Plan: | HUIZE VIERHOUTEN B.V. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01036-vg02 |
In maart 2004 heeft de gemeenteraad van Nunspeet vastgesteld het bestemmingsplan Buitengebied (Zandhul-de Driehoek). Dit bestemmingsplan regelde de uitbreiding van recreatiebedrijf Huize Vierhouten B.V. te Vierhouten. Het recreatiebedrijf omvat 2 campings: Zandhul en de Driehoek en een groepsaccommodatie: Huize Vierhouten. Tevens maken 5 vergunde en als zodanig bestemde zomerhuizen onderdeel uit van het recreatiebedrijf. De verschillende onderdelen vormen samen een bedrijfseconomische eenheid. De eigendom van de terreinen is in één hand en de de exploitatie vindt plaats door één rechtspersoon. De diverse onderdelen hebben momenteel een oppervlakte van ca. 4,5 ha, waarvan ca. 3,5 ha een verblijfsrecreatieve bestemming heeft.
Het bestemmingsplan kende een lange voorgeschiedenis, omdat het onder meer beoogde de omissies re repareren, die in het KB van 16 mei 1994 en de uitspraak van de Raad van State van 16 augustus 2000 aan het licht zijn gekomen en die betrekking hadden op eerdere bestemmingsplannen die mede tot doel hadden een goede planologische regeling voor het bedrijf te treffen.
Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben bij besluit van 26 oktober 2004, nr. RE2004.36206, besloten over de goedkeuring van het bestemmingsplan. Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan gedeeltelijk goedgekeurd. Tegen dit besluit hebben recreatiebedrijf Huize Vierhouten B.V.,vertegenwoordigd door de heer mr. E.M.H. von Baumhauer en de gemeente Nunspeet beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Afdeling heeft de ingestelde beroepen gegrond verklaard en het besluit van Gedeputeerde Staten gedeeltelijk vernietigd en daarvoor in de plaats bepaald dat aan het gehele bestemmingsplan goedkeuring is onthouden.
Uit het besluit omtrent goedkeuring van het bestemmingsplan door Gedeputeerde Staten bleek dat de provincie in principe in kon stemmen met de voorgenomen uitbreiding van het recreatiebedrijf. Op een aantal formele punten moest de onderbouwing van de uitbreiding en het noodzakelijke onderzoek worden verbeterd. Voorliggend bestemmingsplan voorziet hierin. Allereerst zal hieronder worden ingegaan op de de overwegingen van Gedeputeerde Staten en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State waarbij dan conclusies worden getrokken over hetgeen noodzakelijkerwijs aangepast of gerepareerd moet worden in dit bestemmingsplan. Daarna zal aangegeven worden op welke onderdelen het plan is aangepast, rekening houdend met de thans geldende wet- en regelgeving, en zal aangegeven worden welke nieuwe feiten en omstandigheden zich hebben voorgedaan nadat er beslist was over het bestemmingsplan.
Het voorliggend bestemmingsplan dient te worden gezien als een bestemmingsplan ex artikel 30 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het borduurt voort op het bestemmingsplan Buitengebied (Zandhul-de Driehoek), zoals dat in maart 2004 werd vastgesteld door de gemeenteraad. De eerder genoemde lange voorgeschiedenis is beschreven in dat bestemmingsplan en wordt hier niet herhaald omdat daarmee het verhaal onoverzichtelijk zou worden. De inhoud van de toelichting van dat bestemmingsplan is echter wel als bijlagen bij het voorliggende bestemmingsplan opgenomen en maakt daarmee onderdeel uit van dit plan. In het kader van het groei-krimpbeleid voor de verblijfsrecreatie op de Veluwe dient dit plan te worden gezien als een pijplijn-plan, mede gelet op de lange voorgeschiedenis. Dit is gebeurd in overleg met en toestemming van de provincie. Dit betekent dat het plan niet behandeld wordt als een groeiplan in het kader van het groei-krimpbeleid maar als een plan dat reeds onder vigeur van het oude streekplan in procedure is gebracht. Deze herziening is weliswaar nog een uitvloeisel van artikel 30 van de oude WRO, doch wordt op grond van het overgangsrecht (zie artikel 9.1.4 tweede lid van de Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening en artikel 8.1.3 Besluit ruimtelijke ordening) als bestemmingsplan in de zin van de nieuwe Wro verder in procedure gebracht onder de naam Buitengebied (Huize Vierhouten b.v.) om te benadrukken dat er sprake is van één recreatiebedrijf.