Plan: | Multifunctioneel Centrum Klarenbeek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.3104-VS00 |
Sinds 1 november 2003 is voor alle ruimtelijke plannen de watertoets verplicht. Het doel van de watertoets is waterbelangen evenwichtig mee te nemen in het planvormingsproces van Rijk, Provincies en gemeenten. Hiermee wordt een veilig, gezond en duurzaam watersysteem nagestreefd. De toets omvat het gehele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van de in ruimtelijke plannen voorkomende waterhuishoudkundige aspecten. Via de digitale watertoets is beoordeeld of en welke waterbelangen voor het plan relevant zijn.
In het plangebied liggen geen belangrijke oppervlaktewateren (zogenaamde primaire of A-watergangen), waterkeringen of gebieden die zijn aangewezen voor regionale waterberging. Dit betekent dat dit plan geen essentiƫle waterbelangen raakt. Op basis daarvan wordt door het Waterschap voor het onderhavige plan een positief wateradvies gegeven.
Vasthouden-bergen-afvoeren
Een belangrijk principe is dat een deel van het hemelwater binnen het plangebied wordt vastgehouden en/ of geborgen en dus niet direct afgevoerd wordt naar de riolering van het oppervlaktewater. Hiermee wordt bereikt dat de waterzuiveringsinstallatie beter functioneert, verdroging wordt tegengegaan en piekafvoeren in het oppervlaktewater (met eventueel wateroverlast in benedenstrooms gelegen gebieden) wordt voorkomen. Bij lozing op oppervlaktewater zal hiervan een melding gedaan moeten worden bij het Waterschap.
Om grondwateroverlast te voorkomen adviseert het Waterschap om boven de gemiddelde hoogste grondwaterstand (GHG) te ontwerpen. Dit betekent dat aspecten zoals ontwateringsdiepte en infiltratie van hemelwater, beschouwd worden ten opzichte van de GHG. Het structureel onttrekken/ draineren van grondwater is geen duurzame oplossing en moet worden voorkomen. Op het terrein van de sportclub wordt een wadi aangelegd zodat eventuele grondwateroverlast beperkt blijft.
Schoon houden-scheiden-schoonmaken
Om verontreiniging van bodem, grond- en/of oppervlaktewater te voorkomen is het van belang dat het afstromende hemelwater niet verontreinigd raakt. Toegepaste (bouw)materialen mogen dan ook geen schadelijke stoffen uitscheiden.
Op het terrein van Sportclub Klarenbeek aan de zijde van de Bosweg worden circa 60 parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd. Hiermee wordt ruimschoots voldaan aan de geldende CROW parkeernormen en wordt de parkeerdruk op de Bosweg/ Lariksweg verlaagd. De rest van het terrein van de Sportclub blijft autovrij. Er is ook rekening gehouden met ruimte voor het stallen van fietsen op het terrrein.
Het Multifunctioneel Centrum is voor gemotoriseerd verkeer bereikbaar via de Bosweg. Er wordt een nieuwe inrit aangelegd. Voor calamiteitendiensten en bevoorrading wordt een aparte inrit gemaakt. Figuur 6 geeft een overzicht van de verkeersstromen op en rondom het plangebied. De bouw van een Multifunctioneel Centrum leidt naar verwachting tot extra verkeersbewegingen. De Bosweg kan deze extra verkeersbewegingen verwerken.
Voor fietsers en wandelaars is het Multifunctioneel Centrum vanaf verschillende kanten te bereiken. Niet alleen vanaf de Bosweg, maar ook vanaf de Hoofdweg/ Klarenbeekseweg en vanaf het Apeldoornse deel van Klarenbeek wordt een langzaam verkeersverbinding aangelegd.
Figuu
r 6. Verkeersstromen van en naar het Multifunctioneel Centrum (Rob Aben Landschapsarchitectuur)
Rond het plangebied zijn geen kabelleidingen, brandstoftransportleidingen of straalpaden gelegen die enige invloed op het plangebied zouden kunnen hebben.