direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: BP Hofstraatbuurt Wilp, wijziging Nieuweweg 7-9
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.8109-VS00

3.5 Gemeentelijk beleid

3.5.1 Ruimtelijke toekomstvisie Voorst

De Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst (vastgesteld op 31 januari 2005) geeft een visie op wonen, werken, verkeer en voorzieningen binnen de gemeente Voorst. Voor de Hofstraatbuurt zijn de volgende ontwikkelingen van belang:

  • voor Wilp is een woningbouwprogramma van 230 woningen voorzien tot 2030, waarvan circa 140 woningen tot 2015;
  • ingezet wordt op inbreiding binnen de kern.
  • de Rijksstraatweg en de Molenallee zijn belangrijk voor het doorgaand verkeer. Binnen Wilp zal de inrichting van deze wegen meer het verblijfskarakter benadrukken. De inrichting sluit aan bij het lommerrijke landschap van de omliggende landgoederen;
3.5.2 Visie op wonen

De Visie op wonen is een integrale woonvisie die een kwalitatieve vertaling geeft van het in de Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst gegeven woningbouwprogramma. De belangrijkste ambities van de visie zijn: het in stand houden van het landelijke karakter, het streven naar leefbare wijken en kernen met een goede ruimtelijke kwaliteit, het bevorderen van een duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling, het zo lang mogelijk optimaal functioneren van iedere burger in een zelfgekozen woning en woonomgeving en het betrekken en betrokken zijn bij de volkshuisvesting. Een belangrijke conclusie is dat het niet langer reëel is om door middel van woningbouw te proberen het voorzieningenniveau in stand te houden. Ook de voorziene woningbouw in de kernen zal hier niet aan kunnen bijdragen. Veel belangrijker is het dat de woningbouw een bijdrage levert aan de levendigheid in het dorp en de gemeenschapszin. Van het totale woningbouwprogramma van de gemeente Voorst (3.300 woningen) wordt ingezet op een aandeel van 40% bereikbare, 35% middeldure en 25% dure woningen. Deze aandelen gelden voor het gehele programma en niet per project of complex. Doorstroming is daarbij van belang, zodat ook voor ouderen geschikte woningen daarbij nadrukkelijk in beeld zijn.

3.5.3 Dorpsvisie Wilp

In de Dorpsvisie Wilp is het ruimtelijk programma voor Wilp uit de Ruimtelijke Toekomstvisie nader uitgewerkt. Dit betekent dat concreet een aantal locaties zijn aangewezen voor nieuwbouw. Als één van deze locaties wordt de herontwikkeling van de Hofstraatbuurt genoemd. Hierin worden als randvoorwaarden genoemd:

  • gezien de ligging in de bebouwingstypologie compact wordt uitgegaan van een maximale woningdichtheid van 25 woningen per ha;
  • de buurt is waardevol vanuit cultuurhistorisch, historisch-stedenbouwkundig en historisch-bouwkundig oogpunt. Onderzoek zal moeten uitwijzen of behoud, dan wel sloop en neiuwbouw mogelijk is. In het geval er sprake is van sloop en nieuwbouw gelden de volgende randvoorwaarden:
    • 1. vormgeving en detaillering van woningen verwijst naar voormalige woningtypen;
    • 2. er wordt gebouwd in een strakke rooilijn;
    • 3. verzorgen en vorm geven aansluiting met plan De Smidse;
    • 4. parkeren op eigen erf en in de openbare ruimte;
    • 5. minimaal 3% van het voor wonen bedoelde oppervlak (woningen en bijbehorende tuinen en erven) wordt ingericht ten behoeve van speelvoorzieningen;
    • 6. voor het overige gelden de gebiedsgerichte criteria voor "Wilp naoorlogse woongebieden" uit de Welstandsnota Voorst.
3.5.4 Welstandsnota Voorst

In de welstandsnota wordt het welstandsbeleid ten aanzien van kleine bouwwerken, zoals dakkapellen, aan- en uitbouwen en bijgebouwen, grotere bouwwerken verwoord. Voor de eerste categorie zijn zogenaamde loketcriteria opgesteld, die "aan de balie" duidelijk maken of het gebouwd kan worden of niet. Voor de grotere bouwactiviteiten gelden object- en gebiedscriteria. de Hofstraatbuurt valt onder de Naoorlogse woongebieden, hier wordt de herontwikkeling van de Hofstraatbuurt al in genoemd.