direct naar inhoud van 2.2 Toekomstige situatie
Plan: Bestemmingsplan Veerkracht Oudhuizerstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20125-VS00

2.2 Toekomstige situatie

Op het perceel wordt het nieuwe paviljoen Veerkracht van het trainings- en opleidingscentrum Het Glazen Huis gerealiseerd. Het paviljoen biedt de mogelijkheid een deel van de bedrijfsactiviteiten in een representatief gebouw uit te oefenen, gelegen in een rustige en natuurlijke omgeving. Het nieuwe paviljoen wordt gebruikt voor seminars, kleinschalige trainingen en bijvoorbeeld sollicitatieprocedures.

Vormgeving

De architectonische vormgeving van Veerkracht is bepaald door het landschap waarin het zich bevindt. Het belangrijkste ontwerpuitgangspunt dat ten grondslag ligt aan de architectuur van Veerkracht is het creëren van een natuurlijke aansluiting tussen de natuur en het gebouw. In het uiteindelijke ontwerp vertaald dit zich naar een grondlichaam, bestaande uit een rond gebogen houten spantconstructie, waardoor letterlijk een stuk natuur wordt opgetild.

Het pand Veerkracht is bedoeld als een icoon voor duurzaam bouwen in Nederland. De uitstraling zal dan ook geheel conform zijn aan deze doelstelling, zo zullen alle materialen worden geselecteerd volgens het cradle to cradle principe.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20125-VS00_0004.jpg"

Figuur 3: rechter zijaanzicht paviljoen Veerkracht

Landschappelijke inpassing

Om de inrichting van het plangebied te concretiseren is een groenplan opgesteld. In het groenplan zijn de voorgenomen maatregelen beschreven en ondersteund met een plankaart.

Het paviljoen Veerkracht wordt zorgvuldig ingepast in het landschap. De rechtlijnen die aanwezig zijn worden opgevangen door de omliggende grondwal. Aan de voet van deze wal ligt een sloot met een brede oever. Het is de bedoeling dat een lange uitloop naar het veld wordt gecreëerd waardoor er een natuurlijke poel kan ontstaan. Rietgras en andere oevervegetatie krijgt hier maximaal de kans om te gedijen. De oevervegetatie is van cruciaal belang voor de natuurlijke zuivering van het water. De zogenoemde helofyten zijn geplant in een compartiment gevuld met substraat voorzien van een filtersysteem. Op deze manier wordt het hemelwater gezuiverd, de toiletten in het paviljoen worden voorzien van dit natuurlijk gefilterd hemelwater. Een uiteindelijke overloop naar het veld met bijvoorbeeld Engels raaigras zorgt voor een maximale integratie van het paviljoen Veerkracht in de omliggende natuur. In de oever worden een aantal grote knotwilgen geplant. Deze zorgen voor een karakteristieke landschapsindeling, kenmerkend voor deze omgeving.

Door aan de noordzijde van Veerkracht het gebied te laten verschralen, zal natuurlijke vegetatie weer een kans krijgen. Het contrast met de omliggende velden die intensief worden bemest zal groot zijn, op deze manier kunnen bezoekers bewust worden gemaakt van de gevolgen van de intensieve landbouw. Aan de oostzijde van het pand bevindt zich nu een dichte vegetatie, samengesteld uit veelal uitheemse soorten. Door inheemse bomen en struiken aan te planten zullen gedurende de groei van deze soorten de uitheemse soorten wijken.

Plantgoed wordt zoveel mogelijk als maximale maat aangeplant, zo kan binnen korte tijd een maximale inpassing in de omgeving worden behaald.

Het volledige groenplan is opgenomen in de bijlagen van dit plan.