Toelichting
1. Inleiding
1.1 Aanleiding
Het bestemmingsplan Kleine kernen - Bergakker is op 15 september 2010 vastgesteld door de gemeenteraad van Tiel. Tegen dit besluit zijn vier beroepen ingesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 22 februari 2012 (201011564/1/R2) drie daarvan gedeeltelijk gegrond verklaard. Daarbij is het genoemde besluit van de raad van de gemeente Tiel vernietigd voor zover het betreft:
-
de aanduiding 'Wro-zone-wijzigingsgebied 1' op de verbeelding ter plaatse van een gedeelte op het perceel Bergakker 42, kadastraal bekend gemeente Tiel, sectie N, nummer 943,
-
de aanduiding 'bedrijf aan huis' op de verbeelding ter plaatse van de woning op het perceel Bergakker 52,
-
de aanduiding van de maximale goot- en bouwhoogte op de verbeelding ter plaatse van het perceel Bergakker 64 en
-
de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - handel in aanhangwagens' op de verbeelding ter plaatse van het perceel Bergakker 66.
De Afdeling heeft de raad opgedragen een nieuw besluit te nemen omtrent genoemde aanduidingen met inachtneming van hetgeen in de uitspraak van 22 februari is overwogen en dit op de wettelijk voorgeschreven wijze bekend te maken. Deze bestemmingsplanherziening betreft de uitvoering van deze opdracht.
1.2 Plangebied
Het plangebied van deze bestemmingsplanherziening betreft twee delen van het plangebied Bergakker. Op onderstaande luchtfoto's is links de ligging van Bergakker aangegeven en op de uitvergroting rechts het uit twee delen bestaande plangebied van deze bestemmingsplanherziening.
2. Planbeschrijving
In de eerste herziening van het bestemmingsplan Kleine kernen - Bergakker is op de volgende wijze de uitspraak van de Afdeling verwerkt:
1. Het 'Wro-zone-wijzigingsgebied 1' op de verbeelding ter plaatse van een gedeelte op het perceel Bergakker 42 is verwijderd. De oorspronkelijke mogelijkheid voor het toevoegen van een woning is daarmee komen te vervallen.
2. Er is een aanduiding 'bedrijf aan huis' op de verbeelding ter plaatse van de woning op het perceel Bergakker 52 opgenomen, waarmee het bestaande bedrijf aan huis (ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan Kleine kernen - Bergakker) is ingepast. Omwille van de flexibiliteit is het aanduidingsvlak over de gehele woning gelegd. In navolging van hetgeen de gemeenteraad van Tiel over de omvang van het bedrijf heeft bepaald (Advies hoorcommissie d.d. 20-07-2010, onder 3c) is in de planregels onder artikel 4 Wonen een nadere beperking opgenomen (Ten behoeve van het doel 'uitoefening van het bestaande aan huis verbonden bedrijf' geldt ter plaatse van de aanduiding op het perceel Bergakker 52 een absoluut maximum van 77 m2).
3. Er is (opnieuw) een aanduiding van de maximale goot- en bouwhoogte van 7 meter op de verbeelding aangebracht, ter plaatse van het perceel Bergakker 64. Daarmee voldoet de raad (gebaseerd op hernieuwde meting) aan zijn oogmerk, dat de toegestane goot- en bouwhoogte aangepast moet zijn aan de ter plaatse gerealiseerde bouwhoogten (zie bijlage Bergakker 64-hoogtebepaling, onder verwijzing naar artikel 2 Wijze van meten, peil).
4. Er is een aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - handel in aanhangwagens' op de verbeelding aangebracht ter plaatse van het perceel Bergakker 64. De aanduidingsgrens volgt de contouren van het bestaande gebouw ter plekke, waarbij - via artikel 3 Bedrijventerrein (onder 3.1 a sub 3) - het oorspronkelijk door de raad van Tiel bepaalde maximum van 10 aanhangwagens nog steeds geldt.
Verder is een ambtshalve wijziging doorgevoerd. In artikel 3 Bedrijventerrein is onder 3.1 a sub 3 de term handel gewijzigd in detailhandel.
Tot slot is een nader begrensde bouwmogelijkheid opgenomen op de verbeelding. Deze is geprojecteerd op het voorterrein van het perceel Bergakker 66, ter hoogte van de door de Afdeling vernietigde aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - handel in aanhangwagens'. Deze bouwmogelijkheid is ten behoeve van een reclame-uiting, zodat de zichtbaarheid langs de Provincialeweg van het bedrijf aan de Bergakker 64 op een esthetische wijze kan worden gewaarborgd.
3. Haalbaarheid
Het al dan niet voldoen aan verschillende randvoorwaarden en uitgangspunten is bepalend voor de vraag of een nieuw bestemmingsplan uitvoerbaar is. Hierbij moet - naast het eerdergenoemde ruimtelijk beleid op gemeentelijk en hoger overheidsniveau - worden gedacht aan de uitvoerbaarheid op basis van milieuaspecten als geluid, bodem en luchtkwaliteit, evenals water, archeologie en flora en fauna. De haalbaarheid is in dit plan echter niet in het geding.
4. Juridische aspecten
4.1 Algemeen
Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het plan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld. Deze zijn overgenomen uit het bestemmingsplan Kleine kernen - Bergakker, met dien verstande dat een bepaling is toegevoegd aan de bestemming Wonen alsmede aan de bouwregels van de bestemming Bedrijventerrein en een ambtshalve wijziging van een onderdeel van de bestemming Bedrijventerrein heeft plaatsgevonden.
De toelichting bevat de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. De toelichting ondersteunt een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan, maar heeft geen rechtskracht.
4.2 Toelichting op de regels
Deze bestemmingsplanherziening kent 2 bestemmingen: Wonen en Bedrijventerrein, en een dubbelbestemming: Waarde - archeologie 3.
Voor wat betreft de bestemming Wonen wordt in deze herziening één wijziging doorgevoerd:
In artikel 4 Wonen is onder 4.1 de volgende nadere beperking toegevoegd: 'Voor het ten behoeve van het doel 'uitoefening van het bestaande aan huis verbonden bedrijf' te gebruiken vloeroppervlak geldt ter plaatse van de aanduiding op het perceel Bergakker 52 een absoluut maximum van 77 m2'.
Voor wat betreft de bestemming Bedrijventerrein worden in deze herziening twee wijzigingen doorgevoerd:
1. In artikel 3 Bedrijventerrein is onder 3.1 a sub 3 de tekst gewijzigd en komt als volgt te luiden: ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - handel in aanhangwagens' tevens voor de detailhandel in aanhangwagens met een maximum van 10 aanhangwagens.
2. Onder 3.2.2 is de volgende bepaling als sub d opgenomen: In afwijking van artikel 3.2.2 sub c mag ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijventerrein – reclameuiting' een reclameuiting worden gerealiseerd met een maximale bouwhoogte van 3,5 meter. Hiermee is het mogelijk om ter plaatse ook buiten het bouwvlak een reclameuiting te realiseren. Bouwwerken, geen gebouw zijnde, waartoe een reclameuiting gerekend moet worden, zijn buiten deze aanduiding enkel mogelijk binnen het bouwvlak.
Voor wat betreft de dubbelbestemming Waarde - archeologie 3 zijn er in deze bestemmingsplanherziening geen wijzigingen of aanvullingen van de regels ten opzichte van het bestemmingsplan Kleine kernen – Bergakker.
5. Economische uitvoerbaarheid
Er ontstaan geen maatschappelijke kosten bij de uitvoering van dit plan. De economische uitvoerbaarheid is ook anderszins niet in het geding.
6. Maatschappelijke uitvoerbaarheid
De basis van dit bestemmingsplan is gelegen in het bestemmingsplan Kleine kernen - Bergakker. Het ontwerp van de eerste herziening heeft gedurende zes weken ter visie gelegen. Gedurende deze termijn is één zienswijze ontvangen. Deze zienswijze heeft niet geleid tot wijziging van het plan.