direct naar inhoud van 1.2 Beschrijving van huidige en toekomstige situatie plangebied
Plan: Molen Oude Hof
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01084-vg01

1.2 Beschrijving van huidige en toekomstige situatie plangebied

1.2.1 Huidige situatie

Molen De Hoop staat aan de rand van een es. De molen uit 1847 is aangewezen als rijksmonument. Het molentype is een Noord Hollandse Poldermolen, die omgebouwd is tot korenmolen met een voethoogte van 3,64 meter. De molen is al jaren niet meer draaiende. Rond de molen is hoog opgaande beplanting aanwezig. De molen is vooral vanuit het noorden en westen niet goed zichtbaar.
Op het aangrenzende perceel waar de bouw van twee woningen is gepland, staat momenteel een oude schuur. Daarnaast bevinden zich op dit terrein enkele bomen en bosschages.

Het gebied ten westen van de Oude Hof, waar twee woningen zijn gepland, is grotendeels halfverhard terrein en wordt gebruikt als parkeerplaats door een transportbedrijf in de omgeving. Op het overige deel van dit perceel staan eveneens enkele bomen en struiken.

Molenbiotoop
De locatie van de molen is in het verleden zo gekozen dat de molen optimaal wind kan vangen en daarnaast een herkenningspunt in het dorpsgezicht of landschap vormt. Ter behoud van de windvang zijn molenbiotopen vastgelegd. Een goede molenbiotoop kenmerkt zich door zo weinig mogelijk obstakels in de nabijheid van de molen.

De provincie Gelderland heeft ter behoud van de molens in de provincie een aparte molenverordening opgesteld. In deze verordening staan eisen omtrent hoe om te gaan met ontwikkelingen nabij bestaande molens. Voor het verkrijgen van een goede molenbiotoop is hiertoe een formule in de verordening opgenomen.

De molenbiotoop van de molen De Hoop voldoet zowel functioneel als visueel niet aan de eisen. In de directe omgeving van de molen is namelijk veel bestaande beplanting en bebouwing aanwezig die hoger is dan de Gelderse Molenverordening toestaat. Om de molen optimaal te laten functioneren is een bepaalde mate van openheid rond de molen nodig. In paragraaf 3.11 zal nader ingegaan worden op de molenbiotoop.

1.2.2 Toekomstige situatie

Het doel van dit bestemmingsplan is om in de toekomstige situatie de mogelijkheid te bieden om de locatie van de molen en het aangrenzende gebied samen met het perceel aan de overkant van de Oude Hof te herontwikkelen. De herontwikkeling van het gebied kan voor Elspeet gezien worden als een kwaliteitsimpuls, waarbij tevens sprake is van het herstel van een cultuurhistorisch waardevol element: molen De Hoop.

De herontwikkeling bestaat min of meer uit twee delen. Enerzijds de restauratie en uitbreiding van de molen en omliggend terrein en anderzijds de ontwikkeling van vier woningen langs de Oude Hof. De restauratie van de molen wordt vormgegeven door onder meer een nieuwe kap met wieken te plaatsen. Daarnaast worden aan de voet van de molen in een ronde vorm nieuwe ruimten gerealiseerd. De hoogte van deze ruimten zal maximaal 4 meter bedragen. Het is de bedoeling dat de molen na de restauratie weer gaat draaien en daarnaast ook een recreatieve/educatieve functie krijgt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0302.BP01084-vg01_0001.jpg"

afbeelding - overzicht van de nieuwe woningen langs de Oude Hof

De vier woningen worden langs de Oude Hof gerealiseerd. De woningen zijn verdeeld in twee typen. Aan de westzijde van de Oude Hof zijn twee vrijstaande woningen gepland. Aan de oostzijde is het de bedoeling om twee seniorenwoningen te realiseren. Omdat deze een kleiner programma behoeven zijn ze in één bouwvolume ondergebracht. De vier woningen zijn met de voorzijde georiënteerd op de Oude Hof. Aan de voorzijde van de woningen is ruimte vrijgemaakt voor een tuin, hiermee wordt de openheid in het gebied gewaarborgd. Daarnaast wordt op deze wijze het zicht op de molen vrijgehouden.

Wat betreft de vormgeving van de woningen is gezocht naar gebouwtypologieën met een geringe nokhoogte. Naast de boerenschuur komt met name het 'locomotiefhuisje' in aanmerking als inspiratie. Het negentiende-eeuwse zoom- of locomotiefhuisje deed dienst als arbeiderswoning en dankt zijn naam aan de langgerekte vorm met een markante schoorsteen in de kopgevel. Deze bouwvorm is typerend voor de gemeente Nunspeet en kwam op verschillende plaatsen voor.

Omdat het woonprogramma van de vrijstaande woningen te groot is voor de gekozen vorm is een volledige onderkeldering toegepast. Daglicht in de slaapkamers is daarbij gegarandeerd door een talud aan verschillende zijden van de woningen. Daglicht in de leefruimten wordt met name gerealiseerd door kozijnen in de voor- en achtergevel van de woningen. Een zelfde soort opbouw is ook gekozen voor de seniorenwoningen om te voorzien in de benodigde extra ruimte ten behoeve van een logeerkamer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0302.BP01084-vg01_0002.jpg"

afbeelding - inrichting van de begane grond van de seniorenwoningen

Bij het kiezen van het te gebruiken materiaal is getracht aan te sluiten bij materialen die passen in het buitengebied zoals baksteen en gepotdekselde houten delen in donkere kleur. Als dakbedekking is het de bedoeling om een combinatie van riet en gebakken pannen te gebruiken.

Vanwege de ligging nabij de molen is bij de invulling van het voorgenomen plan de molenbiotoop leidend. De hoogte van de nieuwe bebouwing sluit logischerwijs aan bij de eisen die met betrekking tot het bouwen nabij molens conform de Gelderse Molenverordening gelden.