direct naar inhoud van 4.1 Rijksbeleid
Plan: KWEKERIJ DE BLOEMKAMPEN
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01077-vg02

4.1 Rijksbeleid

4.1.1 Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte

De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte is op 13 maart 2012 vastgesteld. De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) geeft een totaalbeeld van het ruimtelijk- en mobiliteitsbeleid op rijksniveau en vervangt de Nota Ruimte, de Structuurvisie Randstad 2040, de Nota Mobiliteit, de MobiliteitsAanpak en de Structuurvisie voor de Snelwegomgeving. Tevens vervangt het een aantal ruimtelijke doelen en uitspraken in onder andere de Agenda Landschap en de Agenda Vitaal Platteland. Daarmee wordt de SVIR het kader voor thematische of gebiedsgerichte uitwerkingen van rijksbeleid met ruimtelijke consequenties.

In de SVIR heeft hetRijk drie hoofddoelen om Nederland concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig te houden voor de middellange termijn (2028):

  • Het vergroten van de concurrentiekracht van Nederland door het versterken van de ruimtelijk-economische structuur van Nederland;
  • Het verbeteren, instandhouden en ruimtelijk zekerstellen van de bereikbaarheid waarbij de gebruiker voorop staat;
  • Het waarborgen van een leefbare en veilige omgeving waarin unieke natuurlijke en cultuurhistorische waarden behouden zijn.

Voor de drie rijksdoelen worden de onderwerpen van nationaal belang benoemd. Hiermee geeft het Rijk aan waarvoor het verantwoordelijk is, waarop het resultaten wil boeken en welke instrumenten hiervoor worden ingezet.

Opgaven van nationaal belang in Oost-Nederland ( de provincies Gelderland en Overijssel) zijn:

  • Het waar nodig verbeteren van de internationale achterlandverbindingen (weg, spoor en vaarwegen) die door Oost Nederland lopen. Dit onder andere ten behoeve van de mainports Rotterdam en Schiphol;
  • Het formuleren van een integrale strategie voor het totale rivierengebied van Maas en Rijntakken (Waal, Nederrijn, Lek en de IJssel, deelprogramma rivieren van het Deltaprogramma) en de IJsselvechtdelta (deelprogramma’s zoetwater en rivieren) voor waterveiligheid in combinatie met bereikbaarheid, ruimtelijke kwaliteit, natuur, economische ontwikkeling en woningbouw;
  • Het tot stand brengen en beschermen van de (herijkte) EHS, inclusief de Natura 2000 gebieden (zoals de Veluwe);
  • Het robuust en compleet maken van het hoofdenergienetwerk (380 kV), onder andere door het aanwijzen van het tracĂ© voor aansluiting op het Duitse hoogspanningsnet.
4.1.2 Nationaal Landschap

In de SVIR is een aantal gebieden aangewezen als Nationaal Landschap. De natuurlijke waarden in deze gebieden moeten waar mogelijk worden bewaard en beheerd. De Veluwe is aangewezen als een Nationaal Landschap vanwege de volgende kernkwaliteiten:

  • schaalcontrast van zeer open naar besloten;
  • actieve stuifzanden;
  • de grootte en aaneengeslotenheid van het bos.

De provincies zijn verantwoordelijk voor de uitwerking en uitvoering van het beleid voor Nationale Landschappen. In hun uitvoeringsplannen beschrijven de provincies hoe ze de kernkwaliteiten van het betreffende Nationale Landschap willen behouden, beheren en versterken. Ruimtelijke ontwikkelingen in deze gebieden zijn mogelijk, zolang de kernkwaliteiten worden behouden of verstrekt (ja-mits principe).

Rondom de Veluwe zullen een aantal ecologische poorten in de vorm van Robuuste verbindingen uitgevoerd worden. Deze poorten hebben invloed op het bestaande landschap en zullen leiden tot een aanvulling op- en versterking van de bestaande kernkwaliteiten. Hier wordt invulling gegeven aan landschapsontwikkeling met een Nationale kwaliteit. Deze Ecologische poorten maken derhalve onderdeel uit van het Nationaal Landschap.

4.1.3 Conclusie toetsing aan het rijksbeleid

Het voorliggend bestemmingsplan voorziet in de planologische kaders voor de verplaatsing van kwekerij De Bloemenkampen om zodoende de robuuste ecologische verbindingszone (ecologische poort) "Hierdense Poort" te kunnen realiseren. Met de verplaatsing van de kwekerij worden de kaders geschapen voor de realisatie van nieuwe natuur ten behoeve van de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur en het verbinden van Natura 2000-gebieden als de Veluwe en de Veluwerandmeren. Zowel de huidige als de nieuwe locatie zijn gelegen in het Nationaal Landschap "Veluwe". Door de verplaatsing wordt het mogelijk om de kernkwaliteiten in het Nationaal Landschap, op een vanuit ecologisch oogpunt strategische plek, verder te ontwikkelen en te versterken. Derhalve wordt geconcludeerd dat de in dit bestemmingsplan besloten ontwikkeling in overeenstemming is met de uitgangspunten van het rijksbeleid.