Plan: | Luchthaven Teuge |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.10102-VS00 |
Streekplan 2005
De provincie heeft haar ruimtelijk beleid vastgelegd in het Streekplan Gelderland 2005. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) per 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. Dat betekent dat de inhoud van het streekplan voor de provincie de basis blijft voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening. In lijn met de Wro krijgen gemeenten een grotere eigen verantwoordelijkheid in het afhandelen van lokale zaken.
Het streekplan geeft beleidskaders aan voor de ruimtelijke ontwikkelingen in de komende 10 jaar. Regionale inzet en versterking van de ruimtelijke kwaliteit staan hierbij voorop.
In de provincie Gelderland wordt een drieledig ruimtelijke hoofdstructuur onderscheiden, namelijk het groenblauwe raamwerk, het rode raamwerk en multifunctionele gebieden.
In het groenblauwe raamwerk ligt het accent op het beschermen en versterken van de aanwezige kwetsbare waarden en belangen. Dit zijn functies met een lage ruimtelijke dynamiek zoals de Ecologische Hoofdstructuur, waardevolle open gebieden en gebieden waar meer ruimte voor water gecreëerd moet worden. Belangrijkste uitgangspunt voor het groenblauwe raamwerk is dat er voldoende ruimte voor natuur is. Dit betekent dat verstedelijking hier niet is toegestaan, tenzij er een groot belang in het geding is.
De verstedelijking moet vooral plaatsvinden binnen het rode raamwerk, de zogeheten stedelijke netwerken. Vanwege het provinciale belang worden ook de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) tot het rode raamwerk gerekend. Hier heeft de ontwikkeling van de landbouw het primaat.
Tot slot worden multifunctionele gebieden onderscheiden. Hier heeft de provincie geen eigen belangen geformuleerd. Het staat gemeenten vrij hiervoor zelf het ruimtelijk beleid te bepalen. Wel wil de provincie dat gemeenten rekening houden met waardevolle landschappen in deze gebieden.
Alle in het streekplan onderscheiden gebieden komen ook in de gemeente Voorst voor. Luchthaven Teuge is gelegen in het multifunctionele gebied.
Ruimtelijke verordening Gelderland
Gedeputeerde Staten hebben op 15 december 2010 de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. De Wet ruimtelijke ordening (Wro) maakt het voor de provincie onder andere mogelijk het instrument Verordening in te zetten.
Met een verordening kunnen Provinciale Staten regels stellen over de inhoud, toelichting of onderbouwing van bestemmingsplannen. Deze regels kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema's. Gemeenten moeten binnen een bepaalde termijn hun bestemmingsplan afstemmen op de in de verordening opgenomen regels. De regels in de ruimtelijke verordening zijn gebaseerd op de Provinciale Structuurvisie (voorheen Streekplan Gelderland 2005).
Regionale Structuurvisie Stedendriehoek 2030
Voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de Stedendriehoek (het gebied binnen de driehoek Apeldoorn, Zutphen en Deventer) zijn twee Structuurvisies opgesteld. In mei 2007 is de Regionale Structuurvisie Stedendriehoek vastgesteld waarin de ambities voor het zogenoemde bundelingsgebied zijn vastgelegd. Om het beleid compleet te maken, is er ook een structuurvisie voor het niet-bundelingsgebied opgesteld. Deze visie, de Regionale structuurvisie De Voorlanden Stedendriehoek 2030, is in november 2009 vastgesteld. Teuge, gelegen in het gebied binnen de lijn Apeldoorn, Deventer en Zutphen valt onder de visie voor het bundelingsgebied.
Regionale structuurvisie Stedendriehoek 2030 (mei 2007)
De Stedendriehoek betreft ruwweg het gebied binnen de driehoek Apeldoorn, Zutphen en Deventer. Centraal gelegen in deze driehoek ligt de gemeente Voorst dat door de aanwezigheid van grote landschappelijke kwaliteiten het 'groene hart' van de stedendriehoek wordt genoemd.
Centraal staat het bundelen en concentreren van het stedelijke ruimtegebruik in en om de bestaande steden en dorpen. De belangrijkste reden om te bundelen is het behouden van de visuele openheid van het landschap, het draagvlak van stedelijke voorzieningen en van het openbaar vervoer te versterken, een innovatieve regionale economie te stimuleren, de automobiliteit te reduceren en de variatie in de samenstelling van de stedelijke bevolking en de woningvoorraad te vergroten. Daarnaast kiest de regio voor enkele gebiedspecifieke uitbreidingen voor (boven)lokale bedrijvigheid nabij onder andere luchthaven Teuge.
Regionale structuurvisie De Voorlanden Stedendriehoek 2030 (november 2009)
Deze visie over De Voorlanden richt zich op het versterken en uitbouwen van de kwaliteiten van natuur en landschap, het realiseren van een gevarieerde en hoogwaardige woon- en werkomgeving, het behoud van een sterke landbouw en het versterken van het toeristisch profiel van de regio Stedendriehoek.
Bij toerisme en recreatie wordt gedacht aan bijvoorbeeld de verdere ontwikkeling van cultuurtoerisme. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van de kanalen, de sprengen en beken, de stoomspoorlijn en de vele landgoederen en cultuurlandschappen. Ook wordt ingezet op kleinschalige verblijfsaccommodaties.
Door in te zetten op verschillende soorten activiteiten wordt de vitaliteit van de plattelandseconomie versterkt en biedt dit kansen voor werkgelegenheid.
Een belangrijke ambitie voor de stedendriehoek is om de huidige ingrijpende ontwikkelingen van het platteland te verenigen met behoud en versterking van de waardevolle kwaliteiten.
Weteringse Broek
Het Weteringse Broek is een gebied waar wonen, werken, recreatie en landbouw samengaan in een aantrekkelijk landschap voor mens en dier. Het is een herkenbare schakel tussen de hooggelegen Veluwe en de lager gelegen IJsselvallei. De begrenzing van het plangebied van Het Weteringse Broek is grofweg de A50 aan de westzijde, Luchthaven Teuge aan de oostzijde en De Vecht aan de noordzijde. De landgoedbossen van het Hartelaar en Woudhuis vormen de meest zuidelijke begrenzing.
Luchthaven Teuge heeft een belangrijke rol in Het Weteringse Broek als recreatief gebied. De bedoeling is dat de luchthaven goed wordt ontsloten voor fietsers en wandelaars. Vooral de fietsverbinding nabij de Grote Wetering en tussen Luchthaven Teuge en Apeldoorn is van groot belang.