Plan: | Alverna, Veenseweg 17 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0296.ALVVEENSEWEG17-DFBP |
De Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) verplicht de gemeente om ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening, één of meerdere structuurvisies vast te stellen. Met de vaststelling van de structuurvisie voor het gehele grondgebied op 9 juli 2009 voldoet de gemeente aan deze verplichting.
Hoewel een structuurvisie iets zegt over grondgebruik en ruimtelijke ordening is een structuurvisie niet hetzelfde als een bestemmingsplan. In tegenstelling tot een bestemmingsplan heeft een structuurvisie geen rechtstreekse werking richting burgers. Een structuurvisie spreekt dan ook niet over verboden, vergunningen of verplichtingen, maar geeft inzicht in de voorgenomen ontwikkelingsrichting van de gemeente.
De structuurvisie Wijchen is opgebouwd volgens de zogenaamde "lagen- en themabenadering". Dit wil zeggen dat de ruimte uiteengelegd wordt in drie lagen, te weten de ondergrond, de infrastructuur en de occupatie. Deze lagen worden vervolgens gebruikt om diverse thema's zoals bodem en water, natuur, landschap, bedrijvigheid, recreatie, wonen en dergelijke nader in beeld te brengen. Door deze lagen over elkaar heen te leggen ontstaat een beeld van kansen en belemmeringen voor een gebied.
De kwaliteit van de woon- en leefomgeving in Wijchen wordt over het algemeen als zeer goed gewaardeerd. Behoud van deze hoge kwaliteit is van essentieel belang voor de gemeente. Hieraan wordt vooral inhoud gegeven door al in een vroeg stadium van de planvorming na te gaan of bepaalde ontwikkelingen vanuit milieutechnisch oogpunt kunnen en wenselijk zijn.
Ten aanzien van sport heeft de gemeente een veelvoud aan recreatie- en sportvoorzieningen (bungalowpark, campings, sportparken en sportcomplexen). De gemeente zet in op behoud en versterking van deze reeds gerealiseerde voorzieningen.
De strategische visie 2025 geeft een kijk op Wijchen in 2025 en geeft aan op welke manier deze doelstellingen bereikt kunnen worden. In de strategische visie worden deze activiteiten gebundeld in een achttal strategische opgaven. Het streven om de gemeente Wijchen in de komende jaren verder te ontwikkelen als een bedrijvige, sociaal sterke en duurzaam groene gemeente, waarin de eigen identiteit van de kern Wijchen en de kleine kernen gewaarborgd blijven zal de bindende factor zijn bij alle deze toekomstige activiteiten en projecten.
Sociale cohesie is belangrijk en in Wijchen is deze gericht op een evenwichtige bevolkingssamenstelling, een hierop afgestemd en divers woningaanbod, met aandacht voor specifieke doelgroepen. Bijzondere aandacht gaat uit naar een aantrekkelijke leefomgeving, ontwikkeling van voorzieningen (zorg, sport, sociaal-maatschappelijke, culturele functies, et cetera).
Wijchen zorgt voor een aantrekkelijke leefomgeving met mogelijkheden voor ontspanning in zowel stad als buitengebied. Behalve de regionale taak die Wijchen op dit punt vervult, worden hier met name de recreatieve mogelijkheden in en om het huis bedoeld. Dit vereist onder meer een aantrekkelijke openbare ruimte, een goed langzaam-verkeersnetwerk, het slechten van barrières op de overgang van de kern Wijchen naar het buitengebied en het op peil houden van de diverse voorzieningen. Op gebied van sportvoorzieningen is aandacht nodig voor de omvang, diversiteit en ligging ervan.