Plan: | Bestemmingsplan Zorgvliet |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20118-VS00 |
Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst
De Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst geeft op hoofdlijnen de ruimtelijke koers van de gemeente Voorst tot 2030 weer. Één van de doelen van de ruimtelijke toekomstvisie is een kader voor toekomstig gemeentelijk ruimtelijk beleid. Dit kader geeft de bestaande ambities weer ten aanzien van de gewenste ruimtelijke ontwikkeling en is daarmee een handvat voor onder meer nieuwe bestemmingsplannen.
Op basis van de Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst worden deelgebieden onderscheiden, met elk hun eigen ontwikkelingsvisie. Het plangebied is gelegen in het Noordelijk Weteringsgebied. Gezien de bestaande samenhangen en ontwikkelingsmogelijkheden ligt het primaat bij de grondgebonden landbouw. Aanvullend op deze hoofdfunctie leent dit gebied zich voor recreatie (o.a. verbrede landbouw), voor natuurontwikkeling (langs weteringen) en voor het vasthouden en bergen van water langs weteringen en in laagten.
Het gebied langs de Terwoldse Bandijk ten zuiden van Terwolde is een speciaal ontwikkelingsgebied ten aanzien van cultuurhistorie, landschap, kleinschalige recreatie en plattelandsvernieuwing. In dit gebied wordt ingezet op behoud en herstel van landschappelijke en ecologische waarden. Initiatieven tot plattelandsvernieuwing kunnen hier bij aansluiten in de vorm van bijvoorbeeld recreatieve ontwikkelingen, maar ook nieuwe landgoederen. Geconcludeerd kan worden dat het realiseren van een landgoed op het perceel Bandijk 27 past in de ruimtelijke koers van de gemeente Voorst.
Kaart 9: deelgebieden landelijk gebied gemeente Voorst (bron: Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst)
Landgoederen
De gemeente Voorst heeft voor de oprichting van nieuwe landgoederen een specifieke beleidsnotitie vastgesteld. Deze notitie geeft de koers van de gemeente Voorst aan ten opzichte van initiatieven tot oprichting van een nieuw landgoed. Daarbij is ervoor gekozen om met het stellen van uitgangspunten, het aanwijzen van een zoekgebied, het stellen van procedurevoorwaarden en voorwaarden aan de inhoud van een landgoedplan, initiatiefnemer duidelijkheid te verstrekken over de eisen waaraan het initiatief moet voldoen. Bij het opstellen van het schetsplan is met deze beleidsnotitie rekening gehouden.
Ook de beleidsnotitie stelt voor het realiseren van een landgoed dat sprake moet zijn van een inrichtingsplan en een beeldkwaliteitsplan. Daarnaast moet de gemeente een anterieure overeenkomst afsluiten over de inrichting en beheer van het te realiseren landgoed. Zoals gezegd maakt een inrichtingsplan als bijlage onderdeel uit van dit bestemmingsplan. Voor een beeldkwaliteitsplan wordt verwezen naar paragraaf 3.5, onderdeel Welstandsnota.
Dorpsvisie Terwolde
De Dorpsvisie Terwolde is een uitwerking van het woningbouwprogramma zoals dat is geformuleerd in de Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst en voortvloeit uit de Ruimtelijke Structuurvisie Stedendriehoek. Het plangebied valt buiten deze dorpsvisie. Wel is het de bedoeling om het te realiseren landgoed open te stellen voor het publiek. Daarmee vervult het een belangrijke recreatieve functie voor het dorp Terwolde.
Project Terwoldse Bandijk
Het project Terwoldse Bandijk is een project ten behoeve van cultuurhistorie en plattelandsvernieuwing voor het zuidelijke deel van de Terwoldse Bandijk. Op kaart 11 is het pilotgebied aangegeven.
Het doel van het project Terwoldse Bandijk is het tot stand brengen van een nieuwe gebiedsbalans. Deze balans bestaat enerzijds uit het behoud en verbeteren van de karakteristieke cultuurhistorische (landschappelijke en bouwkundige) waarden en anderzijds uit het bieden van ontwikkelingskansen voor de in het gebied gevestigde functies en belangen op basis van (de versterking van) cultuurhistorische en landschappelijke waarden.
Voor het project Terwoldse Bandijk is een subsidieregeling van toepassing in het kader waarvan initiatiefnemers een aanvraag kunnen indienen. De subsidieregeling heeft betrekking op activiteiten die direct of indirect bijdragen aan het behoud en versterken van cultuurhistorische waarden.
Kaart 10: pilotgebied Terwoldse Bandijk (bron: www.voorst.nl)
Welstandsnota
In de welstandsnota wordt het welstandsbeleid ten aanzien van bouwwerken verwoord. Hierbij gelden object- en gebiedscriteria. Voor het landgoed Zorgvliet is gekozen voor een beeldkwaliteitsplan (nr. 09038, 20 november 2009). Het doel van dit plan is om voor nieuw te bouwen objecten en erven de kwaliteit vast te leggen van alle gebouwen en ervendie in de toekomst onderdeel uitmaken van het landgoed.
Het beeldkwaliteitslan treedt in de onderhavige situatie in de plaats van de welstandsnota.
Kaart 11: situatieschets uit het beeldkwaliteitsplan (1)
Kaart 12: situatieschets uit het beeldkwaliteitsplan (2)