Plan: | Weteringse Broek, Ganzevlesweg 12 e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20169-VS00 |
Op grond van de Flora- en faunawet is het verboden beschermde inheemse planten op enige wijze van hun groeiplaats te verwijderen, een beschermde inheemse diersoort opzettelijk te verontrusten en/of nesten, holen of andere vaste rust- en verblijfplaatsen van deze dieren te verstoren. Of uit te wijzen of in het plangebied beschermde natuurwaarden aanwezig of te verwachten zijn, is in augustus 2012 door Natuurbank Overijssel een quickscan natuurwaardenonderzoek uitgevoerd. Het gehele rapport is toegevoegd als bijlage 4 bij de toelichting.
Quickscan
De conclusies van het onderzoek zijn onderstaand samengevat weergegeven.
Er broeden vogels in de gebouwen. De gebouwen dienen daarom buiten de broedtijd gesloopt te worden. Mogelijk vormt de ligboxenstal een broedplaats of (vaste) verblijfplaats voor Kerkuilen. Zowel broed- als vaste verblijfplaatsen van Kerkuilen zijn jaarrond beschermd, als onderdeel van het (eveneens beschermde) functionele leefgebied. Nader onderzoek wordt noodzakelijk geacht om vast te stellen wat de functionaliteit van de stal voor Kerkuilen is. Op basis van de uitkomsten van het vervolgonderzoek kan bepaald worden wat de vervolgstappen zijn.
De aanwezigheid van een vaste verblijfplaats (voortplantingsplaats) van Steenmarters in de stallen op de slooplocatie kan niet uitgesloten worden op basis van het uitgevoerd onderzoek. Nader onderzoek wordt noodzakelijk geacht om vast te stellen wat de functionaliteit van de stal voor Steenmarters is. Dit vervolgonderzoek kan in combinatie met het onderzoek naar de gebruiksfunctie van de stal voor Kerkuilen uitgevoerd worden. Duidelijkheid over de functionaliteit van de gebouwen voor Steenmarters is niet noodzakelijk indien de gebouwen gesloopt worden op basis van een goedgekeurde gedragscode. Voor alle overige soorten passen de voorgenomen activiteiten binnen de kaders van de Flora- en faunawet. Er hoeft geen nader onderzoek uitgevoerd te worden en er hoeft geen ontheffing aangevraagd te worden.
Onderzoek kerkuilen
Zoals aangegeven, zijn tijdens de quickscan sporen gevonden die erop duiden dat één van de schuren op het adres Ganzevlesweg 12 recent gebruikt was als verblijfplaats van een Kerkuil (Tyto alba). Vaste rust- en verblijfplaatsen, evenals het nest en de nestplaats van Kerkuilen zijn volgens de Flora- en Faunawet jaarrond beschermd. Uit het nader onderzoek volgt dat de betreffende schuur geen vaste rust-, verblijf- of nestplaats van de Kerkuil vormt. Mogelijk zijn de sporen zoals die aangetroffen werden tijdens het onderzoek in augustus, sporen van een individuele Kerkuil die de schuur tijdelijk als verblijfplaats gebruikt heeft.
Vanwege het feit dat er geen sporen van oude nesten zijn gevonden, mag geconcludeerd worden dat de schuur voor Kerkuilen ongeschikt is als broedplaats. Door het ontbreken van geschikte broedplaatsen in de directe omgeving zal de schuur ook niet gebruikt worden als vaste rustof verblijfplaats. Deze rust- en verblijfplaatsen liggen doorgaans redelijk dichtbij de nestplaatsen. De kans dat een Kerkuil alsnog de schuur als vaste rust-, verblijf- of nestplaats gaat benutten wordt nihil geacht.
EHS, beschermde natuurgebieden
Het plangebied ligt buiten de EHS en niet in een beschermd natuurgebied. Gelet op de voorgenomen activiteit en de forse afstand tussen het plangebied en de meest nabij gelegen beschermde natuurgebieden, wordt verondersteld dat de voorgenomen activiteiten geen aantoonbaar significant negatief effect op beschermde natuurgebieden heeft. Er hoeft geen natuurbeschermingsvergunning aangevraagd te worden, er hoeft in dat kader geen nader onderzoek uitgevoerd te worden.
Conclusie
De te slopen schuren worden als broedplaats gebruikt door vogelsoorten als Kauw, Merel en Holenduif. Om overtreding van de Flora- en faunawet te voorkomen dienen de gebouwen buiten de broedtijd gesloopt te worden. Dan is ook geen nader onderzoek nodig naar de functionalitiet van de schuren voor de steenmarter. De beste periode om te slopen is 15 oktober-15 maart. Voor het overige volgen uit het flora- en faunaonderzoek geen extra voorwaarden of eisen.