direct naar inhoud van 5.3 Civieltechnische aspecten
Plan: Grotenhuisweg 37, 50 en Zwarte Kolkstraat 51 en 51a in Wilp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20156-VS00

5.3 Civieltechnische aspecten

5.3.1 Parkeren

Zwarte Kolkstraat 51 en 51a
Met het verdwijnen van het kassencomplex is het parkeeraspect niet van toepassing. Met het bestemmen van de voormalige bedrijfswoning als burgerwoning geldt de eis van parkeren op eigen terrein. Hier is voldoende ruimte voor.

Grotenhuisweg 37
Voor de nieuwbouw van de woning geldt de voorwaarde voor parkeren op eigen terrein. In het plan is hier voldoende ruimte voor.

Grotenhuisweg 50
De totale camping zal bestaan uit maximaal 81 standplaatsen voor caravans, campers of tenten. Er wordt een parkeerterrein aangelegd met een capaciteit van 90 parkeerplaatsen. Hiermee is er enige overloop mogelijk voor bezoekersparkeren. Met 90 parkeerplaatsen is er sprake van voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Indien blijkt dat er behoefte is aan meer parkeerruimte is er op eigen terrein nog voldoende ruimte om dit op te lossen.

5.3.2 Ontsluiting

Zwarte Kolkstraat 51 en 51a
Met het verdwijnen van het kassencomplex verdwijnt er bedrijvigheid uit het buitengebied. Ontsluiting hoeft hierbij niet beschouwd te worden. Met het bestemmen van de voormalige bedrijfswoning als burgerwoning verandert niets aan de ontsluiting en vormt daarmee ook geen belemmering voor de uitvoering van dit plan.

Grotenhuisweg 37
Door het toevoegen van een woning op deze locatie ontstaat er geen onevenredige toename van verkeer in dit gebied.

Grotenhuisweg 50
De camping ligt aan de Grotenhuisweg, wat een smalle, landelijke weg is. Dit is geen weg die gebruikt wordt voor doorgaand verkeer, maar met name wordt gebruikt voor bestemmingsverkeer. Het toevoegen van een camping met 81 plaatsen zal leiden tot een toename van verkeersbewegingen op deze weg. Deze toename is echter seizoensgebonden. Het plangebied ligt in de nabijheid van het recreatiegebied Bussloo waar een bepaalde levendigheid denkbaar is. Het gebied wordt onder andere gebruikt voor extensieve vormen van recreatie, zoals fietsen. De Grotenhuisweg is echter geen onderdeel van het fietsknooppuntnetwerk. Het combineren van deze functies in dit gebied is daarmee acceptabel.

5.3.3 Water

Voor de drie locaties is de digitale watertoets doorlopen via www.watertoets.nl. Uit deze watertoets is gebleken dat er in de drie deelgebieden geen/kleine waterbelangen spelen. Het wateradvies voor ruimtelijke plannen met een klein waterbelang is dat de korte procedure gevolgd kan worden.

Algemeen
Sinds 1 november 2003 is voor alle ruimtelijke plannen de watertoets verplicht. Het doel van de watertoets is waterbelangen evenwichtig mee te nemen in het planvormingsproces van Rijk, Provincies en gemeenten. Hiermee wordt een veilig, gezond en duurzaam watersysteem nagestreefd. De toets omvat het gehele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van de in ruimtelijke plannen voorkomende waterhuishoudkundige aspecten. Via de digitale watertoets is beoordeeld of en welke waterbelangen voor het plan relevant zijn.

Boordeling
In het plangebied liggen geen belangrijke oppervlaktewateren (zogenaamde primaire of A- watergangen), waterkeringen of gebieden die zijn aangewezen voor regionale waterberging. Dit betekent dat dit plan geen essentiƫle waterbelangen raakt. Op basis daarvan wordt door het waterschap voor het onderhavige plan een positief wateradvies gegeven.

Aandachtspunten
Voor de verdere uitwerking en concretisering van de beoogde ontwikkeling, geeft het waterschap aan dat rekening gehouden moet worden met een aantal algemene en gebiedsspecifieke aandachtspunten voor water.

Vasthouden - bergen - afvoeren: Een belangrijk principe is dat een deel van het hemelwater binnen het plangebied wordt vastgehouden en/of geborgen en dus niet direct afgevoerd wordt naar de riolering of het oppervlaktewater. Hiermee wordt bereikt dat de waterzuiveringsinstallatie beter functioneert, verdroging wordt tegen gegaan en piekafvoeren in het oppervlaktewater (met eventueel wateroverlast in benedenstrooms gelegen gebieden) wordt voorkomen. Bij lozing op oppervlaktewater zal hiervan een melding gedaan moeten worden bij het waterschap.

Grondwaterneutraal bouwen: Om grondwateroverlast te voorkomen adviseert het waterschap om boven de gemiddelde hoogste grondwaterstand (GHG) te ontwerpen. Dit betekent dat aspecten zoals ontwateringsdiepte en infiltratie van hemelwater, beschouwd worden ten opzichte van de GHG. Het structureel onttrekken / draineren van grondwater is geen duurzame oplossing en moet worden voorkomen. Het waterschap adviseert de initiatiefnemer dan ook om voorafgaand aan de ontwikkeling een goed beeld te krijgen van de heersende grondwaterstanden en GHG. Eventuele grondwateroverlast is in eerste instantie een zaak voor de betreffende perceeleigenaar.

Schoon houden - scheiden - schoon maken: Om verontreiniging van bodem, grond- en/of oppervlaktewater te voorkomen is het van belang dat het afstromende hemelwater niet verontreinigd raakt. Dit kan door nadere eisen of randvoorwaarden te stellen aan bijvoorbeeld de toegepaste (bouw)materialen. De initiatiefnemer kan hiertoe de beslisboom voor het afkoppelen van verhard oppervlak van het waterschap toepassen. Deze beslisboom is te vinden op de website van het waterschap.

Eventueel benodigde vergunningen worden niet binnen de watertoets procedure of met deze Digitale Watertoets geregeld en zullen via daarvoor bedoelde procedures verkregen moeten worden. Een watervergunning van het waterschap is bijvoorbeeld nodig voor het dempen en/of vergraven van watergangen, het lozen van water op oppervlaktewater en het onttrekken van grondwater.