direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Parapluplan archeologie en afwijkingsregels Westervoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0293.BPAFWIJKINGARCH001-VS01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding voor het bestemmingsplan

1.1.1 Aanleiding opnemen afwijkingsbeleid

Op grond van artikel 2.12, lid 1 onder a, sub 2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) kan, voor gevallen die per Algemene maatregel van bestuur (AMvB) zijn aangewezen, met een omgevingsvergunning worden afgeweken van het bestemmingsplan. Deze gevallen zijn opgenomen in bijlage II, artikel 4, van het Besluit omgevingsrecht (Bor). Met inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 komt deze 'kruimelregeling' te vervallen.


Het 'Beleid afwijken bestemmingsplannen Westervoort' geeft een nadere uitwerking van de kruimelregeling. In dit beleid staat onder welke voorwaarden de gemeente wil afwijken van het bestemmingsplan met toepassing van de 'kruimelregeling'. Met het verdwijnen van de 'kruimelregeling' uit de wet worden de verwijzingen hiernaar in het beleidsdocument teniet gedaan. Het is wenselijk dat deze voorwaarden ook na de inwerkingtreding van de Omgevingswet in stand blijven, omdat dit een duidelijk afwegingskader biedt, met ook voldoende afwegingsruimte om ieder geval apart te beoordelen. Het opnemen van het afwijkingenbeleid in een paraplubestemmingsplan zorgt ervoor dat deze regels, zowel voor inwoners als voor de gemeente, begrijpelijk en toepasbaar zijn. Het niet alleen in stand houden, maar ook juridisch verankeren van deze regels draagt bij aan een effectieve en efficiënte afdoening van aanvragen.

Om dit te regelen worden onderdelen uit artikel 4, bijlage II uit het Besluit omgevingsrecht (Bor) en de beleidsregels die hierop zien omgezet in voorliggend paraplubestemmingsplan.

1.1.2 Aanleiding uitzondering vergunningplicht archeologie

We kennen in de regels met betrekking tot archeologie in de vigerende bestemmingsplannen een verbod om zonder de benodigde omgevingsvergunning een werk, geen bouwwerk zijnde, en/of werkzaamheden uit te voeren. Voor de aanvang van het daadwerkelijk uitvoeren van een werk of werkzaamheden en voor het aanvragen van de omgevingsvergunning hiervoor vindt er vaak archeologisch (voor)onderzoek plaats om de archeologische waarden te bepalen. Omdat voor het uitvoeren van een archeologisch onderzoek grondwerkzaamheden worden uitgevoerd, is hiervoor op grond van de geldende bestemmingsplannen nu ook een omgevingsvergunning nodig. Sinds de erfgoedwet van 2016 mag het doen van archeologisch (voor)onderzoek of opgravingen echter ook door gecertificeerde instellingen zonder vergunning gedaan worden. Het is daarom wenselijk om hiervoor een uitzondering te maken. Hierdoor is er geen vergunningplicht meer voor het doen van archeologisch onderzoek waarmee aangetoond kan worden of de archeologische waarden voldoende zijn onderzocht en worden beschermd. Op grond van dit onderzoek kan vervolgens een vergunning worden aangevraagd voor het verrichten van een werk of werkzaamheden, indien deze benodigd is.

1.2 Doel

1.2.1 Doel afwijkingenbeleid

De voorwaarden waaronder we medewerking verlenen aan een kleine buitenplanse afwijking die valt onder de 'kruimelregeling' worden vastgelegd in een bestemmingsplan. Dit zorgt ervoor dat dezelfde afweging mogelijk is en blijft onder de Omgevingswet en de afwijking binnenplans kan worden verleend indien aan de genoemde voorwaarden wordt voldaan. Door het opnemen van de beleidsregels in een bestemmingsplan leggen we de planologische voorwaarden om medewerking te verlenen juridisch vast.

1.2.2 Doel archeologie

Met het opnemen van de uitzondering op de vergunningplicht voor archeologisch onderzoek door een erkende partij verwijderen we een onnodig obstakel in het proces. Hierdoor is het niet nodig om een vergunning aan te vragen, hetgeen tijd en moeite bespaart aan de kant van zowel initiatiefnemer als gemeente.

1.3 Begrenzing plangebied

De grens van het plangebied Parapluplan archeologie en afwijkingsregels Westervort betreft het gehele grondgebied van de gemeente Westervoort.

1.4 Omvang planwijziging

Alle vigerende bestemmingsplannen, uitwerkingsplannen of wijzigingsplannen, dan wel hiermee gelijk te stellen plannen en besluiten, van de gemeente Westervoort worden aangevuld ten aanzien van binnenplanse afwijkingsmogelijkheden en regels met betrekking tot archeologie.

1.5 Leeswijzer

Het Parapluplan archeologie en afwijkingsregels Westervoort bestaat uit een verbeelding, regels en deze toelichting. De toelichting is opgebouwd uit 3 hoofdstukken. Na het inleidende hoofdstuk worden in hoofdstuk 2 de planregels toegelicht. Vervolgens wordt in hoofdstuk 3 de economische uitvoerbaarheid besproken waarna ingegaan zal worden op overige uitvoeringsaspecten zoals de eventuele noodzaak om wel/geen vooroverleg te voeren en het verdere verloop van de procedure.

Hoofdstuk 2 Beleidskader

2.1 Rijksbeleid

Dit paraplubestemmingsplan biedt de (verruimde) mogelijkheid om binnenplans af te wijken van de binnen de gemeente Westervoort geldende bestemmingsplannen. Het gaat daarbij om relatief kleinschalige afwijkingen. De afwijkingsmogelijkheden komen voort uit de mogelijkheden die het wettelijke stelsel van de Wabo en het Bor biedt (kruimelgevallenregeling). De Omgevingswet laat de invulling van de huidige kruimelgevallenregeling over aan de gemeenten. Met dit paraplubestemmingsplan wordt voor de overgangsperiode onder het tijdelijk deel van het omgevingsplan voorzien in een passende regeling, die voortbouwt op het huidige stelsel en het huidige gemeentelijke beleid. Gezien de aard van het plan zijn hiermee gen nationale belangen in het geding.

 

2.2 Provinciaal beleid

Gezien de in de voorgaande paragraaf beschreven achtergrond en aard van het plan, zijn er geen provinciale belangen in het geding. Met de provinciale regeling, zoals opgenomen in de Omgevingsverordening Gelderland, zal bij de toepassing van de in het plan opgenomen afwijkingsbevoegdheden rekening moeten worden gehouden.

2.3 Gemeentelijk beleid

De Gemeente Westervoort heeft eerder de 'Beleidsregels afwijken bestemmingsplannen gemeente Westervoort' vastgesteld. In deze beleidsregel zijn diverse categorieën van gevallen opgenomen, waaraan met toepassing van de zogeheten kruimelgevallenprocedure (artikel 4 van bijlage 2 bij het Besluit omgevingsrecht) onder voorwaarden een omgevingsvergunning kan worden verleend. Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet is de kruimelregeling vervallen, waardoor de werking van de beleidsregel in zijn totaliteit vervalt.

Dit paraplubestemmingsplan is opgesteld met het doel om de huidige beleidsregel ook na de inwerkingtreding van de Omgevingswet te kunnen blijven toepassen. De categorieën van gevallen en bijbehorende afwegingskaders zijn in het paraplubestemmingsplan vertaald in afwijkingsbevoegdheden. Hiermee wordt de voortzetting van het beleid beoogd. Voor een verdere toelichting op de keuzes die in de beleidsregel zijn gemaakt en die met het voorliggende paraplubestemmingsplan worden bestendigd, wordt verwezen naar de toelichting van deze beleidsregel.

Hoofdstuk 3 Het bestemmingsplan

3.1 Inleiding

Volgens het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) wordt een bestemmingsplan met de daarbij behorende toelichting langs elektronische weg vastgelegd. Het bestemmingsplan wordt in die vorm ook vastgesteld, tegelijk met een volledige analoge verbeelding van het bestemmingsplan op papier. Indien de digitale en de analoge verbeelding tot interpretatieverschillen leiden, is de digitale verbeelding beslissend.

3.2 Opbouw van regels

Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit de regels en bijbehorend GML-bestand waarin de geometrisch bepaalde planobjecten zijn vervat. Het .GML-bestand en de regels dienen in samenhang te worden bekeken.

De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:

1. Inleidende regels;

2. Algemene regels;

3. Overgangs- en slotregels.

Hieronder worden de regels per artikel toegelicht.

3.3 Regels

Artikel 1 Begrippen


In artikel 1 is voor wat de begripsomschrijvingen betreft zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij begripsbepalingen uit recente bestemmingsplannen, uit het beleidsdocument 'Afwijkingenbeleid bestemmingsplannen gemeente Westervoort' en uit het Besluit omgevingsrecht.

Artikel 2 Wijze van meten

In artikel 2 is voor wat betreft de wijze van meten eveneens zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij recente bestemmingsplannen, het beleidsdocument 'Beleidsregels afwijken bestemmingsplannen gemeente Westervoort' en het Besluit omgevingsrecht.

Artikel 3 Reikwijdte

In artikel 3 is de reikwijdte van deze parapluherziening vastgelegd.

Artikel 4 Afwijkingsregels

In dit artikel zijn per onderwerp de mogelijkheden voor afwijking van de vigerende bestemmingsplannen opgenomen. De regels in de leden van dit artikel zijn hieronder beknopt beschreven.

4.1 Algemeen

In dit lid staan de algemene criteria die gelden voor alle in dit bestemmingsplan voorkomende afwijkingsmogelijkheden.

4.2 Een bijbehorend bouwwerk binnen de bebouwde kom

In dit lid zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen voor bijbehorende bouwwerken bij een woning binnen de bebouwde kom. Er is onderscheid gemaakt tussen de entree voor de feitelijke voorgevel van een woning en een bijbehorend bouwwerk of uitbreiding daarvan bij een woning, gelegen op het achtererfgebied en/of niet-beschermd zijerf.

4.3 Een bijbehorend bouwwerk of uitbreiding daarvan buiten de bebouwde kom

In dit lid zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen voor bijbehorende bouwwerken buiten de bebouwde kom. Er is onderscheid gemaakt tussen een bijbehorend bouwwerk of uitbreiding daarvan bij een woning, gelegen op het achtererfgebied en/of niet-beschermd zijerf en een schuilgelegenheid voor het hobbymatig houden van dieren.

4.4 Een gebouw ten behoeve van een infrastructurele- of openbare voorziening

Dit lid bevat een afwijkingsmogelijkheid voor een gebouw ten behoeve van een nutsvoorziening, de waterhuishouding, het meten van de luchtkwaliteit, het telecommunicatieverkeer, het openbaar vervoer of het weg-, spoorweg-, water-, of luchtverkeer.

4.5 Grondgebonden zonnepaneleninstallatie

In dit lid zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen voor het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie buiten de bebouwde kom.

4.6 Plaatsen van een dakkapel, dakopbouw of gelijksoortige uitbreiding

In dit lid zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen voor het plaatsen van een dakkapel, dakopbouw of gelijksoortige uitbreiding.

4.7 Antenne-installatie

Dit lid bevat een afwijkingsbevoegdheid voor het oprichten van antenne-installaties ten behoeve van telecombedrijven.

4.8 Kleinschalige bedrijfsactiviteiten aan huis 

In dit lid is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor het gebruik van ruimten van of bij woningen ten behoeve van de uitoefening van een aan huis verbonden bedrijfsactiviteit.

4.9 Webwinkels

In dit lid is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor het gebruik van ruimten van woningen ten behoeve van een webwinkel.

4.10 Tijdelijke afwijking ten behoeve van een tijdelijke woonvoorziening

In dit lid zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen voor een tijdelijke woonvoorziening voor een termijn van ten hoogste tien jaar.

Artikel 5 Archeologie

In artikel 5 is de uitzondering van de vergunningsplicht voor archeologisch onderzoek door een erkende archeologische partij opgenomen.

Artikel 6 Anti - dubbeltelregel

Deze regel is opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen en bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld

Artikel 7 Overgangsrecht

In artikel 5 is het overgangsrecht opgenomen

Artikel 8 Slotregel

Artikel 6 bevat de slotregel. Hier staat dat de regels worden aangehaald als: Regels van het bestemmingsplan 'Parapluplan archeologie en afwijkingsregels gemeente Westervoort'.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Economische uitvoerbaarheid

Deze parapluherziening bevat geen uitvoeringsaspecten. In verband met het feit dat de gemeente binnen het plangebied geen ontwikkelingen met financiële consequenties initieert, kan worden gesteld dat de economische uitvoerbaarheid van het voorliggende bestemmingsplan voldoende is aangetoond. Het is niet noodzakelijk om een exploitatieplan ex artikel 6.12 Wro vast te stellen.

4.2 Vooroverleg en verdere verloop van de procedure

4.2.1 Vooroverleg

Op grond van artikel 3.1.1 van het Bro voert het college van burgemeester en wethouders, dat belast is met de voorbereiding van een ruimtelijke procedure, overleg met andere bestuursorganen van bijvoorbeeld buurgemeenten, het waterschap en de provincie. Het overleg tussen de bestuurlijke instanties dient in een redelijke verhouding te staan tot de aard en omvang van de ontwikkeling. Het overleg dient dan ook beperkt te blijven tot die overheidsinstanties waarmee overleg werkelijk noodzakelijk is om te voorkomen dat de taak of verantwoordelijkheid van het andere overheidsorgaan ontoelaatbaar wordt beperkt, of dat het door dat orgaan te behartigen belang aantoonbaar wordt benadeeld. Gelet op het specifieke onderwerp waarop dit parapluplan ziet en het een doorvertaling van bestaand beleid is, wordt vooroverleg met andere bestuursorganen als niet noodzakelijk geacht.

4.2.2 Verder verloop van de procedure

Het ontwerp bestemmingsplan 'Parapluplan archeologie en afwijkingsregels Westervoort' ligt van 28 december 2023 tot en met 7 februari 2024 ter inzage voor zienswijzen. Gedurende deze termijn van zes weken is een ieder in de gelegenheid zijn/haar reactie omtrent het ontwerpbestemmingsplan kenbaar te maken. Gedurende deze termijn zijn er geen zienswijzen ingediend. Het bestemmingsplan wordt ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.