direct naar inhoud van 3.4 Regionaal beleid
Plan: Bruchem, De Kosterijstraat naast 2
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0297.BRUBP20120003-VS01

3.4 Regionaal beleid

3.4.1 Structuurvisie Rivierenland 2004-2015

De gemeente Zaltbommel maakt onderdeel uit van de regio Rivierenland. De Structuurvisie Rivierenland 2004-2015 (januari 2004) formuleert als hoofdopgave het behouden en versterken van het unieke karakter van de regio rond de ruimtelijke structuurdragers die de eigenheid van dit landschap bepalen. De ruimtelijke structuurdragers zijn de uiterwaarden, dijken, oeverwallen en kommen en het cultuurhistorische landschap (bijvoorbeeld de Nieuwe Hollandse Waterlinie). De ruimtelijke structuurdragers geven de richting aan waarin verstedelijking, de functies van het landelijk gebied, verkeer en vervoer, recreatie en toerisme zich in het Rivierenland mogen ontwikkelen, zodat het unieke landschap met haar contrasten behouden blijft dan wel wordt versterkt. De hoofdinfrastructuur wordt door de regio mede als leidend gezien voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.

Voor de hele regio geldt een kwalitatieve benadering van nieuwe verstedelijking, ruimtelijk geduid met de kwaliteitscontouren zoals deze voor de periode tot 2015 rond de kernen zijn getrokken in het kader van het Experiment Ruimtelijk Beleid Rivierenland.

Conclusie

Aangezien sprake is van de realisatie van een woning binnen de bestaande kern Bruchem, is voorliggend bestemmingsplan niet in strijd met de structuurvisie Rivierenland 2004-2015.

3.4.2 Kwalitatief woonprogramma 2005-2014 Regio Rivierenland

De provincie Gelderland heeft in 2003 de Woonvisie Gelderland en in 2005 het Streekplan Gelderland vastgesteld. Bij deze stukken hoort het Kwalitatief Woonprogramma (KWP) als uitwerking van het woonbeleid.

De provincie streeft naar voldoende woningbouw om het woningtekort in te lopen in de periode tot 2020 (kwantiteit) en voldoende van de juiste woningen kwaliteit. Daarnaast moet de bundeling van woningbouw in de regionale kernen en stedelijke gebieden zijn gewaarborgd. Uitgangspunt is dat de betrokken gemeenten bouwen voor de regionale woningbehoefte. Doorslaggevend is het realiseren van voldoende sociale woningbouw; het totaal aantal woningen dat gebouwd wordt, staat minder centraal. Kwaliteit van de woning en de omgeving staat centraal in het programma. Het programma wordt om de 5 jaar vastgesteld.

In het Kwalitatief woonprogramma 2005-2014 Regio Rivierenland (KWP2), komen de volgende aandachtspunten naar voren:

  • meer direct voor ouderen geschikte woningen realiseren;
  • meer meergezinswoningen realiseren;
  • meer goedkope koopwoningen realiseren;
  • meer betaalbare meergezins huurwoningen realiseren;
  • meer dure huurwoningen realiseren;
  • met aandeel dure koopwoningen terugbrengen;
  • in het buitengebied het woonmilieu 'landelijk wonen' primair te realiseren door middel van functieverandering, hergebruik van bestaande gebouwen en woningsplitsing en secundair door middel van nieuwbouw (in de vorm van uitbreiding van kernen);
  • afstemming met programma's en projecten die voortkomen uit de tweede ronde van de ISV;
  • circa 19.000 woningen realiseren.

Inmiddels is het KWP3 voor de Regio Rivierenland opgesteld. Het KWP3 sluit aan bij de ambities van gemeenten en corporaties in het gebied. Het KWP3 geeft richting aan de verdere ontwikkeling van het lokale woonbeleid.

Conclusie

Aangezien voorliggend planvoornemen voorziet in de mogelijkheid tot realisatie van één woning op grond van particulier initiatief, zal dit niet leiden tot nadelige gevolgen op het woonaanbod.

3.4.3 Waterplan Bommelerwaard

De gemeente Zaltbommel heeft, samen met de gemeente Maasdriel en het Waterschap Rivierenland, in maart 2007 het Waterplan Bommelerwaard vastgesteld. Oplossingen voor bestaande knelpunten ten aanzien van waterkwantiteit en waterkwaliteit zijn in beeld gebracht. Er is stilgestaan bij de afstemming van het aspect water en ruimtelijke ontwikkelingen. Bovendien zijn gezamenlijke doelstellingen en ambities geformuleerd voor het toekomstige waterbeheer binnen de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel. Doelen zijn:

  • het gezamenlijk formuleren van een lange en middellange termijnvisie voor het waterbeheer (2025/2015);
  • het afstemmen van het waterbeleid, taken en verantwoordelijkheden;
  • het formuleren van een beleidsmatig kader;
  • aspect water beter betrekken in gemeentelijke planvorming;
  • in beeld brengen van relatie glastuinbouw en water (kwaliteit en kwantiteit).

Het waterplan is geen verplichte planvorm, maar is bedoeld om water steviger in de planvormingen te betrekken. Het plan is vooral op het stedelijke gebied gericht, maar het landelijke gebied speelt een rol waar het gaat om waterretentie. De buitendijkse gebieden maken geen deel uit van het plan.

Waterplan Bommelerwaard streeft naar: 'Een gezond, veerkrachtig, veilig en duurzaam watersysteem, dat gewaarborgd blijft voor de toekomst en waarin een zodanig kwalitatief en kwantitatief beheer worden gevoerd, dat alle relevante gebruiksfuncties kunnen worden vervuld, het beschikbare water optimaal beleeft en gebruikt kan worden en het een bijdrage levert aan een aantrekkelijke leefomgeving voor de inwoners van de gemeente'.

Conclusie

In het kader van de verplichte waterparagraaf wordt in paragraaf 4.8 nader ingegaan op het aspect water. Uit de waterparagraaf blijkt dat voorliggend bestemmingsplan geen negatieve gevolgen heeft op de waterhuishouding.