direct naar inhoud van 4.5 Water
Plan: Thermen Bussloo
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20152-VS00

4.5 Water

Grondwater

De locatie grenst aan de plas Bussloo. Deze plas heeft negatieve effecten op de grondwaterstand van het bosgebied het Appense Bos en de bossen van landgoed de Poll. Door de permanente verdamping is de plas veroorzaker van verdrogingseffecten. Aanwezigheid van kuuroord en hotel verergert deze effecten niet. Tijdens de bouw van het hotel en de te realiseren tunnel zal tijdelijk bronnering plaatsvinden, maar deze situatie zal met name bestaan uit rondpompen van ondiep grondwater dat in direct contact staat met de plas. In de uiteindelijke situatie is geen bronnering of diepe drainage noodzakelijk. De funderingen van het kuuroord, het hotel en de tunnel zullen de ondiepe grondwaterstromen mogelijk afbuigen, maar zijn gezien de zandige ondergrond te ondiep om als kwelscherm (wat overigens positief zou werken tegen de verdroging) te fungeren. De score van het complex op de grondwaterstand is dan ook neutraal.

Regenwater

Het regenwater wordt gescheiden van het vuilwater afgevoerd. Het regenwaterstelsel van de parkeerplaatsen van het hotel en het kuuroord worden aan elkaar verbonden en komt via een infiltratie- en transportsysteem met een berging van 350 m2 in een bergingsvijver die aan de oostzijde van het plangebied wordt aangelegd. Deze vijver heeft een berging van circa 260 m3. Voorafgaand aan de lozing in de vijver wordt een extra put geplaatst om eventuele verontreiniging met olie op te vangen. Daarnaast wordt het zuidelijke deel van de vijver als helofytenfilter aangelegd. De bergingsvijver heeft een overloop naar de plas Bussloo. In totaal kan 36 mm/m2 geborgen worden; hiermee wordt voldaan aan de eis van het Waterschap Veluwe. Het regenwater van de daken van het Hotel en de Thermen wordt niet vertraagd op de plas Bussloo gezet. Ter voorkoming van vervuiling wordt ook hier een helofytenfilter aangelegd. Gezien de omvang van de plas heeft de niet vertraagde afvoer geen nadelig effect op het benedenstrooms gebied. De eigenaar van de plas, Recreatiegemeenschap Veluwe (RGV), heeft toestemming verleend om op deze wijze te handelen. Ook Waterschap Veluwe is hiermee akkoord.

Vuilwater

Het vuilwater van het hotel en het kuuroord wordt gescheiden van het regenwater afgevoerd via het drukrioleringsstelsel dat ten tijde van het oprichten van het kuuroord van Thermen Bussloo is aangelegd. Bij de aanleg van deze riolering is destijds rekening gehouden met een toename van de afvoer vanwege latere bouw van het hotel. De drukriolering is geen eigendom van de gemeente, maar van de RGV. Pas op het injectiepunt in gemaal Bussloo komt het vuilwater in een gemeentelijke voorziening.

Oppervlaktewater

De locatie ligt aan de rand van recreatieplas Bussloo, die in eigendom is van de RGV en de functie van zwemwater heeft. In de directe omgeving van het Thermen-complex heeft de plas Bussloo met name de functie als 'zichtwater'. Vanuit bebouwing en vanaf terras en buitenterrein heeft men zicht over een deel van de plas en op de eilandenstrook die nabij het hotel en kuuroord gelegen is. De discussie loopt om het waterpeil van de plas Bussloo periodiek te verhogen om wateroverlast benedenstrooms te voorkomen. De hoogte van de bebouwing op het complex laat het eventuele opzetten van water toe. Bij de bouw is uitgegaan van een maximale stijging tot 5,66m+NAP.
Langs de Bloemenksweg ligt een zaksloot om het regenwater van de weg op te vangen en ter plaatse te laten bezinken. Deze zaksloot staat niet in verbinding met afvoerend open water. Momenteel wordt deze gebruikt voor een noodoverloop van de parkeerplaatsen bij het kuuroord. Dit leidt regelmatig tot overbelasting van de sloot. In de nieuwe situatie komt deze noodoverloop te vervallen en wordt de sloot niet meer belast door water vanaf het complex van Thermen Bussloo.