Plan: | KWEKERIJ DE BLOEMKAMPEN |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01077-vg02 |
Het beleid van de gemeente Nunspeet is vastgelegd in diverse beleidsstukken. In dit geval is het belangrijkste beleidsdocument de "Integrale Ruimtelijke Toekomstvisie Nunspeet 2015".
De Integrale Ruimtelijke Toekomstvisie voor Nunspeet 2015 (IRTV) schetst de gewenste inrichting van Nunspeet op hoofdlijnen voor de lange termijn. Er bestaat een verwevenheid tussen ruimtelijke kansen en bedreigingen en tussen ruimtelijke knelpunten en sociale problemen met ruimtelijke kenmerken. De IRTV is een gemeentelijke visie op de ruimtelijke toekomst van Nunspeet en is vastgesteld door de gemeenteraad op 15 april 2003.
Eén en ander is uitgewerkt in een aantal thema's. In het voorliggende geval is met name het thema "buitengebied" van belang.
Het grootste deel van het grondgebied van de gemeente Nunspeet bestaat uit buitengebied. Onze ambitie is gericht op beheerste groei, met behoud van evenwicht tussen wonen, werken, recreatie, natuur en landschap. De gemeente streeft naar behoud van natuur en landschap enerzijds en ontwikkeling van recreatie, toerisme en woonmilieus anderzijds. De gemeente wenst mee te werken aan het behoud van de agrarische sector als beheerder van het landschap in het buitengebied. Met compenserende maatregelen kan eventuele aantasting van landschappelijke waarden beperkt blijven of zelfs geheel achterwege blijven. Naast het ontwikkelen en instandhouden van het natuurlijk landschap, geeft de gemeente ook prioriteit aan het behoud van het agrarisch gebruik.
De ambitie is uitgesplitst in de deelthema's levensvatbare landbouw, alternatieve inkomsten, recreatie, verkeer, natuur, beleids en beeldkwaliteit. Gezien het feit dat de aanleiding voor voorliggend bestemmingsplan de realisatie van de "Hierdense Poort", en daarmee de verplaatsing van kwekerij De Bloemenkampen, betreft wordt nader ingegaan op het deelthema natuur.
Natuur
In aansluiting op de diverse gebiedsplannen voor specifieke deelgebieden, zoals de Randmeerkust en het Centraal Veluws Natuurgebied, wordt verder uitvoering gegeven aan de ontwikkeling van ecologische hoofdstructuur in de vorm van nieuwe kleinschalige natuurgebieden en verbindingszones in het buitengebied. Naast deze gebiedsplannen speelt ook de ruilverkaveling Harderwijk- Elburg hierin een rol. Voor de berging van water zijn gebieden aangewezen met een laag-dynamische functie die gemiddeld eens in de tien jaar voor een korte periode onder water gezet kunnen worden.
Op basis van landschapskenmerken, grondgebruik en natuurwaarden, kunnen vier verschillende deelgebieden worden onderscheiden:
Het plangebied is gelegen in de overgangszone. De overgangszone betreft een halfopen gebied tussen het CVN en het veenweidegebied vormt een overgangszone van bos- naar weidegebied. Een kampenlandschap op de rand van de Veluwe, dat wordt gekenmerkt door een grote diversiteit van extensieve bewoning in de bosrand, grillige wegen en waterlopen. Ook hier is de landbouw nog altijd de belangrijkste vorm van grondgebruik. Ten noorden van Nunspeet (onder andere aan de Kolmansweg en aan de Oude Zeeweg) en in de zone tussen het CVN en de Harderwijkerweg liggen enkele campings en bungalowparkjes.
Voor de deelgebieden bestaan verschillende uitgangspunten voor de wijze waarop wordt omgegaan met landschappelijke en natuurlijke waarden, ontwikkelingsmogelijkheden voor de agrarische sector en het recreatief (mede)gebruik van het landschap in het gebied.
De gemeente Nunspeet is zuinig en trots op haar gedifferentieerde buitengebied, dat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zowel productieve agrariërs als bijzondere landschaps- en natuurwaarden. Behoud van de landbouw heeft hoge prioriteit. Naast de economische belangen hecht de gemeente ook veel waarde aan de landschaps- en natuurwaarden. Natuurontwikkeling door de agrarische sector, als nevenfunctie in de vorm van natuurlijk landschapsbeheer wordt als een positieve ontwikkeling beschouwd.
De ontwikkeling van landschappelijke en ecologische poort de "Hierdense Poort" wordt genoemd als een voorname ontwikkeling die kan bijdragen aan een vermindering van de versnippering van het natuurgebied, ten gunste van de flora, de fauna en de natuurgeoriënteerde recreant.
Het halfopen tussengebied tussen Veluwe en weidegebied, de overgangszone, wordt gekenmerkt door een mix van natuur, grondgebonden veeteelt, wonen in de bosrand en verblijfsrecreatie. Het landschapsbeleid is gericht op behoud van een economisch levensvatbare agrarische sector, herstel en behoud van het kleinschalige as-kampenlandschap, behoud van waardevolle ecologische en landschappelijke verbindingen tussen bos- en weidegebied en het tegengaan van aantasting van de gebiedseigen natuurlijke waarden. Verdere verdichting door intensivering van de bebouwing is onwenselijk, maar we staan in principe positief tegenover de ontwikkelingen van nieuwe landgoederen en buitenplaatsen en plattelandsvernieuwing, mits dit de landschappelijke kwaliteit ten goede komt.
De ontwikkeling van de ecologische poort de "Hierdense Poort" en de daarmee samenhangende verplaatsing van kwekerij De Bloemenkampen past goed binnen het gemeentelijk beleid zoals verwoord in het IRTV. De verplaatsing biedt de mogelijkheid om ter plaatse van de huidige locatie nieuwe natuur te realiseren, op deze wijze wordt bijgedragen aan de realisatie van ecologische doelstellingen in het buitengebied van de gemeente Nunspeet. Derhalve wordt geconcludeerd dat de in dit bestemmingsplan besloten ruimtelijke ontwikkeling goed past binnen de gemeentelijke beleidskaders.