).
Inrichtingsplan (Bron: ontwerpbureau Korsian)