direct naar inhoud van 5.2 Archeologie
Plan: De Adelaar
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20145-VS00

5.2 Archeologie

Sinds 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg in werking getreden. De wet regelt hoe rijk, provincie en gemeente rekening moeten houden met archeologie. Bij ruimtelijke ontwikkelingen is het noodzaak om al vroeg rekening te houden met archeologie. Bij het opstellen van een nieuw bestemmingsplan moet inzicht wordt gegeven in eventueel aanwezige archeologische waarden in het plangebied.

Volgens de Archeologische waarden- en verwachtingenkaart van de gemeente Voorst bevindt het plangebied zich in een gebied met een lage archeologische verwachting. De boerderij de Adelaar staat aangegeven als een voormalige huisplaats, waaromheen een beschermingszone van kracht is. Als gevolg daarvan heeft bureau RAAP een archeologisch (aanvullend bureau- en veld-) onderzoek uitgevoerd waarmee werd vastgesteld dat voor een groot deel van het plangebied geen dan wel een lage archeologische verwachting geldt. Enkele zones kennen een middelmatige verwachting, terwijl voor een zone in het westerlijk deek van het plangebied een zeer hoge verwachting geldt op het aantreffen van resten van de voormalige Nijebeker watermolen. Ook aan de voormalige loop van de Voorsterbeek kan in de geulvullingen bijzondere resten als afvaldumps en houten contructies worden verwacht.

Voor conclusies en aanbevelingen: zie bijlage: RAAP-Notitie 3677, Plangebied Voorsterbeek - gemeente Voorst, Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek), januari 2011.