direct naar inhoud van 4.6 Luchtkwaliteit
Plan: Bruchem, De Kosterijstraat naast 2
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0297.BRUBP20120003-VS01

4.6 Luchtkwaliteit

Op 15 november 2007 is de Wet luchtkwaliteit in werking getreden. De aanleiding daartoe is de maatschappelijke discussie die ontstond als gevolg van de directe koppeling tussen ruimtelijke ordening projecten en luchtkwaliteit. De directe koppeling had tot gevolg dat veel geplande (en als noodzakelijk of gewenst ervaren) projecten geen doorgang konden vinden in overschrijdingsgebieden. Bovendien moest voor ieder klein project met betrekking tot luchtkwaliteit een uitgebreide toets worden gedaan.

Met de nieuwe Wet luchtkwaliteit en bijbehorende bepalingen en hulpmiddelen wil de overheid zowel verbetering van de luchtkwaliteit bewerkstelligen als ook de gewenste ontwikkelingen in ruimtelijke ordening doorgang laten vinden. De uitvoeringsregels behorende bij de Wet luchtkwaliteit zijn vastgelegd in algemene maatregelen van bestuur en ministeriele regelingen die gelijktijdig met de Wet luchtkwaliteit in werking zijn getreden.

Voor kleinere bouwprojecten zijn de algemene maatregel van bestuur "Niet in betekenende mate" (Besluit NIBM) en ministeriële regeling "Niet in betekenende mate" (Regeling NIBM) van belang. Of een bouwproject onder het Besluit NIBM valt is beschreven in de Regeling NIBM. In de Regeling NIBM is een lijst van categorieën van gevallen (inrichtingen, kantoor en woningbouwlocaties) opgenomen die niet in betekenende mate bijdragen aan de luchtverontreiniging. Deze gevallen kunnen zonder toetsing aan de grenswaarden voor het aspect luchtkwaliteit worden uitgevoerd. Ook als het bevoegd gezag op een andere wijze, bijvoorbeeld door berekeningen, aannemelijk kan maken dat het geplande project niet in belangrijke mate bijdraagt, kan toetsing aan de grenswaarde achterwege blijven. Een nieuwbouwlocatie is in ieder geval "niet in betekenende mate" indien:

  • De woningbouwlocatie minder dan 1500 woningen heeft bij minimaal één ontsluitingsweg.
  • De woningbouwlocatie minder dan 3000 woningen heeft bij minimaal twee ontsluitingswegen met een gelijkmatige verkeersverdeling.

Conclusie

Aangezien voorliggend bestemmingsplan een 'klein project' betreft, is het aan te merken als een project dat 'niet in betekenende mate' bijdraagt aan de verslechtering van de luchtkwaliteit.