direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Beschrijving van het plan
Plan: Landelijk Gebied, locatie appelschuur landgoed Middachten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0275.BPLG7-0002

Hoofdstuk 2 Beschrijving van het plan

De Appelschuur is gelegen op het Landgoed Middachten in de gemeente Rheden. Middachten wordt gerekend tot één van de belangrijkste cultuurhistorische monumenten van Nederland. Het landgoed heeft ten aanzien van zijn bezit als hoofddoelstelling de duurzame instandhouding van het particulier bewoonde landgoed, inclusief alle daarbij behorende afzonderlijke kwaliteiten. Het beheer dient flexibel te kunnen in spelen op alle zich voordoende ontwikkelingen, in samenhang met de hoge cultuurhistorische waarden: 'Behoud door ontwikkeling'.

Functieverandering van de bestaande bebouwing, waarvan de oorspronkelijke functie is komen te vervallen, kan bestaan uit het vestigen van een woonbestemming in het object, zoals bij de Appelschuur. Op deze wijze kunnen nieuwe economische activiteiten worden opgepakt door het landgoed zonder dat hiermee een ongewenste verstening is gemoeid.

De 19e eeuwse voormalige dienstwoning is momenteel niet meer in gebruik. Het betreft een rijksmonument en maakt onderdeel uit van een Beschermde Buitenplaats. Het gebouw heeft deze status vanwege de ouderdom, vormgeving en als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats. Instandhouding is cultuurhistorisch gezien zeer gewenst. Met de bestemming wonen wordt deze instandhouding gewaarborgd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0275.BPLG7-0002_0005.jpg"

De wijze waarop de woonfunctie weer in ere wordt hersteld is van belang. In 2006 heeft Landgoed Middachten een schetsontwerp (Bijlage 6) laten maken. Hierin is de nieuwe situatie geschetst waarin de voormalige dienstwoning iets groter is, zodat deze kan voldoen aan de eisen van deze tijd. De omliggende gronden zijn heringericht,passend bij het landgoed. Het schetsontwerp gaat uit van een restauratie en interne verbouwing van de voormalige dienstwoning en uitbreiding hiervan door een bijgebouw van 85 m² en een verbindend element van 25 m².

De bebouwing kan bestaan uit meerdere lagen. Op de verbeelding en in de regels van onderhavig bestemmingsplan is hiervoor de aanduiding goot- en bouwhoogte gebruikt. Hiermee is flexibiliteit aan het ontwerp gegeven om zo de beschermde karakteristieke vormgeving van de bestaande bebouwing ook in de uitbreiding gewaarborgd blijven.Tevens is dit passend binnen het beleid van de gemeente Rheden verwoord in Beleid bestemmingsplan Landelijk gebied

De omliggende gronden worden al lange tijd als opslagruimte gebruikt en zijn bestemd als Agrarisch met waarden - Landschappelijke waarden en natuurwaarde, in de beoogde situatie is deze bestemming gehandhaafd. Een vruchtenboomgaard, moestuin, bloementuin behoren hierbij tot de gebruiksmogelijkheden. De bestaande beplanting is aangevuld met bijpassend groen. Voor het gehele plan geldt als uitgangspunt dat de traditonele beplanting als uitgangspunt wordt gebruikt. In de bijgevoegde regels bij dit bestemmingsplan is het exacte toegestane gebruik weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0275.BPLG7-0002_0006.png"

Aangezien de locatie ligt in een landschappelijk en natuur gevoelig gebied en binnen de provinciale EHS verweving, is onderzoek gedaan in hoeverre waarden worden aangetast en of er eventuele compensatie moet plaatsvinden. Daarnaast geldt een provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid ten aanzien van functieveranderingen waarbij sprake kan zijn van sloop en/of natuurcompensatie. De resultaten van dit overleg en afstemming is dat de woning in oude luister wordt hersteld waarbij via de vergroting het wonen hier goed mogelijk is. De omliggende gronden worden daarbij mede betrokken waarbij ook het gebruik als opslagterrein hier voor een flink deel komt te vervallen. De beperkte uitbreiding van de woning is uitstekend te verantwoorden gelet op de wijze waarop dit gebeurt en gelet op de herinrichting van de omliggende gronden.


In Hoofdstuk 4 wordt een en ander toegelicht. Geconcludeerd kan worden dat uit een oogpunt van een goede ruimtelijke ordening geen argumenten voorhanden zijn die het leggen van de gewenste bestemming belemmeren. Het gemeentebestuur wil derhalve meewerken aan het hiervoor beschreven gewenste situatie. Daarvoor is onderhavig plan in procedure gebracht.