Plan: | Grotenhuisweg 37, 50 en Zwarte Kolkstraat 51 en 51a in Wilp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20156-VS00 |
De Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst (RTV, vastgesteld op 31 januari 2005) geeft een visie op wonen, werken, verkeer en voorzieningen binnen de gemeente Voorst. In de RTV worden onder ander de "Voorster Ambitie" beschreven. De "Voorster Ambitie" is de aanpassing van de voorziene ruimtelijke ontwikkelingen aan het karakter van en de sfeer binnen de gemeente Voorst met als doel:
Op basis van de identiteit van de gemeente Voorst kunnen ruimtelijke uitgangspunten vanuit de "Voorster Ambitie" worden geformuleerd ten aanzien van het ruimtelijk beleid. Het gaat om de volgende uitgangspunten:
De Grotenhuisweg ligt in 'Het Groene Carré', de Zwarte Kolkstraat ligt in 'het Open Middengebied'.
In het Groene Carré staan de grondgebonden landbouw en het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden hiervoor centraal. Hiernaast speelt het gebied een rol op het terrein van ecologie, waterberging en kleinschalige recreatie. Gezien de ligging van het gebied en de grote ruimtelijke druk wordt hier gezocht naar het mengen van ‘rode’, ‘groene’ en ‘blauwe’ functies. Het Groene Carré zien als landschapspark biedt hiervoor ruimte waarbinnen grondgebonden landbouw, recreatie, landschap en water nevengeschikt aan elkaar zijn.
Voor het oprichten van een nieuwe woning in het Groene Carré geldt dat deze zodanig ruimtelijk wordt vormgegeven en landschappelijk wordt ingepast dat het geheel aansluit bij de landschappelijke karakteristiek van het gebied. Bij de woning aan de Grotenhuisweg 37 is hiermee rekening gehouden.
De koers met betrekking tot het recreatiegebied Bussloo wordt bepaald door de wens de dagrecreatieve attracties te versterken. Het gaat met name om aan water en bos gerelateerde sportvoorzieningen, gecombineerd met horeca. Vanuit de regionale ontwikkeling in Stedendriehoekverband en de Reconstructie Veluwe wordt voor de langere termijn gekeken naar verdergaande ontwikkelingen binnen het Recreatiegebied op het vlak van dag- en verblijfsrecreatie. De waterplas binnen het gebied heeft een functie ten behoeve van de waterbergingsopgave. Het oprichten van de nieuwe camping in het Groene Carré, vlak bij Bussloo, past binnen de visie van de RTV.
De ruimtelijke druk in het Het Open Middengebied is groot. Als hoofdkoers wordt ingezet op een menging van ‘groene’ en ‘rode’ functies waarbij ontwikkeling de motor is voor het versterken van de ruimtelijke kwaliteiten in het gebied. Door het saneren van het kassencomplex wordt de druk op het gebied enigszins verlicht. Ook deze ontwikkeling past binnen de visie van de RTV.
Op 29 november 2010 heeft de gemeente Voorst een erfgoedverordening vastgesteld. De erfgoedverordening bestaat uit regels en bijbehorende archeologische beleidskaart. De archeologische beleidskaart beschrijft het archeologisch beleid van de gemeente. De gemeente onderscheid twee hoofdcategorieën te weten archeologisch waardevolle gebieden en archeologische verwachtingszones. De twee hoofdcategorieën zijn weer onderverdeeld in verschillende subcategorieën.
De hoofdcategorie archeologisch waardevolle gebieden (AWG) is onderverdeeld in de volgende categorieën:
De hoofdcategorie Archeologische verwachtingszone (AV) is onderverdeeld in de volgende categorieën:
Per categorie is beschreven welke beschermende regels in een bestemmingsplan opgenomen moet worden om de archeologische resten te beschermen.
In het plangebied komen de zones AV-5, AV-6, AV-7 en AWG-3 voor. In paragraaf 5.2.7 Archeologie wordt per deelgebied nader ingegaan op het onderwerp 'archeologie'.
Het regionale beleidskader voor functieverandering biedt in hoofdlijnen het gemeentelijk toetsingskader bij aanvragen om functieverandering. Als uitwerking op het beleidskader heeft de gemeente een rekenmethode voor verevening opgesteld. Verevening moet bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van het perceel of de omgeving daarvan. Tevens is een ervennotitie opgesteld die voor initiatiefnemers bij het opstellen en uitwerken van plannen als leidraad kan dienen. Het plan is beoordeeld aan de hand van deze gemeentelijke beleidsnotities en voldoet hieraan.
In de Leidraad Bussloo 2008 wordt aangegeven dat er een mogelijkheid is tot het vestigen van een verblijfsrecreatieve voorziening in het recreatiegebied. Hierbij wordt met name gedoeld op de ontwikkeling van een hotel. In de Thematische Structuurvisie Recreatie Middengebied worden recreatie en toerisme beschouwd als een belangrijke economische factor in Voorst als geheel en binnen het Middengebied in het bijzonder. Een sector die het verdient richting de toekomst te kunnen groeien. Een camping zoals in onderhavig bestemmingsplan wordt mogelijk gemaakt in de Leidraad en in de genoemde structuurvisie niet uitgesloten.