direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Gebiedsanalyse
Plan: Kortendijk 2, Bergharen
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0296.BGBkortendijk2BGH-DFBP

Hoofdstuk 2 Gebiedsanalyse

Dit hoofdstuk geeft een ruimtelijk-functionele analyse van het plangebied. Onderstaande afbeelding geeft de bestaande toestand van het plangebied en de directe omgeving weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0296.BGBkortendijk2BGH-DFBP_0004.jpg"

plangebied en omgeving

Ontsluiting
Het plangebied is rechtstreeks ontsloten op de Kortendijk. Deze weg is onderdeel van de historische route Grotestraat-Kortendijk-Deestersteeg. De weg betreft een erftoegangsweg, maar heeft een doorgaande functie. De weg heeft een breedte van circa 6 meter. Ter hoogte van het plangebied geldt voor de Kortendijk het 50 km/uur-snelheidsregime.

Ruimtelijk
De Kortendijk was een van oorsprong nauwelijks bebouwde landbouwweg. In de eerste helft van de twintigste eeuw is de bebouwing fors toegenomen en is ter hoogte van het plangebied een bebouwingsconcentratie ontstaan.

De omgeving van het plangebied behoort tot het waardevolle landschap met rivierduinen. Er is sprake van overwegend agrarisch gebruik op onregelmatige percelen (hoevelandschap), afgewisseld met bospercelen zoals het bosgebied De Elzent.

Het bestaande agrarische bedrijf binnen het plangebied dateert van omstreeks 1970. Binnen het plangebied staat naast de bedrijfswoning met garage, circa 1690 m² aan bedrijfsgebouwen. Het merendeel van de bedrijfsgebouwen betreffen tunnelkappen.

Op de perceelgrenzen aan de noord- en oostzijde staan hoge elzenhagen.

Functioneel
In bebouwingsclusters komt van oudsher een menging van functies voor: woningen worden afgewisseld met agrarische en (kleinschalige) niet-agrarische bedrijven. Door de schaalvergroting in de landbouw verdwijnen steeds meer agrarische bedrijven naar locaties waar zij verder kunnen ontwikkelen. Vrijkomende agrarische bebouwing krijgt veelal een nieuwe functie.