Plan: | H.W. Iordensweg 94-98 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.8106-VS00 |
Door spreiding van productie en de opslag en beheer van materieel/materialen over diverse (gehuurde) locaties worden organisatorisch onnodig veel kosten gemaakt die de concurrentiepositie van het bedrijf onder druk zet. Met de gevraagde uitbreiding kunnen de activiteiten van het bedrijf worden gecentraliseerd, waarmee richting toekomst een efficiënte en duurzame bedrijfsvoering gerealiseerd kan worden. De noodzaak tot uitbreiding is door het bedrijf voldoende aangetoond.
Het bedrijf heeft op de huidige locatie een zodanig volume, dat verplaatsing naar een bedrijventerrein om een tweetal redenen niet mogelijk is. Voor het bedrijf is het financieel niet realistisch een grootschalige verplaatsing te realiseren. Daarnaast is hier binnen de gemeente Voorst ruimtelijk ook de mogelijkheid niet toe. De ruimtevraag die met een verplaatsing gepaard gaat, is op bestaande bedrijventerreinen niet voorhanden. Verplaatsing zou dus alleen mogelijk zijn naar een bedrijventerrein buiten de gemeentegrenzen. Gezien de lange historie van het bedrijf op de huidige locatie en het grote aantal medewerkers (direct en indirect) die uit Twello / de gemeente Voorst afkomstig zijn, heeft het bedrijf een belangrijke positie binnen de gemeente, zowel economisch als maatschappelijk, die bedrijfsverplaatsing naar een bedrijventerrein buiten de gemeente Voorst onmogelijk maakt.
De locatie ligt aan de rand van de kern Twello op een zichtlocatie bij de entree naar het dorp. Het afgelopen decennium heeft aan de zuidkant van Twello een verplaatsing van de dorpsrand plaatsgevonden door de aanleg van het sportcomplex van SV Twello met riante sporthal en recent de vestiging van een hockeyvereniging met clubhuis. De locatie ligt hierdoor aan de rand van de bebouwde kom en niet midden in het buitengebied. In de gebiedsvisie Twello ZuidZuidWest worden kaders geboden om in het gebied tussen de Twellose Beek en bedrijventerrein Engelenburg vestigingsmogelijkheden te bieden voor 'groene' bedrijven, die zich bezighouden met groene kennis en groene diensten. Hierbij is een architectonische en landschappelijke strategie voorgeschreven om één en ander op een goede wijze passend in het landschap te maken en om verrommeling tegen te gaan. Hoewel de locatie van Nikkels Bouwbedrijf buiten het gebied valt waarop de visie van toepassing is en het bovendien geen 'groen' bedrijf is, grenst de locatie aan dit gebied en sluit de wijze van landschappelijke inpassing aan bij de doelstellingen die de visie voor het gebied voor ogen heeft.
Met de voorgenomen ontwikkeling wordt een gedeelte van de bestaande (ontsierende) bebouwing op het perceel gezien vanaf de zijde H.W. Iordensweg tussen nummers 96 en 100 gesloopt. De nieuwe invulling krijgt hier een groener karakter, wat het straatbeeld vanaf deze zijde (en daarmee vanaf één van de belangrijkste ontsluitingswegen van Twello) een betere uitstraling geeft. Het plan voorziet in een gedegen landschappelijke inpassing en brengt daarnaast een 'landschappelijke verevening' met zich mee, waarmee per saldo een meerwaarde voor het omliggende landschap wordt gerealiseerd. Het plan sluit goed aan op de omgeving en past binnen de uitgangspunten die in het LOP zijn opgenomen, als ook de uitgangspunten uit gemeentelijke beleidsvisies. De bestaande bomenrij aan de achterzijde van de bestaande bebouwing moet verdwijnen om de uitbreiding te kunnen realiseren. Met aanleg van de nieuwe groenelementen wordt dit voldoende gecompenseerd.
Om het plan planologisch mogelijk te kunnen maken, dienen Gedeputeerde Staten van Gelderland voor het plan een ontheffing te verlenen van de Ruimtelijke Verordening Gelderland. De gemeenteraad van de gemeente Voorst heeft op 19 september 2011 besloten de ontheffing bij Gedeputeerde Staten aan te vragen. Hierover is op 9 november 2011 positief besloten (zaaknummer 2011-015427).
Samengevat past het uitbreidingsplan, mede gezien de landschappelijke inpassing en verevening, de noodzaak tot uitbreiding en de onmogelijkheid tot bedrijfsverplaatsing, binnen de diverse ruimtelijke beleidskaders. Uit voorgaande hoofdstukken zijn geen belemmeringen tegen het plan naar voren gekomen. Met de initiatiefnemer is een anterieure overeenkomst gesloten waarin de uitvoering en instandhouding van het het groenplan is vastgelegd. Om deze redenen bestaan geen ruimtelijke bezwaren tegen het plan.