Plan: | HUIZE VIERHOUTEN B.V. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01036-vg02 |
In het kader van het vooroverleg ex artikel 10 BRO 1985 hebben de betrokken diensten van de provincie per brief van 25 november 2008 nr 2007-023052 gereageerd op het voorontwerp bestemmingsplan (bijlage 11). Zij hebben daarbij de volgende opmerkingen gemaakt:
a. geadviseerd is om van zowel huize Vierhouten (Elspeterbosweg 63) alsook de boerderij (Elspeterbosweg 61) de cultuurhistorische waarde te waarborgen door deze objecten op de plankaart te voorzien van de aanduiding “gemeentelijk monument” (in ieder geval voor de boerderij die hiertoe reeds is aangewezen) .
b. de diensten stemmen er mee in dat voor het pand Elspeterbosweg 63 (huize Vierhouten) een maximaal bebouwingspercentage van 25% wordt opgenomen, dat overeenkomt met de oppervlakte van de bestaande c.q. vergunde bebouwing.
c. de diensten geven aan dat zij kunnen instemmen met het gestelde onder artikel 49, lid 2 onder c van de voorschriften, dat de 4 recreatiebungalows die ten tijde van de terinzagelegging aanwezig zijn en een grotere inhoudmaat hebben dan 300 m3 mogen blijven staan, maar bij volledige herbouw naar een omvang van 300 m3 teruggebracht moeten worden.
Het betreft De schaapskooi (320 m3 - bestaand), de grote schuur (320 m3- bestaand), het Bongershuisje (420 m3 - vergund maar alleen fundering aanwezig) en 't Hul (385 m3 – vergund maar nog niet gerealiseerd).
d. Er moet een nieuwe boscompensatie overeenkomst worden gesloten, waarin duidelijk is aangegeven hoe de compensatie gestalte zal krijgen. Ook moet in deze overeenkomst de rechtsopvolging geregeld zijn.
e. is er is bodemonderzoek en onderzoek naar de archeologische waarden vereist voor alle nieuwe locaties waar nieuwe bebouwing kan worden opgericht.
De diensten adviseren het bestemmingsplan, met inachtneming van de gemaakte opmerkingen verder in procedure te brengen.
gemeentelijke reactie:
ad a. De cultuurhistorische waarde wordt niet gewaarborgd door het aanbrengen van de genoemde aanduiding op de kaart, doch door het feit dat de panden na afronding van de daarvoor geldende procedure op de gemeentelijke monumentenlijst worden geplaatst. Voor het pand Elspeterbosweg 61 is deze procedure afgerond en is de aanwijzing als gemeentelijk monument onherroepelijk geworden. Het pand Elspeterbosweg 63 is bij besluit van 17 december 2007 als gemeentelijk monument aangewezen, doch tegen de aanwijzing is na afronding van de procedure van bezwaar beroep ingesteld bij de rechtbank te Zutphen.
Ter verduidelijking van de status van het betreffende pand zal het pand Elspeterbosweg 61 als zodanig op de plankaart als gemeentelijk monument worden aangeduid.
Ad b. tekening BG – 155 (detailblad 1) wordt gewijzigd door het bouwblok weer zodanig te verruimen dat een bouwblok van 880 m² ontstaat. Daarin wordt het genoemde maximale bebouwingspercentage van 25 opgenomen. Dit komt overeen met de bebouwing die op het terrein aanwezig en vergund is, zijnde Huize Vierhouten, groot 154 m², de vergunde aanbouw, groot 41 m² en de schuur van 25 m² die zich ten zuiden van Huize Vierhouten binnen het bouwblok bevindt (gezamenlijk groot 220 m²).
Ad c. Voor kennisgeving aangenomen
Ad d. De uitwerking en ondertekening van de nieuwe overeenkomst zal plaatsvinden voordat de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelt.
Ad e. In december 2008 heeft aanvullend bodemonderzoek plaatsgevonden op de deellocaties waar op grond van dit bestemmingsplan nieuwe bouwmogelijkheden ontstaan. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er geen bijzonderheden zijn waargenomen die duiden op de aanwezigheid van mogelijke bodemverontreiniging. Het archeologisch onderzoek is afgerond en de resultaten vormen geen belemmering voor het vaststellen en verwezenlijken van het bestemmingsplan.
Waterschap Veluwe
Bij brief van 18 maart 2009 (bijlage 14) heeft het Waterschap Veluwe te kennen gegeven dat het voorontwerpbestemmingsplan haar geen aanleiding geeft tot het maken van op en/of aanmerkingen.