direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Schaarsestraat ongenummerd te Bergharen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0296.BGBSCHAARSESTR-DFBP

3.2 Provinciaal beleid

Streekplan Gelderland

Op 29 juni 2005 is het streekplan door de provincie Gelderland vastgesteld. In het document wordt de Nationale Ruimtelijke Hoofdstructuur uit de Nota Ruimte, als centraal element aangehouden voor de ontwikkeling van de Provinciale Ruimtelijke Hoofdstructuur. De

provincie wil de ruimtelijke kwaliteit van haar grondgebied versterken door in te zetten op de kenmerken en waarden die de provincie van belang acht. Het gaat om natuur en water, maar ook de ruimtelijke ontwikkelingen van stedelijke functies en infrastructuur.

Waardevolle landschap

Voor het waardevol landschap zijn navolgende kernkwaliteiten benoemd:

  • onregelmatige, blokvormige verkaveling;
  • bebouwing geconcentreerd in dorpen en buurtschappen en verspreid langs open essen en dijken;
  • overgang naar noord en zuid met open kommen en kleinschalige oeverwallen, talrijke oude Maasarmen herkenbaar.

Waardevolle landschappen zijn gebieden met (inter)nationaal en provinciaal zeldzame of unieke landschapskwaliteiten van visuele, aardkundige en/of cultuurhistorische aard, en in relatie daarmee bijzondere natuurlijke en recreatieve kwaliteiten. De “ensemble”-waarden van deze gebieden is groot, dat wil zeggen dat de samenhang tussen de verschillende landschapsaspecten groot is. Grondgebonden landbouw speelt een belangrijke rol bij het instandhouden van de landschapskwaliteiten.

Het voorgenomen initiatief wordt landschappelijk zorgvuldig ingepast. Het agrarische erf is in gelegen in een rij van agrarische bouwpercelen langs de Schaarsestraat. De locatie maakt geen inbreuk op een opengebied en is passend binnen de bliokvormige verkaveling. De gekozen beplanting is in overleg met deskundigen gekozen en kan gezien worden als streekeigen beplanting.

Het streekplan is er op gericht de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek te geven dat de ruimtelijke kwaliteiten worden versterkt en er zuinig en zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan.

Grondgebonden landbouw speelt een belangrijke rol als beheerder van het landelijk gebied. De grondgebonden bedrijven dienen ruimte te krijgen om hun agrarische activiteiten uit te kunnen breiden. Bij de groei wordt op grond van wet- en regelgeving in het kader van milieu en dierenwelzijn winst geboekt. De groei wordt door het ruimtelijk beleid gefaciliteerd. Ontwikkeling van grondgebonden landbouwbedrijven is belangrijk voor vergroting van hun economische levensvatbaarheid. Bijkomend voordeel is dat de grondgebonden takken samenhangende landschappen kunnen worden onderhouden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0296.BGBSCHAARSESTR-DFBP_0003.png"

Figuur 2 Uitsnede structuurvisie Gelderland 2005

Het plangebied wordt aan de zuidzijde (overzijde van de weg) en de noordzijde (eind van het appelbomen perceel) begrensd door een gebied dat is aangeduid als EHS- Ecologische verbindingszone. In onderhavig geval is er geen sprake van uitstoot op de EHS en aan de realisering van de verbindingszone doet het plan geen afbreuk.

Ruimtelijke Verordening Gelderland

Met een ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen

Door Provinciale Staten is op 15 december 2010 de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. De Ruimtelijke Verordening Gelderland is op 2 maart 2011 in werking getreden.

Met deze verordening kan de provincie gemeenten verplichten hun bestemmingsplannen binnen een bepaalde periode aan te passen.

De verordening geeft niet alleen regels over de inhoud van het plan, maar ook over de toelichting of de onderbouwing. De regels in de verordening kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema's. De voorschriften in de ruimtelijke verordening zijn gebaseerd op de provinciale structuurvisie (voorheen Streekplan Gelderland 2005).

In de Ruimtelijke Verordening zijn de volgende onderwerpen

opgenomen:

  • verstedelijking;
  • wonen;
  • detailhandel;
  • recreatiewoningen/ -parken;
  • glastuinbouw;
  • waterwingebied;
  • grondwaterbeschermingsgebied;
  • oppervlaktewater voor drinkwatervoorziening;
  • ecologische hoofdstructuur (EHS);
  • waardevol open gebied;
    • 1. nationale landschappen.

Voor onderhavig plangebied zijn met name de regels ten aanzien van waardevol open gebied van belang.