direct naar inhoud van 2.2 Toekomstige situatie
Plan: Leusvelderweg 4a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20164-VS00

2.2 Toekomstige situatie

De wens van initiatiefnemers om de bouwkavel als het ware 'te verslepen' naar de locatie van de schuren ten zuiden van de boerderij op nr. 4 levert duidelijk kwaliteitswinst op t.o.v. nieuwbouw op de huidige locatie. (Schoon)moeder van initiatiefnemers, mevrouw J.G. te Winkel-Kelder woont nu in het bakhuis. Zij wil graag in het bakhuis blijven wonen zolang dat voor haar mogelijk is. Gelet op het beleid van de gemeente (zoals in het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied wordt opgenomen) om de mogelijkheden voor mantelzorg te vergroten, heeft de gemeente geen bezwaar tegen het voorzetten van de bewoning door mevr. Te Winkel-Kelder. Haar dochter en schoonzoon kunnen dan vanuit hun nieuwe woning de mantelzorg verlenen. Na beëindiging van de bewoning van het bakhuis door mevrouw Te Winkel-Kelder komt er een einde aan het wonen in het bakhuis. Mevrouw Te Winkel-Kelder heeft schriftelijk ingestemd met het verplaatsen van de woningbouwkavel en de beëindiging van het gebruik van het bakhuis ten behoeve van bewoning in het kader van mantelzorg na haar vertrek.

De gemeente stelt aanvullend de volgende voorwaarden: na beëindiging van de bewoning van het bakhuis door mevrouw Te Winkel-Kelder dient de aanbouw aan de wegzijde te worden verwijderd waarbij de situatie van de voorgevel van het bijgebouw wordt teruggebracht naar de situatie voor plaatsing van de aanbouw. Met de sloop van de aanbouw verdwijnt ook de badkamer zodat het bijgebouw niet meer geschikt is voor bewoning. De sloop van de aanbouw is met een voorwaardelijke verplichting in de regels vastgelegd.

Daarnaast heeft de gemeente als voorwaarde gesteld dat de nieuwe woning en bijbehorende schuur op een manier worden gesitueerd en ontworpen dat zij samen met de boerderij en bijgebouwen op nr. 4 een nieuw ruimtelijk geheel te vormen. De schetsen van de nieuwe woning en schuur maken onderdeel uit van de privaatrechtelijke overeenkomst die gemeente en initiatiefnemers met elkaar sluiten. Onderstaand zijn de schetsen met een korte beschrijving weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20164-VS00_0007.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20164-VS00_0008.png"

Figuur 5 - Schetsen nieuwe woning

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20164-VS00_0009.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20164-VS00_0010.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20164-VS00_0011.png"

Figuur 6 - Schetsen nieuwe schuur

Het ontwerp van de nieuwe woning gaat uit van een eenvoudig hoofdvolume. De gevels worden voorzien van Douglashouten delen. De gevelplanken worden op dezelfde manier toegepast als de gevelplanken van de veldschuur en aangekapte hooiberg bij de woning op nr. 4. De detaillering van de nieuwe woning en schuur zal strak en eigentijds zijn. Zo worden er geen overstekken toegepast. Het dak van de nieuwe woning wordt voorzien van grijze golfplaten. De woning krijgt daarmee een landelijke uitstraling met het karakter van een schuur.

De nieuwe schuur heeft hoofdzakelijk dezelfde materialisering en detaillering als de woning: Douglashouten gevelplanken, verspringend in diepte en overlappend aangebracht en een dakbedekking van grijze golfplaten.

Zoals in de inleiding is aangegeven, gaan ook de buren op nr. 4 een nieuwe schuur bouwen. Deze schuur wordt in hout uitgevoerd met een dak met oudhollandse pannen (zwart gemengd met af en toe een rode pan). De hoofdvorm is eenvoudig: een rechthoekige plattegrond met een zadeldak. Onderstaande foto's geven een goede referentie van de te bouwen schuur wat betreft vormgeving en materiaalgebruik. De kleurstelling van de nieuwe schuur is echter naturel (houtkleur).

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20164-VS00_0012.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20164-VS00_0013.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20164-VS00_0014.png"

Figuur 7 - referenties nieuwe schuur behorende bij voormalige boerderij op Leusvelderweg 4