direct naar inhoud van 5.1 Inleiding
Plan: Bestemmingsplan De Zanden 215
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20144-VS00

5.1 Inleiding

Camping De Weeltenkamp is in de huidige situatie aan te merken als een kleine camping. Er wordt gedurende het seizoen plaats geboden aan circa 65 kampeermiddelen, bestaande uit tenten en caravans. In een voormalig agrarisch bedrijfsgebouw zijn sanitaire voorzieningen aanwezig. Van het oorspronkelijke agrarische bedrijf is weinig meer aanwezig. Er worden schapen gehouden om de omliggende weilanden te laten begrazen. In de winterperiode begrazen de schapen ook het deel van de camping. Het aantal schapen zal in de toekomst afnemen.

In de toekomst wil De Weeltenkamp de mogelijkheid bieden het hele jaar door te recreëren. Daarbij wordt een combinatie van typen standplaatsen nagestreefd. De missie is een natuurlijke, groene camping te realiseren die goed in het landschap past. Door rust, kwaliteit en ruimte te bieden wil de camping zich onderscheiden van andere campings. De doelgroep varieert van gezinnen met kinderen tot ouderen. Om de stijgende lijn van de camping van de laatste jaren door te zetten, wordt een uitbreiding gevraagd van 70 plaatsen. De uitbreiding vindt plaats aan de west- en noordzijde van het bestaande terrein. Met de uitbreiding wordt plaats geboden aan 26 stacaravans. Hiermee wordt ingespeeld op de vraag naar recreatie waar het hele jaar gebruik van gemaakt kan worden. De bedrijfsvoering van De Weeltenkamp krijgt hiermee meer continuïteit en stabiliteit. Ook bestaat de wens twee trekkershutten te plaatsen. De bestaande markt in de gemeente Voorst biedt niet veel overnachtingsmogelijkheden voor trekkers. Voor het overige wordt voorzien in uitbreiding van het aantal toerplaatsen. De afgelopen jaren heeft de camping al meerdere mensen moeten teleurstellen omdat de vraag groter was dan het aanbod. Het totaal aantal gecombineerde plaatsen komt met het plan op 135. Om de verhoudingen tussen gasten en sanitaire voorzieningen in evenwicht te houden, is het nodig extra ruimte te creëren voor deze voorzieningen. De bestaande bedrijfswoning wordt al vele jaren dubbel bewoond in de vorm van een inwoonsituatie. Deze situatie wordt in de toekomst voortgezet. Op termijn bestaat de wens de woning te verbouwen tot twee op zich staande wooneenheden, waarbij allebei de wooneenheden ten dienste zullen staan van het bedrijf. Vooralsnog is hiervan geen sprake.

Een inrichtingsschets van het campingterrein en de voorgenomen landschappelijke inpassing is weergegeven in Figuur 3. De stacaravans worden geplaatst aansluitend aan de noordzijde van het huidige campingterrein. De uitbreiding ten behoeve van de toeristische plaatsen vindt plaats aansluitend aan de noord- en westzijde van het huidige kampeerterrein. In dit gebied wordt ook het nieuwe toiletgebouw opgericht. Rondom het terrein worden forse singels en bosjes aangeplant. In een deel van deze singels wordt een wandelpad van circa 1,5 meter breedte aangelegd. Ook op het terrein vindt groenaanplant plaats, waardoor in zijn geheel een "groene camping" ontstaat. De beplanting zal bestaan uit gebiedseigen soorten (els, es, zoete kers, hazelaar, krent, veldesdoorn, lijsterbes, hulst, kardinaalsmuts, kornoelje, liguster, meidoorn, knotwilg en beuk). Op de perceelsgrens aan de westzijde van het terrein wordt een meidoornhaag met knotwilgen gerealiseerd. Parkeervoorzieningen worden aangelegd op eigen terrein. Tussen de nieuw aan te leggen inrit en bestaande inrit wordt een terrein ingericht, door beplanting afgeschermd van de weg. Daarnaast worden verspreid over de camping enkele parkeervoorzieningen gerealiseerd. Langs de nieuwe inrit worden beukenhagen aangelegd. De parkeervoorzieningen worden uitgevoerd in waterdoorlatend materiaal (gebroken puin of grasbetonstenen). De zuidwestelijke hoek van het plangebied, tussen de meidoornhaad en te realiseren bosjes, blijft net als in de bestaande situatie in gebruik als agrarisch cultuurgrasland.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20144-VS00_0004.png"

Figuur 3 - Terreininrichting en landschappelijke inpassing nieuwe situatie