Plan: | Sluinerweg, Wilp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20230-VS00 |
De initiatiefnemers zijn bezig met de herontwikkeling van het glastuinbouwbedrijf Schoneveld Breeding BV aan de Sluinerweg in Wilp. Met de herontwikkeling verhuist het bedrijf van de Dernhorstlaan in Twello naar het glastuinbouwcluster aan de Sluinerweg (locatie Withagen) in Wilp. Het perceel aan de Sluinerweg kent in het geldende bestemmingsplan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan de bestemming agrarisch - glastuinbouw. Het plan is vanaf augustus 2012 onherroepelijk. Met het bestemmingsplan is de vestiging van (eindsituatie in 2028) 45.000 m2 glas, 15.000 m2 bijbehorende gebouwen zoals kantoorruimte, expeditie, opslag, laboratorium, educatie- en inspiratiecentrum en een bedrijfswoning mogelijk gemaakt.
Inmiddels bestaat aanleiding het bestemmingsplan op enkele ondergeschikte onderdelen aan te passen op zowel de verbeelding als in de regels. De initiatiefnemers lopen in de daadwerkelijke realisering van het plan aan tegen de grenzen van het bestemmingsplan. Deels zijn de aanpassingen daarom terug te voeren op 'voortschrijdend inzicht'. Gelijktijdig kunnen enkele schoonheidsfoutjes die in het plan terecht zijn gekomen, hersteld worden. Het betreft de volgende punten:
Ook zijn enkele tekstuele aanpassingen in de regels wenselijk. Om één en ander mogelijk te maken, dient bestemmingsplan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan op onderdelen herzien te worden.
Daarnaast wordt het plangebied van het geldende bestemmingsplan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan verkleind naar enkel de locatie Withagen.
De situering van het plangebied in de omgeving is weergegeven in afbeelding 1. Het plangebied ligt ten zuiden van de autosnelweg A1 en het afvalverwerkingsbedrijf Attero, ten westen van de recreatieplas Bussloo, op de hoek Sluinerweg en Oude Zutphenseweg. In afbeelding 2 is een luchtfoto van het plangebied opgenomen. Het plangebied staat kadastraal geregistreerd als gemeente Voorst, sectie R, nummers 197, 202, 203, 204, 205, 541, 544, 742, 744, 747.
Afbeelding 1 - Plangebied in de omgeving.
Afbeelding 2 - Luchtfoto van het perceel.
Doel van het onderliggende bestemmingsplan is het aanpassen van enkele onderdelen van het geldende bestemmingsplan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan juridisch-planologisch mogelijk te maken.
In het bestemmingsplan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan is er uitvoerig stilgestaan bij de planopzet. In deze opzet vindt weinig verandering plaats. Hieronder wordt kort ingegaan op die planopzet.
Op de locatie Withagen wordt het potplantenveredelings- en vermeerderingsbedrijf Schoneveld Breeding gerealiseerd. Hierbij dienen faciliteiten voor innovatie, educatie en inspiratie te worden ontwikkeld. De nieuwe huisvesting moet plaats bieden aan 45.000 m2 kasoppervlak, daarnaast wordt er voor 15.000 m2 aan kantoren en andere bedrijfsbebouwing gerealiseerd. Hierbij is de landschappelijke inpassing een belangrijk aspect.
Er is gekozen om de bestaande, stevige groenwal die het perceel scheidt met de Sluinerweg uit te dunnen. Hierdoor raakt het tuinbouwinnovatiecentrum van Schoneveld Breeding niet verstopt achter die grote groensingel. De parkeerplaatsen worden in het groen ingebed, het aangrenzende kantoor met infocentrum en kassen zullen door het groen zichtbaar blijven. Daarnaast wordt aan de zuidzijde een rij bomen geplant en een pad en een waterzone aangelegd. De waterbuffers worden door een groene wal omgeven om daarmee het groene karakter te behouden. Aan de oostzijde zal weinig aanplant plaatsvinden, daar kunnen op termijn meer glastuinbouwbedrijven zich vestigen. Daarnaast is deze zijde praktisch onzichtbaar vanaf de Withagenweg.
De hoofdontsluiting van het perceel wordt gerealiseerd aan de Oude Zutphenseweg, deze is via de Sluinerweg bereikbaar. Om te zorgen dat het verkeer via de wegen goed verloopt, is het traject Sluinerweg en Ardebroek verbreed. Aan de zijde van de Oude Zutphenseweg vindt ook het parkeren plaats.
In de uitwerking van de planopzet is het aspect duurzaamheid meegenomen door rekening te houden met oriëntatie en bezonning. Het perceel is hierbij functioneel ingedeeld, waarbij er ook een heldere scheiding is aangebracht tussen de logistieke stromen. De functionele indeling van het erf is gestoeld op een interpretatie van een traditionele erfindeling. Deze traditionele erfindeling gaat uit van een voor- en achtergedeelte. Het 'voor' bevat elementen zoals een moestuin, siertuin, boomgaard, de bleekweide en een weide voor kleinvee. Het 'achter' bevat de stallen, schuren, weilanden, drinkpoel, akkers, houtsingels en het logistieke gedeelte.
Het productieproces is vanuit de traditionele erfindeling beoogd in het gedeelte 'achter'. De overige bedrijfsfuncties worden in het gedeelte 'voor' gesitueerd. Het complex is ontworpen vanuit het uitgangspunt dat ten behoeve van het productieproces, een functionele tuinbouwkas nodig is. Daarnaast is er behoefte om de overige bedrijfsfuncties ook in de kas te plaatsen. De situering van deze overige bedrijfsfuncties is gebaseerd op de losse gebouwen op een boerenerf. Deze gebouwen zijn ontworpen als traditionele, agrarische volumes. De nokrichting van de kappen is bepaald door de bezonning. Hier vindt ook de ontvangst (entree) plaats. Om een samenhang in de bebouwing te creëren, wordt een glazen stolp over de overige bedrijfsfuncties aangebracht. Deze stolp kent eenzelfde stramien als dat de kassen hebben, met een 'traditionele' dakhelling. Door dit aangebrachte hoogte accent, worden de entree zone en de publieke functies van het bedrijf verduidelijkt. De tussenruimte tussen de losse gebouwen geldt hier als een overdekt erf, waarbij interactie en beleving centraal staan.
In het geldende bestemmingsplan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan geldt voor het perceel een maximum bouwhoogte van 11 meter en een maximum goothoogte van 8 meter. In het gebouwontwerp past het educatie- en inspiratiecentrum en het naastgelegen kantoorgebouw niet binnen die gestelde maatvoering. Om de glazen stolp over de gebouwen te realiseren, is een bouwhoogte van 17 meter benodigd.
De ontwikkeling vindt gefaseerd plaats. Uiteindelijk leidt het plan tot de onderstaande situatie in eind 2028.
Afbeelding 6 - Eindsituatie.
Voor de ruimtelijke planopzet, zoals beoogd met het oorspronkelijke bestemmingsplan, vormen de aanpassingen geen belemmeringen. De wijzigingen hebben wel invloed op het stedenbouwkundige aspect. Dit aspect wordt voornamelijk geraakt door de verruiming van de maatvoering ten behoeve van het educatie- en inspiratiecentrum en het kantoorgebouw.
In het beginsel heeft een grotere bouwhoogte invloed op de landschappelijke inpassing van de bebouwing. Anderzijds is het geheel afhankelijk van de daadwerkelijke architectuur, kleur en materiaalgebruik van het gebouw of die landschappelijke invloed positief of negatief is. Dit zijn aspecten die dan ook dienen te voldoen aan de criteria vanuit stedenbouw en welstand. Om een positieve landschappelijke invloed te kunnen bewerkstelligen, wordt een binnenplanse afwijking opgenomen. Hierdoor kan het bevoegd gezag door middel van een omgevingsvergunning een hogere bouwhoogte toe staan (in een deelgebied).
Eenzelfde redenering is van toepassing op de plaatsing van een rookgasafvoerkanaal bij de biomassaketel. In deze fase in het traject is niet duidelijk of er gebruik zal worden gemaakt van een biomassaketel en welke hoogte de rookgasafvoerkanaal zal krijgen. Desondanks wil de initiatiefnemer de mogelijkheid hebben toepassing te kunnen geven aan een biomassaketel. Doordat de hoogte van het afvoerkanaal tot op heden niet bekend is, dient er te zijner tijd een nadere afweging plaats te vinden om te kunnen afwijken van de bouwhoogte.
Gelet op bovenstaande wordt geconcludeerd dat de aanpassingen ruimtelijk van ondergeschikte aard zijn en deze de werking van het plan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan niet raken.
De ruimtelijke beleidskaders van de verschillende overheidsniveaus die van toepassing zijn op de ontwikkeling op de locatie aan de Sluinerweg in Wilp-Achthoek zijn beschreven in het bestemmingsplan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan. Geconcludeerd is dat het plan voor de hervestiging van het veredelingsbedrijf in overeenstemming is met het ruimtelijke beleid van het Rijk, provincie, regio en gemeente. Gezien de beperkte afwijking die met onderliggende herziening mogelijk worden gemaakt ten opzichte van het moederplan, is sprake van een lokaal belang waar het beleid van de diverse overheden niet nader op ingaat.
In bestemmingsplan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan is ingegaan op de diverse sectorale regelgeving die betrekking heeft op de ontwikkelingen van het glastuinbouwclustergebied Withagen, zoals milieuaspecten, verkeersaspecten, planologisch relevante leidingen, water, flora en fauna, cultuurhistorie en archeologie. De aanpassingen die met deze herziening mogelijk worden gemaakt, zijn van ondergeschikte aard en raken de werking en reikwijdte van het oorspronkelijke plan niet. Diverse relevante onderzoeken die zijn uitgevoerd gelden voor het gehele plangebied. De onderbouwing van en conclusies ten aanzien van bestemmingsplan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan blijven onverminderd van kracht en zijn representatief voor onderliggende herziening. Voor verdere onderbouwing wordt daarom verwezen naar de toelichting en bijbehorende onderzoeken uit genoemd bestemmingsplan.
Deze bestemmingsplan herziening bestaat uit een verbeelding (plankaart) en regels die worden begeleid door de onderhavige toelichting. Het betreft een partiële herziening, die in samenhang met het bestemmingsplan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan moet worden gelezen.
De plangrens van deze herziening is niet gelijk aan die van het moederplan. Het moederplan bestaat uit de twee locaties Withagen en Dernhorstlaan. In deze herziening is ervoor gekozen alleen de locatie Withagen als plangebied op te nemen. In de verbeelding zijn alle geldende bestemmingen opgenomen. Ook bestemmingen waarin geen aanpassingen zijn doorgevoerd. Op deze wijze worden eventuele onduidelijkheden voorkomen.
In de regels van deze herziening zijn de regels opgenomen die van toepassing zijn op de locatie Withagen aan de Sluinerweg in Wilp. In de volgende paragraaf wordt ingegaan op de wijzigingen die gelden voor de locatie, ten opzichte van het bestemmingsplan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan.
In het bestemmingsplan Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan is door lid 5.2.d bij de bestemming Verkeer een zendmast ten behoeve van telecommunicatie van ten hoogste 60 m mogelijk. Deze optie wordt met onderliggend bestemmingsplan onmogelijk gemaakt, door het betreffende lid in het onderliggende bestemmingsplan te verwijderen.
Een andere aanpassing is de toevoeging van een tweetal afwijkingsbevoegdheden bij de bestemming Agrarisch-Glastuinbouw. Met deze afwijkingsbevoegdheid kan bij de aanduiding 'bedrijfswoning uitgesloten' de bouwhoogte van glastuinbouw worden verhoogd tot maximaal 17 meter. Verder kan het bevoegd gezag ten behoeve van een biomassaketel, een bijbehorende rookgasafvoerkanaal toestaan. De bouwhoogte van het rookgasafvoerkanaal bedraagt maximaal 2 meter meer dan de hoogte van de omliggende glastuinbouw.
Verder is in de verbeelding de aanduiding 'kas' verkleind in zuidelijke richting, ten einde andersoortige bedrijfsgebouwen te kunnen realiseren dan enkel kassen.
Het bestuursorgaan dat belast is met de voorbereiding van een bestemmingsplan pleegt daarbij overleg met de besturen van de betrokken gemeenten en waterschappen en met de diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het geding zijn.
In dit geval is sprake van het op ondergeschikte onderdelen aanpassen van het al geldende bestemmingsplan. Het betreft een plan van lokaal belang waarvoor provincie en Rijk vooroverleg niet noodzakelijk achten. Daarnaast is gezien aard en omvang van het plan nader overleg met Waterschap Vallei en Veluwe niet noodzakelijk.
Met ingang van 15 september 2016 heeft het ontwerpbestemmingsplan Sluinerweg, Wilp gedurende zes weken ter inzage gelegen. In deze periode was het voor een ieder mogelijk een zienswijze in te dienen en daarmee te reageren op de inhoud van het ontwerpbestemmingsplan. Gedurende de inzagetermijn is geen zienswijze naar voren gebracht.
Deze herziening dient tot enkele aanpassingen in het vastgestelde moederplan. Voorliggend plan maakt geen vergaande nieuwe ontwikkeling mogelijk ten opzichte van het moederplan. De kosten die verbonden zijn aan het bestemmingsplan zijn voor de initiatiefnemer. Daarnaast is er met de initiatiefnemer een overeenkomst in eventuele planschade overeengekomen. De economische uitvoerbaarheid is daarmee voor de gemeente gewaarborgd.