Plan: | Bestemmingsplan Zorgvliet |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20118-VS00 |
Streekplan 2005
Het provinciaal ruimtelijk beleid voor Gelderland ligt vast in het Streekplan 2005. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening op 1 juli 2008 heeft het streekplan de status van structuurvisie gekregen.
Het streekplan verdeelt Gelderland ruwweg in drie soorten gebieden met voor elk gebied specifiek beleid. Het plan is gelegen in het zogeheten multifunctionele gebied met waardevol landschap. Dit gebied biedt ruimte voor het realiseren van een landgoed ter bevordering van de landschappelijke en ecologische kwaliteit, de toegankelijkheid en de aantrekkelijkheid voor recreanten (met name wandelaars).
Kaart 6: kaartje streekplan (bron: www. streekplan.gelderland.nl)
Als definitie van een nieuw landgoed geldt: een openbaar toegankelijk bos- en/of natuurcomplex met daarin een woongebouw van allure met in beginsel maximaal drie wooneenheden en een minimale omvang van het nieuwe bos of natuurgebied van 5 hectare. Naast de hoofdfunctie wonen is een ondergeschikte kantoorfunctie acceptabel. Met deze definitie is bij het opstellen van het schetsplan rekening gehouden.
Het streekplan stelt voor het realiseren van een landgoed dat sprake moet zijn van een inrichtingsplan en een beeldkwaliteitsplan. Daarnaast moet de gemeente een anterieure overeenkomst afsluiten over de inrichting en beheer van het te realiseren landgoed. Het doel van deze overeenkomst is een duurzame instandhouding van de landgoedkwaliteiten. Het inrichtingsplan maakt als bijlage onderdeel uit van dit bestemmingsplan. Voor het beeldkwaliteitsplan wordt verwezen naar paragraaf 3.5, onderdeel van de Welstandnota.
Belvoir: cultuurhistorie
Het provinciaal cultuurhistorisch beleid voor Gelderland ligt vast in de nota 'Belvoir". Hierin is vastgelegd hoe de provincie omgaat met het bewaren, herstellen en versterken van cultuurhistorisch erfgoed. Bij de ontwikkeling van ruimtelijke plannen moet hier rekening mee worden gehouden.
Cultuurhistorische waarden in een gebied functioneren als zichtbaar bewijs van de geschiedenis van een gebied. Op basis van de gevonden cultuurhistorische waarden is Gelderland op gedeeld in tien gebieden. Deze tien gebieden hebben elk een aantal typische kenmerken en vormen een soort DNA van het landschap. Samen zijn deze kenmerken unieke cultuurhistorische identiteitsdragers. Aan de hand hiervan heeft de provincie Gelderland voor ieder gebied een programma gemaakt met projecten die deze identiteit blijven in stand houden en verder ontwikkelen.
Het plangebied is gelegen in het gebied IJsselvallei. De 'natte' infrastructuur, zoals beken, weteringen en het Apeldoorns kanaal, was heel bepalend voor de ontwikkeling van landbouw, transport, industrie en samenleving in dit gebied.
Kaart 7: cultuurhistorisch gebied IJsselvallei (bron: www.gelderland.nl)
De provincie Gelderland wil in de IJsselvallei de kenmerkende samenhang tussen water, bedrijvigheid en agrarische inrichting herkenbaar maken. Één van de beleidsdoelen voor dit gebied is dan ook het behoud van monumentale voormalige agrarische gebouwen in de noord-zuid gerichte oude bewoningsstroken van het IJsseldal door ze nieuwe functies te geven. Bij het opstellen van het eerder genoemde schetsplan is met dit doel rekening gehouden.
Reconstructie Veluwe
In Gelderland zijn in 2005 reconstructieplannen opgesteld die de toekomst van het platteland vorm moeten geven. Dat is gebeurd voor drie reconstructiegebieden, waaronder de Veluwe.
Het reconstructieplan Veluwe is nodig om de problemen die op het platteland spelen, te kunnen aanpakken. In delen van het landelijk gebied zitten de (intensieve) landbouw, wonen, werken, recreatie, natuur en landschap elkaar te vaak in de weg. Het gevolg is dat vooral economisch belangrijke sectoren als landbouw en recreatie zich niet genoeg kunnen ontwikkelen en de kwaliteit van natuur en landschap te weinig verbetert.
Een belangrijk onderdeel van het reconstructieplan Veluwe is de zonering. Gebieden hebben een bepaalde bestemming gekregen:
Het plangebied is gelegen in een verwevingsgebied. In dit gebied is een landgoed met de functies paardenhouderij (inclusief hippische doeleinden), agrarisch met waarden, groen, natuur en wonen toegestaan.
Kaart 8: zonering reconstructie Veluwe (bron: www.gelderland.nl)