direct naar inhoud van 5.3 Water
Plan: Hoek Marktplein-Van Ghentstraat, Twello
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.171021-VS00

5.3 Water

De 'watertoets' is een instrument dat waterhuishoudkundige belangen expliciet en op evenwichtige wijze laat meewegen bij het opstellen van ruimtelijke plannen en besluiten. Het is niet een toets achteraf, maar een proces dat de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan en de waterbeheerder met elkaar in gesprek brengt in een zo vroeg mogelijk stadium. De inzet daarbij is om in elk afzonderlijk plan met maatwerk het reeds bestaande waterhuishoudkundige en ruimtelijke beleid goed toe te passen en uit te voeren. Het is niet de bedoeling dat met de watertoets nieuw beleid wordt gemaakt. De watertoets is een proces op zich en vervangt geen vergunningen-, privaatrechtelijke en andere procedures. De watertoets ten behoeve van de herontwikkeling van voorliggende locatie is uitgevoerd door Tauw (Notitie Watertoets, juli 2011, zie bijlage)

Het plan ligt aan het marktplein in Twello en valt binnen bestaand stedelijk gebied. Het is 1.140 m2 groot, waarvan 764 m2 bebouwd en het overige oppervlak verhard is. Het bevindt zich niet binnen enige Keurzone of binnen de zoekgebieden voor waterberging zoals deze staan weergegeven in het Streekplan. Het plan heeft geen nadelige gevolgen voor en door(grond)water in de omgeving.

Grondwater

Het grondwaterpeil ter plaatse van het plangebied ligt tussen de 1,9 en de 2,9 m onder maaiveld (bron: Wateratlas provincie Gelderland). Er is in en om het gebied geen grondwateroverlast bekend. Het gebied ligt niet in de grondwaterfluctuatiezone zoals provincie Gelderland deze heeft gedefinieerd. Door de relatief lage grondwaterstand zal grondwater geen overlast veroorzaken in dit plan en niet structureel afgevoerd worden. Hierdoor zal het plan 'grondwaterneutraal' worden ontwikkeld. Hemelwater zal afgekoppeld worden en er zal een berging van 36 mm per m2 verhard oppervlak gerealiseerd worden. De ruimte hiervoor binnen het plangebied is beperkt. Op het binnenterrein kan een HWA-afvoer worden aangelegd, aanvullend wordt berging gezocht in de weg langs het marktplein. Daarbij dient rekening te worden gehouden met aanwezige(riool)leidingen, bestaande bomen, eventuele kelders en de parkeergarage. Door het toepassen van niet uitlogende bouwmaterialen wordt voorkomen dat het te infiltreren hemelwater de bodem en het grondwater verontreinigd raakt. Ingrepen voortkomend uit dit plan zullen geen bodemlagen aantasten als gevolg waarvan het grondwatersysteem verandert.

Oppervlaktewater

In de nabijheid van het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig. Naar aanleiding van dit plan zal geen extra oppervlaktewater (in verbinding staand met het oppervlaktewatersysteem) gecreëerd worden. Ook zal er niet geloosd worden op het oppervlaktewater. Hierdoor heeft het plan geen nadelige gevolgen voor de oppervlaktewaterkwaliteit en heeft het geen nadelige gevolgen voor of door het oppervlaktewatersysteem in de omgeving.

Natuur

Binnen en nabij het plangebied komt geen waterafhankelijke natuur voor. Het plan heeft daarmee geen nadelige gevolgen voor waterafhankelijke natuur.

DWA en RWA

In de huidige situatie is nabij het plangebied een gemengd rioolstelsel aanwezig.Voor de toekomstige situatie zal het hemelwater binnen het plangebied niet afgevoerd worden naar de riolering. Het hemelwater zal binnen en nabij het plangebied geïnfiltreerd worden. De capaciteit van de infiltratievoorziening zal in 36 mm berging voorzien. Er wordt een overloop gecreëerd vanuit het hemelwatersysteem naar het aanwezige gemengde stelsel. Door het toepassen van niet uitlogende bouwmaterialen wordt voorkomen dat het te infiltreren hemelwater het grond- en/of oppervlaktewater verontreinigt. Het rioolstelsel en de RWZI zijn voldoende groot voor aansluiting van de uit dit planvoortkomende extra afvoer.

Conclusie

Doordat dit plan kleiner dan 1.500 m2 is, buiten Keurzones valt, het geen HEN-water inclusief beschermingszone betreft, er niet meer dan de landelijke afvoernorm geloosd gaat worden opoppervlaktewater, buiten de zoekgebieden voor waterberging valt, geen landgoed, weg(en),spoorlijn(en), Tracéwet, damwand(en), scherm(en), ontgrondingen et cetera betreft, valt het onder de “postzegelplannen” zoals waterschap Veluwe die vanuit het oogpunt van de watertoets heeft gedefinieerd. Dit betekent dat voor dit plan het “standaard wateradvies” geldt. Afwijkingen hiervan en afwijkingen op de plankaart zijn beargumenteerd weergegeven in deze waterparagraaf.