direct naar inhoud van 4.3 Flora en fauna
Plan: De Zanden 37 en fietspad Teuge
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.10101-VS00

4.3 Flora en fauna

4.3.1 De Zanden 37

Tauw heeft in opdracht van NV Luchthaven Teuge onderzoek gedaan naar de ecologische consequenties van de bestemmingsplanwijziging op de locatie De Zanden 37 te Teuge, middels een flora- en fauna onderzoek (kenmerk N001-4742367XEH-mfv-V01-NL).

Toetsing van de beoogde ingreep aan door de Flora- en faunawet beschermde natuurwaarden laat zien dat er geen soorten of soortgroepen zijn waarvoor een negatief effect verwacht wordt. Nader (veld)onderzoek naar de aanwezigheid en gebruik van de planlocatie door beschermde soorten is daarom niet nodig. Ook is er geen ontheffing van de Flora- en faunawet nodig.

4.3.2 Fietspad

In het kader van de Gebiedsvisie Weteringse Broek (vastgesteld in 2007) en de beoogde ontwikkelingen in het Weteringse Broek willen gemeente Apeldoorn, gemeente Voorst, Waterschap Veluwe en Natuurmonumenten een fiets- en wandelpad aanleggen in het oosten van het Weteringse Broek, richting vliegveld Teuge en langs de Groote Wetering.

Bevindingen vogelwerkgroep

De regionale vogelwerkgroep heeft haar bezorgdheid geuit omtrent deze voorgenomen plannen, vanwege de functie van het terrein voor weidevogels en andere bodembroeders. De werkgroep heeft in 2010 een broedvogelinventarisatie uitgevoerd in het plangebied. De graslanden zijn hier uitgestrekt en bomen, houtwallen of heggen ontbreken veelal. Bebouwing en menselijke invloed in de vorm van wegen of landbouwpaden zijn extensief, zodat het terrein (ondanks vliegtuigen van en naar het vliegveld) als geschikt broedgebied bevonden wordt voor een groot aantal weidevogels en andere bodembroeders. Het aantal soorten en de dichtheid per soort is hoog.

Jurisprudentie en beschermingsregime

De aangetroffen soorten (kievit, scholekster, tureluur, grutto, wulp, graspieper en veldleeuwerik) worden tijdens het broedseizoen beschermd via artikel 11 van de Flora- en faunawet. Het is volgens artikel 11 verboden nesten, eieren of broedende vogels te beschadigen, te vernielen, uit te halen, weg te nemen of te verstoren. De reikwijdte van artikel 11 gaat echter voor de aangetroffen soorten niet zover, dat de nesten en de directe omgeving ook buiten het broedseizoen bescherming genieten. Voor het broedseizoen geldt geen vaste periode. Het verschilt namelijk per soort. Sommige vogelsoorten, zoals de blauwe reiger en de bosuil, beginnen al in februari te broeden en bepaalde (zang) vogels broeden nog in augustus. Veel vogelsoorten broeden ongeveer tussen 15 maart en 15 juli.

De soorten horen niet tot de categorie van soorten waarvan de nesten jaarrond beschermd zijn (soorten uit categorie 5 van de Aangepaste lijst jaarrond beschermde nesten ruimtelijke ingrepen Flora- en faunawet, 2009). Buiten het broedseizoen zijn de soorten dus niet beschermd.

Grutto, tureluur en veldleeuwerik zijn soorten van de Rode Lijst (status: Gevoelig). Het aantal broedparen grutto en tureluur in Nederland neemt af, het aantal broedparen veldleeuwerik neemt zelfs sterk af. De positie op de Rode Lijst heeft geen wettelijke status, het geeft een trend aan.

Het plangebied behoort niet tot de Ecologische Hoofdstructuur, beschermd natuurgebied of Natura2000-gebied. Gebiedsbescherming is in dit geval dus niet van toepassing.

Conclusies en maatregelen

Wanneer buiten het broedseizoen gewerkt wordt, zal geen overtreding van de Flora- en faunawet plaats kunnen vinden op basis van deze vogelsoorten. Andere wettelijk beschermde soorten zijn in het terrein niet aangetroffen en zijn, gezien de terreincondities, op korte termijn ook niet te verwachten.

Gemeente Apeldoorn en gemeente Voorst zijn bereid de versnippering van het broedgebied (en daarmee de mate van verstoring) te beperken door het fiets- en wandelpad aan de rand van het onderzochte terrein te projecteren. Zo blijft er voldoende rustig terrein over zodat ook de storingsgevoelige soorten tot broeden komen.

Daarnaast worden langs de paden mitigerende maatregelen getroffen in de vorm van natuurlijke barrières (sloten, meidoornhagen) om te voorkomen dat recreanten of loslopende honden het broedproces of de vliegvlugge jongen verstoren. Dit draagt eveneens bij aan de landschappelijke en ecologische structuur van het Weteringse Broek.

Het fietspad dat met dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt wordt, zal onder dezelfde condities aangelegd worden. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de regionale vogelwerkgroep en worden de aanwezige vogelsoorten voldoende beschermd.