Plan: | Bruchem, De Kosterijstraat naast 2 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0297.BRUBP20120003-VS01 |
Geluidhinder kan worden veroorzaakt door verschillende activiteiten. In de Wet geluidhinder en de Wet milieubeheer zijn geluidsnormen opgenomen voor wegverkeerslawaai, railverkeerslawaai en industrielawaai. Deze normen geven de hoogst acceptabele geluidbelasting aan op geluidsgevoelige functies zoals woningen. Bij het bepalen van de maximaal toegestane geluidbelasting is een onderscheid gemaakt tussen bestaande situatie en nieuw te bouwen geluidsgevoelige functies of nieuwe geluidhinder veroorzakende functies.
Conform de Wet geluidhinder is het noodzakelijk akoestisch onderzoek te doen als nieuwe geluidsgevoelige bebouwing (zoals woningen, scholen, ziekenhuizen en verpleeghuizen) of bij een uitbreiding van dergelijke bestemmingen binnen de geluidszone van een weg worden gesitueerd.
Voor het akoestisch onderzoek zijn daarbij alleen de wegen relevant waar een maximum snelheid van 50 kilometer per uur of meer geldt. Voor 30 kilometer zones hoeft conform artikel 74 lid 2 van de Wet geluidhinder geen akoestisch onderzoek te worden verricht. De geluidszone voor 50 km/u wegen (1 of 2 rijstroken) is ingevolge de Wet geluidhinder 200 meter. Voor 50 km/u wegen met meer dan 3 rijstroken geldt 350 meter.
De voorkeurgrenswaarde voor het wegverkeerslawaai bedraagt 48 dB. Als de geluidbelasting op gevels van nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen hoger is dan 48 dB moet worden onderzocht of maatregelen getroffen kunnen worden om de geluidbelasting te verminderen.
Het college van Burgemeester en Wethouders kan ontheffing tot maximaal 63 dB voor verkeerslawaai van binnenstedelijke wegen verlenen indien deze maatregelen niet of niet voldoende geluidsreductie opleveren. Voor de ontheffing dient een procedure te worden doorlopen. Ook het bouwbesluit kent daarnaast een aantal vereisten.
Langs de Peperstraat (50 km/u weg) ligt een zone waarin bij nieuwbouw van woningen geluidsonderzoek moet worden gedaan. De Dorpsstraat betreft een 30 km/u weg, deze weg is derhalve niet beperkend voor de woningbouwontwikkeling. De Dorpsstraat kan echter wel invloed hebben op het akoestisch woon- en leefklimaat van woningbouw. In het kader van goede ruimtelijke ordening en ten behoeve van de toetsing aan het Bouwbesluit dient de geluidbelasting van deze weg wel inzichtelijk te worden gemaakt.
Op 20 juli 2011 is een akoestisch onderzoek uitgevoerd door Aveco de Bondt. Dit onderzoek is opgenomen in bijlage 5.
Conclusie
De geluidbelasting vanwege de Peperstraat op de woning voldoet aan de voorkeursgrenswaarde. De Peperstraat is derhalve niet beperkend voor de realisatie van de woning. De geluidbelasting vanwege de Dorpsstraat is, in relatie tot de voorkeursgrenswaarde, niet van die ordegrootte dat een goed woon- een leefklimaat in het geding komt. Het Bouwbesluit stelt dat een gevel van een woning tenminste een geluidwering heeft van 20 dB(A) zodat een binnenniveau in de woning van 33 dB gegarandeerd kan worden. Met de bepaalde geluidbelastingen van 46 en 44 dB (excl. aftrek ex art. 110g Wgh) blijft het binnenniveau ruim onder het wettelijk binnenniveau van 33 dB.